- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Populární zpěvačka Shakira - z arabštiny "vděčná" – dostala své jméno po své babičce z Libanonu.
V libanonském městě Tyre se legendární hrdina Hérakles, syn Dia a Alkmény, zamiloval do nymfy Tyrus. Jeho pes na pobřeží prokousl plže Murexe (ostranka) a jeho zuby se zbarvily nádhernou červenofialovou barvou. Tyra hrdinu odmítla přijmout jako milence, dokud jí nepřinese šaty takovéto barvy. Na území dnešního Libanonu žil v dávných dobách národ Féničanů, kteří prosluli po celém středozemí coby obchodníci a kteří uměli také vyrábět z hlenů žláz mořského plže ostranky jaderské (Murex brandaris) červenofialové barvivo - purpur. Na výrobu jednoho gramu purpuru bylo zapotřebí cca 10 tisíc plžíků. Proto jeden gram ryzího purpuru byl hodnotnější než 20 gramů zlata. Nosit oblečení z látky obarvené purpurem si mohli dovolit jen ti nejmajetnější, kteří tím dávali najevo svou moc. Řecké slovo foiníkiein znamená "barvit na červeno" a název "Foiníkia" (Fenície) znamená "Černená země". Jen na okraj – „Fenícii“ okolní říše často velmi lehce dobyli, neboť Féničané nevytvořili nikdy svůj stát, ale byli seskupením městských států.
Název státu je odvozen od stejnojmenného názvu hor a vznikl z aramejského slova „laban“, které znamená „bílý“.
Země byla až do roku 1943 pod správou Francie a tak se v Libanonu dá domluvit francouzsky.
Díky občanské válce v letech 1975 až 1990 se země značně zadlužila.
Platidlo - Libanonská libra.
Nejznámější libanonská zpěvačka a herečka - Farouz.
Památky UNESCO v Libanonu:
Byblos – údajně nejstarší město na světě
Tyre – město purpuru
Baalbek – jeden z nejzachovalejších antických areálů na světě
Libanonci jsou cca ze 70 % muslimové a z cca 30 % křesťané.
Libanonská kuchyně je velmi zdravá, pestrá, bohatá na zeleninu, ale i maso, třeba skopové nebo rybí.
Jedno z oblíbených jídel libanonské kuchyně:
Baba ghanouj - pasta z vařeného lilku - recept:
Rozkrojené a propíchané lilky upečeme v troubě na pomaštěném plechu. Po vychladnutí dužninu vymačkáme do misky a přidáme česnek. Můžeme vmíchat bokem připravenou "tahina" sezamovou pastu a pokapeme olejem. Možno jíst s arabským chlebem, masem, zeleninou ...
Velmi se mi líbila zručnost při přípravě jídla Waraq Ainab - plněných vinných listů, ale recept neuvádím, jídla se složitější a na čas náročnou přípravou je lepší si dát v restauraci.
Přečíst jiný článek autora
Sicílie - pár zajímavostí a informací před cestou
Řecko - pár zajímavostí a informací před cestou
Pracuje za mne virtuální zaměstnanec
Turecko - pár zajímavostí a informací před cestou
Cesta na Krétu dala vzniknout krásnému přátelství
Malta - pár zajímavostí a informací před cestou
Korsika - pár zajímavostí a informací před cestou
Baleárské ostrovy - pár zajímavostí a informací před cestou
Další články autora |
INDEX NOSLUŠ s.r.o.
Středočeský kraj
nabízený plat:
28 000 - 34 000 Kč