Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Albert Einstain na vvoji jaderne bomby urcite nepracoval. A vyvinout ji bylo mozne i bez teorie relativity ...

0 1
možnosti
Foto

Einstein byl svého druhu vědeckou celebritou a jeho slovo mělo váhu mezi vědci i mezi politiky. V romto směru měl jeho projevený názor velký význam.

Řadu teoretických otázek s ním vědci z toho projektu konzultovali.

Teorie relativity sice možná nebyla potřebná pro celý technický vývoj, ale na druhou stranu umožnily z ní odvozené vzorce (např. nejznámější E=mc2) počítat parametry jaderných reakcí i jejich projevů.

1 0
možnosti

Ten nově vyrobený prvek se jmenuje plutonium. Je to šedostříbrný, měkký kov. Kdybyste si tu sněhovou kouli z něho vyrobenou potěžkali v rukou, připadala by Vám extrémně těžká (deseticentimetrová koule by vážila kolem dvaceti kilogramů), a také teplá až horká, to kvůli neustále probíhajícím jaderným reakcím uvnitř té zvláštní hmoty. Ale stejně byste tu kouli jen tak do rukou vzít nemohli. Kdybyste na to sáhli holýma rukama, už byste tyto řádky nečetli...

Zdroj: https://burget.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=753246

Za deset tisíc si klidně s koulemi plutonia zažongluju. Co vím, většina izotopů plutonia je celkem stabilní.

Nicméně, potom bych si musel pořádně umít ruce. Je totiž zakakaně toxické, takže bych nechtěl omylem spolknout byť jen minimální množství.

0 0
možnosti
LB

Radioaktivita pochopitelně závisí na zastoupení jednotlivých izotopů. Připustím, že koule z plutonia vyrobeného v projektu Manhattan by Vás nemusela zabít svojí radioaktivitou, protože její izotopové složení neznám. Jakékoli plutonium je však ďábelsky toxické a protože rychle oxiduje a mění se v prach, je prakticky nemožné se při přímém dotyku s ním nekontaminovat.

1 0
možnosti
RH

Kristova noho! ...sáhli holými rucemi... A tak pěkné to mohlo být čtení...;-(

0 0
možnosti
LB

Díky za upozornění na chybu, opravil jsem ji. Chyby tohoto typu obvyle nedělám, ale přiznávám, že se mi to prostě stalo. Snad to však nemohlo zničit celý článek.

1 0
možnosti
LJ

Ten případ malé jaderné havárie v laboratoři uvádí ve svých pamětech jeden z účastníků onoho tajného výzkumu.

V době, kdy se zkoušela prvá jaderná puma probíhalo jednání v Postupimi. Przident Truman tam obdržel informaci o úspěšné zkoušce jaderné bomby. Ve vhodném okamžiku to řekl Stalinovi. Ten tím nebyl nijak překvapen, což Truman nechápal. Dnes se domníváme, že Stalin už to věděl, nebyla to pro něho novinka.

0 0
možnosti
Foto

Případů nastalo víc. Některé s lepším koncem, jiné fatální. Nejznámější je asi příběh Louise Slotina, který jsem odkázal níže. Ale možná máte v těch pamětech uvedený jiný případ. Jaký?

0 0
možnosti
Foto

Poznámka k šeptandě o odtrávání koulí: Incident nastal až po svržení bomb.

(vizme https://en.wikipedia.org/wiki/Louis_Slotin)

0 0
možnosti
JF

J61a74n 70F73a97n50t64a

16. 7. 2020 15:21

21.8.1945 provadel pokus s demon core Harry Daghlian a taky mu to "psouklo" pod rukama. Zemrel o 25 dnu pozdeji na akutni nemoc z ozareni.

0 0
možnosti
Foto

16.7.1945 vybuchla první jaderná bomba. Poušť Nového Mexika ozářil test Trinity

Zdroj: https://burget.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=753246

Tak cvičně: Jak dokladujete, že k této události vůbec došlo. Co když je to všechno jenom mediální bublina?

0 3
možnosti

Teď bylo na rádiu PLus, že tu šupu pochopitlně nebylo možné utajit, tak to média prezentovala jako výbuch muničního skladu

1 0
možnosti
  • Počet článků 232
  • Celková karma 31,69
  • Průměrná čtenost 2707x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik