Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přijde znovu nouzový stav?

Premiér Babiš nevyloučil, že z důvodu rychlého šíření koronaviru bude opět zaveden nouzový stav. Jako bychom se vraceli zpět do jara, avšak čas rozkvětu tím opravdu nepřichází.

Skutečnost, že téměř půl roku od začátku první vlny epidemie nebyla vláda schopna navrhnout a po dohodě s ostatními odhlasovat zákony, dle kterých by v takové situaci mohla upravit veřejný život zcela dle zákona a ne nějakým krkolomným výjimečným opatřením, ta o kompetenci této vlády hovoří velmi výmluvně. Ovšem bezúhonné nenechává ani ostatní strany, které k včasnému přijetí potřebných zákonů měly včas přispět.

Bude tedy znovu vyhlášen nouzový stav? Připravme se poté na opětovné zmatky a právní tahanice a poděkujme za to vše partě „Andy nad his boys“. O schopnostech onoho týmu hovoří stejně výmluvně všechny možné nápady na semafory a další public relations povídačky, které však mají minimální reálný význam. Stejně praktické bylo zahltit poštu zasíláním několika kusů roušek a jednoho respirátoru seniorům. Patrně si Andyho parta neuvědomuje, že když ty ochranné pomůcky nesehnali včas na jaře, tak tím zákonitě spustili akci „Šije celá země“ a tím pádem zejména babičky jsou ve výrobě roušek obzvláště zběhlé. A konečně, doslechnul jsem se, že ani tu appku eRouška nenaprogramoval premiér či ministr zdravotnictví…

Především by bylo dobré mít představu, co, kde, kdy a jak přijde. Je třeba uznat, že Piráti, kteří kritizují vládu za chaos a nepřehlednost, tomu dnes nasadili korunu výrokem svého primátora Prahy Hřiba o uzavření všech středních a vysokých škol, a po čase vydané opravě výroku, že prý půjde jen o vysoké školy. Aktuální verze je taková, že další školy přijdou /1/. To se jeden má, když má jasno...

Bylo by možné vládu i další politické síly napadat za neschopnost a liknavost hodně dlouho, ale tím si v současné situaci nepomůžeme. V prvé řadě nyní totiž nejde o politiku, ale o racionální postup v rámci tvrdé reality. Nyní je fuk, zda je naším premiérem Babiš z Agrofertu, nebo Honza z Horní Dolní. Záleží na praktických opatřeních na základě rad odborníků, ne politiků.

Stojíme před situací stejného druhu, kterou jsme si prošli na jaře. Zásadním úkolem je zpomalit nárůst epidemie tak, aby to náš zdravotní systém ustál, a samozřejmě i tak, aby nepřibylo tolik práce neschopných, že by ekonomiku „vypnul“ už samotný tento fakt. V neposlední řadě je třeba mít na paměti možné reakce okolních zemí na vývoj epidemie u nás, jsme přece zemí exportní a tranzitní, spousta našich občanů dojíždí pracovat do příhraničních regionů našich sousedů.

Na vakcíny a další zázračná řešení se nespoléhejme. Přijdou kdoví kdy, a o jejich účinnosti a zejména délce ochranného efektu se vedou zásadní spory ještě předtím, než se vůbec začalo očkovat. Skutečnost, že Voloďa Putinů nechal naočkovat vakcínou "Sputnik V" dceru /2/, ona to přežila s jednodenní teplotou a nyní už je prý dokonale imunní, mi z jakéhosi důvodu bezstarostnost nepřináší. Ostatně, ani imunita těch, kteří si tímto onemocněním už prošli, podle všeho netrvá příliš dlouho, snad pár měsíců, snad o něco déle. Nevítaný spolubydlící koronavirus tu už s námi bude možná napořád, určitě dost dlouho na to, abychom se ho museli naučit snášet a v mezích možností regulovat.

Věda dvacátého prvního století svede hodně, ale když přijde na epidemii jako je ta současná, jsou nejspolehlivější dostupnou ochranou bohužel opatření, kterých je člověk schopen asi tak od starověku: Omezení kontaktu s ostatními a kus textilu přes obličej. Na jaře se však na základě právě těchto opatření podařilo udržet epidemii v kontrolovaných mezích, virus se tehdy nijak sám nerozhodl, že to zabalí.

