Kdo seje urážky, sklízí pěsti

A je to tu zase. Loni létala na politiky vajíčka, letos utopenci a dokonce i pěsti. A Jiří Paroubek už samozřejmě stihl z útoků obvinit všechny politické konkurenty.

Předseda socialistů prohlašuje, že jde o vyvrcholení nenávistné kampaně pravicových stran a Modrého týmu a vůbec všech nepřejících padouchů včetně hlavních celostátních deníků.

Násilí v politické soutěži je samozřejmě třeba jednoznačně odsoudit. Takové věci do politického života nepatří a stát se terčem takového útoku nepřeji nikomu, bez rozdílu stranických barev. Na druhou stranu snaha socialistů okamžitě na události získat politické body a očernit ostatní vyznívá už opravdu trapně. Zajímalo by mě, kolik ideologických nepřátel by stačila ČSSD obvinit, kdyby Jiří Paroubek uklouzl na slupce od banánu.

Čím to asi je, že prakticky všechny takové incidenty se odehrávají na mítincích ČSSD a žádných jiných stran? Samozřejmě je bláhové domnívat se, že je to celé nějaký ďábelský plán "Íčka" Langera a jeho Modrého týmu, který se snaží "zvrátit trendy ve společnosti", jak se Paroubek vyjádřil. Lidé na Facebooku se přidávají k iniciativám spontánně podle svého přesvědčení, ne na politický příkaz. A že opilci občas vyjadřují své názory poněkud tvrději, taky patří k přirozenému řádu věcí. Politici by se měli zabývat spíš tím, co takové lidi k jejich názorům vede.

Ale v jedné věci je třeba dát panu Paroubkovi za pravdu: Agresivní atmosféra volební kampaně jistě k násilným incidentům přispívá. Potom je ovšem na místě zamyslet se nad tím, kdo vlastně tu nenávistnou a agresivní kampaň vede. Kdo využívá každé příležitosti, aby házel špínu na ostatní? Kdo nadává svým odpůrcům na mítincích do fašistů? Kdo vyzývá ostatní strany k ukončení negativní kampaně, aby vzápětí označil pravicové politiky za řezníky a mafiány? Kdo je ochoten zakázat projekt Studentských voleb, jen aby nevyšly najevo "nežádoucí" výsledky? Kdo vyvěšuje billboardy "Kašleme na obyčejné lidi" či "Pomsta je má"?

Jistěže občanští demokraté se snaží nezůstat pozadu a některé útoky vracejí, ale negativní kampaň Paroubkových socialistů je místy opravdu neuvěřitelná. Možná by pak stálo za zvážit, jestli strana, které jde víc o poškození každého, kdo by jí snad mohl ubrat hlasy, než o sdělení něčeho pozitivního, nemá náhodou větší zájem na vlastních křeslech než na "obyčejných lidech".

Autor: Matěj Čadil | čtvrtek 6.5.2010 10:30 | karma článku: 37,80 | přečteno: 2048x
  • Další články autora

Matěj Čadil

Sto let od poslední korunovace

30.12.2016 v 15:00 | Karma: 29,81

Matěj Čadil

70 let vlády

13.10.2016 v 16:00 | Karma: 25,53

Matěj Čadil

Památka posledního českého krále

21.10.2015 v 15:45 | Karma: 30,60