Antarktida, Opencard a pražská doprava

Když loni Pavel Bém zdolal Mount Everest, zdálo se, že takový státnický čin stěží někdo z našich politiků překoná. Svůj tehdejší výkon ale letos předčil pražský primátor sám výpravou až do daleké Antarktidy.

Pavel Bém se za své úspěchy nestydí

Aby obyvatelům metropole nebylo líto, že oni takovou výpravu podniknout nemohli, chtěl si Bém svůj výkon ohleduplně nechat pro sebe. Bohužel nepřející novináři, strkající své rypáky kam nemají, všechno necitlivě zveřejnili. Ještě že se nad Pražáky slitovala aspoň příroda a aby nemuseli svému primátorovi výlet do Antarktidy závidět, zasypala Prahu nevšedními závějemi sněhu.

Zatímco pan primátor zdolával horské velikány, děly se ale v hlavním městě i jiné věci. Od podzimu znepokojovaly veřejnost zprávy o tom, že kvůli projektu Opencard zmizely z městské kasy stovky milionů – teď se však ukázalo, že moudří konšelé nejednali nerozvážně, ale měli vše dobře promyšleno. Chybějící peníze v rozpočtu se totiž snadno nahradí ušetřením na hromadné dopravě. Zrušit pár linek autobusů, omezit tramvajové soupravy nebo zkrátit provoz metra – no není to skvělé řešení? Ostatně, proč by se měli lidé po Praze vozit hromadnou dopravou, když jejich primátor klidně po svých vyleze i na nejvyšší horu Antarktidy?

Někdo by snad mohl namítat, že šetřit se v krizi musí tak jako tak, že ty dva údaje nemají nic společného a podobně, nicméně srovnání se přímo nabízí: Projekt Otevřených karet prý stál město 888 milionů korun, zatímco drastické škrty hromadné dopravy mají vynést asi miliardu (o zbylých sto milionů se už radnice určitě zvládne nějak postarat).

Pavel Bém se však nechce se svými dosavadními úspěchy spokojit a míří ještě výše: Po vznešených velehorách Himaláje a mrazivých masivech Antarktidy by letos chtěl zdolat lákavé lavice českého parlamentu.

Pražáci, jako lidé od přírody přátelští a přející, by jistě rádi tak skvělého politika dopřáli občanům celého státu. Vždyť má podporu takových vynikajících osobností, jako jsou pánové Jančík nebo Paroubek. Ale přesto si dovolím navrhnout, abyste si v květnu u volebních uren připomněli jeho dosavadní výkony a zvážili, jestli by takový vrcholový sportovec nereprezentoval naši zemi lépe někde jinde než v poslanecké sněmovně.

Autor: Matěj Čadil | sobota 16.1.2010 6:00 | karma článku: 43,32 | přečteno: 6144x
  • Další články autora

Matěj Čadil

Sto let od poslední korunovace

30.12.2016 v 15:00 | Karma: 29,81

Matěj Čadil

70 let vlády

13.10.2016 v 16:00 | Karma: 25,53

Matěj Čadil

Památka posledního českého krále

21.10.2015 v 15:45 | Karma: 30,60