Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pane ombudsmane, řekl jste to za nás!

Ombudsman Stanislav Křeček konečně na rozdíl od své předchůdkyně dělá práci veřejného ochránce práv. A k tomu patří také schopnost pojmenovat rozdíl mezi tím, kdo pomoc potřebuje, a kdo si ji nezaslouží.

Ombudsman Stanislav Křeček se ve svém příspěvku na aktuálně.cz /1/ věnuje vyloučeným lokalitám, především stavu budov a bytů v těchto místech. Zcela logicky dává tyto chudobné, bídné a povšechně neutěšené podmínky do souvislosti se sociální a etnickou strukturou lidí, kteří tyto lokality obývají.

Dochází k poznání podloženému tvrdou realitou:"Ve vyloučených lokalitách bydlí hlavně ti, kteří ke vzniku a existenci vyloučených lokalit přispívají a to rozhodující měrou."

Se stejnou logikou vycházející z jasně pozorovatelných faktů uvádí, že pokud tito lidé nezmění svůj životní styl, nedojde ke zlepšení jejich situace. Ano, mnozí obyvatelé těchto čtvrtí jsou Romové a souvislost mezi stavem těchto míst a mentalitou obvyklou, nebo snad - bohužel - převládající u tohoto etnika je zřejmá. Jestliže sami obyvatelé vyloučených lokalit a z nich jmenovitě Romové neučiní první krok, nemůže jim pomoci žádná Agentura pro sociální začleňování, protože začlenit lze pouze toho, kdo se začlenit chce, a nepomůže jim žádná nezisková organizace zabývající se v současnosti obvyklým způsobem "řešení" jejich problémů, totiž stěžováním si na rasismus. Je-li chybou většinové společnosti sklon k rasismu vůči Romům, pak v této věci rozhodující je chyba těch mnohých Romů, kteří si o tu nedůvěru a přezíravost přímo říkají. Nedůvěra se poté stává oboustrannou a příčinu a následek už nelze rozlišit. Vždy však platilo a platit bude, že první krok ke zlepšení své špatné situace musí učinit ten, kdo se do ní dostal, byť by to bylo i nezaslouženě.

Jelikož se pan ombudsman ve svém příspěvku kromě jádra problému dotknul také zmíněných neziskových organizací a s nimi pracujících osobností a jejich chabých, nebo spíše záporných výsledků v této činnosti, je smutně logické, že se právě tito ozvali.

Tragikomickým výlevem věc pojal jakýsi ředitel organizace Romodrom Nikola Taragoš /2/. Server organizace Romea /3/ uvádí jeho vyjádření, kde pana Křečka obviňuje z neznalosti tématu, neodbornosti, populismu a snahy o vlastní prezentaci, a bude prý proto usilovat o jeho odvolání. Tím se ovšem z neznalosti tématu, neodbornosti, populismu a snahy o vlastní prezentaci usvědčil on sám, neboť zákony naší země jaksi neumožňuji odvolat ombudsmana jen proto, že se znelíbil nějaké neziskovce přisáté na státní rozpočet, jejímž zdrojem příjmů jsou daně řádně žijících a poctivě pracujících lidí. Ostatně, těchto neziskovek se v případě dalšího nedávného Křečkova drzého pojmenování reality ozvalo hned šestnáct! /2/.

V jedné věci se však pana Taragoše musím zastat: Jmenuje alespoň konkrétní příklad, kdy se lidé zařazení do projektu "Housing First" tak říkajíc postavili na vlastní nohy - našli si práci. To je jistě chvályhodné, ovšem není to nikterak v rozporu s činností pana ombudsmana, ba přímo naopak, neboť on se také - a úspěšně /4/ - zasazuje o to, aby příspěvky na bydlení mohli čerpat širší, chudobou ohrožené vrstvy obyvatelstva. 

Ovšem pan ombudsman ve svém příspěvku na aktuálně.cz uvádí "A opět nám svá zjištění předkládá Agentura pro sociální začleňování, za jejíhož „začleňování“ se počet vyloučených lokalit ztrojnásobil."

Je tedy zřejmé, kdo se požáru snaží předcházet a kdo ho hasit. A také je vidět, kdo chce zakládat nové požáry vzájemné nedůvěry až nenávisti, jen aby se u toho tepla svým příživnickým způsobem ohřál.

 

Zdroje:

 

1) https://blog.aktualne.cz/blogy/stanislav-krecek.php?itemid=41919

2) https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ombudsman-stanislav-krecek-romove-vyloucene-lokality.A220210_093835_domaci_indr

3) http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/domaci/nikola-taragos-kvuli-opakujicim-se-utokum-proti-romum-budeme-usilovat-o-odvolani-stanislava-krecka-z-funkce.ombudsman

4) https://www.ochrance.cz/aktualne/po_novele_zakona_dosahne_na_prispevek_na_bydleni_vic_domacnosti-_zakonodarci_zohlednili_vetsinu_pripominek_ombudsmana/

Autor: Lukáš Burget | čtvrtek 10.2.2022 18:14 | karma článku: 44,55 | přečteno: 2260x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Uprchlíci a Česká republika: Dějství druhé

Až do včerejšího rozhodnutí EU o „povinné solidaritě“ ohledně přerozdělování migrantů se naše republika tomuto diktátu ubránila. Této vládě už ale na osudu naší země nezáleží.

9.6.2023 v 15:30 | Karma: 38,71 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Istanbulská domluva z Bruselu a Fialův agent v Sudetoněmeckém landsmanšaftu

Europoslanci nám chtějí ušetřit práci a tak za nás velkoryse ratifikují Istanbulskou úmluvu, premiér Fiala pak vyšle nejmenovaného agenta na sjezd sudetských Němců.

10.5.2023 v 15:30 | Karma: 37,01 | Přečteno: 861x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Ukrajině kupujeme tanky, ale naše civilní ochrana je v troskách

Média nám servírují zprávy o tom, jak se Češi složili na tank Tomáš nebo raketomet Přemysl a poslali je na Ukrajinu. Ovšem tají nám ten nejlepší "dárek pro Putina": Katastrofální stav civilní ochrany naší země, jak zjistil NKÚ.

3.4.2023 v 15:30 | Karma: 36,47 | Přečteno: 1272x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Burget

Arogantní policie versus Železný charakter

Moderátor Jakub Železný z České televize by si po nedávné smrti jeho bratra zasloužil shovívavost a nebylo by vhodné, aby si z něho blogeři po jeho extempore s policií utahovali. Ano, nebylo, kdyby to udělal poprvé...

21.3.2023 v 15:41 | Karma: 46,51 | Přečteno: 10282x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Nastane progresívní ráj, až budou bílí černí, studení teplí a menšiny většinou?

V budoucím ráji nebude většin, pouze privilegovaných menšin s výsadami, které jim ta neexistující většina bude zajišťovat. A jestli to nebude fungovat, byli jsme málo progresívní...

21.2.2023 v 15:30 | Karma: 40,23 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 33,65
  • Průměrná čtenost 2719x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik