Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Karma. Obávám se ovšem, že než projde ono nařízení, doporučení, nebo jak to nazývat celou cestu až k vydání nějakého zákonného nařízení, zamontují se do toho fyziky a podobných věd neznalí poslanci EU. Takže abychom se nedivili, co z toho nakonec vyleze. Z první vody načisto mě napadá taková absurdita (hojně ironizovaná před asi deseti lety) - Zákazník přijde reklamovat boty a obuvník (tedy prodavač) mu reklamaci odmítne s argumentem: "Pane, ale vy jste v nich chodil!!!"

0 0
možnosti
DP

Nedávno jsem nesla opravit televizi, po konzultaci s opravářem jsem ji odvezla do sběrného dvora. Oprava by byla dražší než 1000 Kč, a za pár tisíc mám na chalupu novou.

2 0
možnosti
RJ

Rozhodně bych šel obráceným směrem a nastavil záruku na 1 rok, tak jak to má zbytek světa.

Amazon to tuším chtěl darovat, jenže mu to nechtěly úřady dovolit.

Zaručená opravitelnost ale spíše cílila na výrobce mobilů a drobné elektroniky než na ledničky. Ono totiž takový mobil si dneska prostě neopravíte.

A třeba pro některé typy macbooků neseženete ani díly. Pro iMac je nesehnal ani větší youtuber ani Apple store kam šel. A když už ty díly nesežene ani Apple store to je pak těžký.

1 0
možnosti
LT

L30u80d41ě98k 58T37o22n64d82r

2. 10. 2019 13:56

Zaručená opravitelnost spotřebičů je prázdná fráze na papíru.

Jestliže jsou náhradní díly nesmyslně drahé, někdy dokonce převyšující cenu celého nového výrobku, tak si nikdo nic opravovat nebude. Nevyplatí se to.

1 0
možnosti
Foto

Je to hloupé rozhodnutí i když se na první pohled jeví, že je správné.

Je dobré si přečíst Bastiata a jeho dílo Co je a co není vidět, aby lidé pochopili ty arbitrární nesmysly, kterými nám vládnoucí kasty chtějí pomáhat.

1 0
možnosti
IB

I52v76o 20B58o92u75š54e

2. 10. 2019 20:33

Bastiat se asi nesetkal se šroubama, co jdou jenom zašroubovat a už ne vyšroubovat. To by o tom určitě napsal.

0 1
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
3 0
možnosti
VD

V tomhle jsem asi pesimista. Už teď stojí některé náhradní díly téměř tolik, co celý výrobek. A myslím, že se na tom nic nezmění. Jen naroste i cena výrobku (kvůli rozebíratelnosti, kvůli nutnosti skladovat náhradní díly apod.). Cena pro spotřebitele vzroste. Při poruše si zákazník stejně jako dnes pořídí raději nový výrobek. Po desetiletém skladování se vyhodí hromada skladovaných náhradních dílů - takže ekologie dostane na frak tak jako tak. Ale možná to vidím jen já příliš černě...

1 0
možnosti
PA

P11e11t15r 77A15g92u31l81á70r

2. 10. 2019 13:10

Kdysi jsem se podobně rozepisoval také. Vidím to úplně stejně. A ještě by men zajímalo, jestli bude případná regulace nařizovaat, že si musíte výrobek nechat i vy jako spotřebitel nejméně po dobu životnosti. To by byla opravdová pecka.

0 0
možnosti
PA

P31e73t12r 64A37g35u87l84á32r

2. 10. 2019 12:33

V praxi to bude vypadat tak, že z trhu zmizí nové levné přístroje. Všichni si budou muset koupit drahé, kvalitní. A většina lidí bude nadávat jak je to drahé a jak to před pár lety bylo levné a jak jsou ti výrobci nenažraní.

1 0
možnosti
PC

No, zní to krásně, ale ....

a, první problém je v ceně lidské práce .... pokud se chce opravář slušně uživit, nebude jeho cena za hodinu práce moc pod 1000 Kč za hodinu ...u složitých vecí spíš přes.

b, složitost věcí proti minulosti narostla a současně se silně snížila šikovnost chlapů ...

i v primitivním bojleru mám "termostat" řízený jednočípovým počítačem - OK, uměl bych to případně spravit ... ale je pro mě jednodužší si vydělat svojí prací a koupit nový.

c, je to asi špaťne, ale kdo chce mít doma pračku starou 25 let??

Čili oprava ano, ale jen a jen tehdy, bude-li to hodně rychlé a nenáročné ... pokud se s tím opravář bude zabývat víc jak dvě hodiny a cena dílu bude v řádu prvních tisíců, vyplatí se to jen u věcí s cenou přes cca 20 tisíc korun. Když se tak dívám okolo, tak jediná spotřební věc v mé domácnosti odpovídající těmto kritériím je americká lednice.

Závěr tedy je ...

V době, kdy spotřební věci vyrábí robotizované továrny a cena lidské práce stále stoupá, je často ekonomičtější než oprava nákup nové "věci"

3 0
možnosti
  • Počet článků 234
  • Celková karma 31,56
  • Průměrná čtenost 2710x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik