Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FK

František Kostlán

20. 12. 2008 0:48
Díky za článek,

jsem si vědom, že v několika větách lze něco sdělit jen velmi zjednodušeně, ale zkusím to: Myslím, že i prezidentem zmiňovaný nedostatek demokracie  spočívá v tom, že v EU již dávno nejde o princip subsidiarity, ale o to, kdo a jak uchopí nejvíce moci, nejvíce možnosti normativně určovat běh dění v členských zemích. EU by se měla vrátit k diskusi o tom, co je onou subsidiaritou míněno a teprve na základě možného společného kompromisu formulovat další integrační snahy.

Lisabonská smlouva je dobrým důkazem toho, nakolik se EU odklání od principu subsidiarity a zároveň i od demokracie jako takové (onen odklon je spojen s přemírou moci na špičce, aniž by byl ustaven jasný mechanismus, který rozděluje kompetence mezi parlament a vládu-komisi tradičním demokratickým způsobem).

Jde také o to, že politické elity prosazují svou představu bez ohledu na to, co si myslí lidé, což nejspíš povede k frustraci a následnému ohrožení EU (vícerychlostní EU či přímo její rozklad).

Mějte se dobře.

0 0
možnosti
PH

tomnext

19. 12. 2008 22:30
Povrchnost příspěvků

Ten článek je velmi zajímavý, já si ho přečetl úplně celý.

Je velmi smutné, že lůza jako předchozí přispěvatelé a drtivá většina poslanců národních parlamentů je schopna hlasovat o legislativě, která je zmatená (tedy nekvalitní) a zároveň jí nerozumí.  

0 0
možnosti
Z

zcek

19. 12. 2008 21:02
tohle

Fakt si myslíte, že to někdo bude číst???

0 0
možnosti
AO

Oralek

19. 12. 2008 21:20
Re: tohle

Nekdo se urcite najde:-) Ja jsem to teda necet.

0 0
možnosti
  • Počet článků 346
  • Celková karma 13,79
  • Průměrná čtenost 1201x
Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/