Na tom, že rouška či respirátor omezí rozšiřování kapének do okolního prostředí, snad není nic nepochopitelného, je to jednoduchý princip zřejmý i školákovi. To snad zdravotníci na celém světě a po mnoho desetiletí nosí roušky pro zábavu, nebo pro to, že fungují? Ti, kdo jejich účinnost popírají, tak činí ze všech možných důvodů, než z důvodu racionálního přístupu k tomuto prostému a všem myslícím zřejmému faktu. Ti, kdo tvrdí, že rouška nepřiměřeně omezuje jejich svobodu, tak tvrdí z pozice vnímání svobody divochem, jenž žádná pravidla neuznává, a ne z pozice civilizovaného člověka dbalého zákonů a vědomého si jejich významu. A ten, kdo ochranu obličeje odmítá, to činí také z pozice člověka hodně sobeckého a egoistického, jenž není ochoten obětovat kvůli bezpečí ostatních ani tak málo ze svého pohodlí.

Taky mě štve, že už zase přichází přikazy míst a příležitostí, kdy je třeba si tu věc na obličej nasadit, nebo že přicházejí regulace a zákazy hromadných akcí. Nyní velice myslím na ty, kteří musí mít roušku či respirátor během celé pracovní doby, myslím na ty, kterým opakování jarní situace opět omezí možnost pracovat. Zvláště těm z nás posílám poklonu a vzkaz: „Vydržte prosím!“

A stejný vzkaz posílám i Vám všem: Jsme v tom spolu, zvládli jsme to jednou, zvládneme to znovu!

Váš

 

Lukáš

 

Zdroje:

1)

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/praha-v-pondeli-zavre-stredni-a-vysoke-skoly-40336761

2)

https://www.denik.cz/ze_sveta/rusko-vakcina-koronavirus-20200811.html

Autor: Lukáš Burget | pátek 18.9.2020 16:10 | karma článku: 32,81 | přečteno: 6211x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Nastane progresívní ráj, až budou bílí černí, studení teplí a menšiny většinou?

V budoucím ráji nebude většin, pouze privilegovaných menšin s výsadami, které jim ta neexistující většina bude zajišťovat. A jestli to nebude fungovat, byli jsme málo progresívní...

21.2.2023 v 15:30 | Karma: 40,23 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Německo: Klimaterroristen, Greta Thunberg, dvacetiletá Češka a brutální policie

Němci si zvolili výraz „Klimaterroristen“ za „paslovo“ roku. Já proto navrhuji výraz „Klimajugend“, což by snad pro Němce mohlo být naopak něco přijatelného s příchutí důvěrné známosti.

13.1.2023 v 15:30 | Karma: 34,91 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Německo: Veselý silvestr s migračním pozadím

V Berlíně byla na silvestra zábava, legrace, prostě pr..., pardon, prostě pozadí (migrační). Zasahující policisté a hasiči se smáli, až je záchranáři do sanitek popadali.

5.1.2023 v 15:30 | Karma: 38,36 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Rakušanovo kladivo na dezinformace

Dosud se o tom šuškalo na dezinformačních webech, ale konečně i mediální mainstream potvrzuje, že vládní plány boje proti dezinformacím nabývají konkrétních obrysů. Zatím to bude stát stopadesát milionů ročně.

28.12.2022 v 10:59 | Karma: 41,27 | Přečteno: 1505x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Burget

Nejkrásnější americká holka je odporný asijský chlap!

Co naplat, Američané jsou prostě nejlepší ve všem. Leckdo si mohl myslet, že se nikdo nevyrovná Němcům, když svojí královnou krásy zvolili pětatřicetiletou africkou podnikatelku. Ale letošní americkou miss netrumfne ani Quasimodo!

11.11.2022 v 17:51 | Karma: 36,59 | Přečteno: 1464x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 232
  • Celková karma 31,59
  • Průměrná čtenost 2707x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik