Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Pokud císař Caligula učinil senátorem koně, což není potvrzené, pak to bylo před rokem 41 n. l., avšak Západořímská říše padla až roku 476 n. l. Kůň senátorem nemá tedy nic společného s úpadkem římské civilizace, jak se snažíte naznačit. Po Caligulově vládě Římská říše ještě několik staletí rozkvétala.

2 0
možnosti
LB

Ano, není nesporně prokázáno, že Incitatus byl skutečně senátorem jmenován, nicméně já v této dekadenci náběh na úpadek vidím a jako symbolická rovina k zamyšlení ve větě ukončené třemi tečkami mi to připadá v textu vhodné.

3 0
možnosti
JK

Caligula byl pravděpodobně šílenec, ale posuzovat římskou společnost jako celek podle něj nelze. Když to trochu zjednoduším, pro běžné lidi bylo v podstatě jedno, co se dělo v císařském paláci a kdo byl císařem.

0 0
možnosti
LB

Chápu Váš názor, ale zároveň dodávám, že tento pohled může být velmi ošidný. Podle toho, jak se chová elita lze dost usuzovat na vývoj celé společnosti, a to i tehdy, když se elita od zbytku společnosti zcela odcizí. Osobně mám pocit, že právě to se děje i dnes.

2 0
možnosti
JK

Mám pocit, že hodnotíte dobu před dvěma tisíci lety dnešními hledisky a tudíž nacházíte k dnešní situaci analogie v některých tehdejších událostech, což je mnohem ošidnější. Například tehdejší elita se těžko mohla odcizit zbytku společnosti, neboť s ní nikdy nebyla spojena.

0 0
možnosti
Foto

U nás spíš najdeme mezi zvolenými nějakého sudokopytníka. I když lichokopytník též přichází v úvahu.

3 0
možnosti
LB

No vida, ze sudokopytníků mě napadá prase, z lichokopytníků zase osel. Rozhodně Vám dám za pravdu v tom, že podobnost s oběma jmenovanými je u mnohých zvolených představitelů možno hledati...

6 0
možnosti
JK

No já si myslím, že vůl a osel žijí na dvorku docela v harmonii.

2 0
možnosti