Tento týden v EU (8)

Unijní vůdci se předváděli v Glasgow na konferenci o klimatu. Babiš tamtéž mile překvapil ostrou kritikou balíčku „Fit for 55“. Europoslanci vyrazili na Tchaj-wan. Konec střídání letního a zimního času je zatím v nedohlednu. 

Víkendový posun ručiček na hodinách nám opět připomněl, že diskuse nad návrhem na zrušení letního času, který Komise předložila již před třemi lety, zůstává stále zablokovaná. Důvodům tohoto stavu, totiž předně centralistickému a nepružnému přístupu členských států, a možným řešením se věnuji v článku Zbavíme se někdy střídání zimního a letního času?.

Hlavní událostí tohoto i příštího týdne z pohledu unijních institucí je nepochybně 26. konference OSN o změně klimatu (COP26), která probíhá od 31. října do 12. listopadu v britském Glasgow. Schází se zde 197 smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu, mezi které patří i EU a všechny její členské státy. Delegaci EU vedou předseda Evropské rady Charles Michel, předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová a slovinský premiér Janez Janša. Níže v bodech několik střípků z konferenčního dění:

  • Charles Michel v pondělí (1. 11.) ve svém projevu řekl: „My, lidstvo, jsme zahájili válku proti přírodě. My, lidstvo, jsme způsobili klimatickou změnu, která představuje vážnou hrozbu pro naši bezpečnost a pro bezpečnost příštích generací. A je na nás, na lidstvu, abychom zastavili tuto hrozbu, abychom zvrátili tento trend a abychom znovu dali naději příštím generacím.“ Věda prý mluví hlasitě a jasně. „Mladí, angažovaní, informovaní aktivisté“ se oprávněně zmobilizovali a žádají výraznější akci. Je povinností a odpovědností světových vůdců splnit jejich očekávání.
  • Ursula von der Leyenová ve své řeči téhož dne uvedla, že jistě všichni na COP26 chtějí být „na správné straně dějin“. Globální oteplování je třeba omezit na 1,5° „za každou cenu“. „Je to naše příležitost psát dějiny.“ „Evropa se svým Evropským zeleným údělem vynaloží veškeré úsilí, aby se stala prvním klimaticky neutrálním kontinentem.“   
  • Naopak český premiér Andrej Babiš překvapil mimořádně kvalitním vystoupením (1. 11.), v němž kritizoval unijní klimatické ambice, zvláště balíček „Fit for 55“ a volal po tom, aby se ke klimatické agendě začalo přistupovat bez ideologie, kriticky a racionálně a aby změny byly prosazovány postupně a hospodářsky, politicky a sociálně udržitelným způsobem.

Od středy do pátku (3.–5. 11.) pobývala historicky první oficiální delegace Evropského parlamentu na návštěvě na Tchaj-wanu. EP chce na pozadí nepřátelských gest komunistické Číny z poslední doby vyjádřit Tchaj-wanu solidaritu a posílit spolupráci s ním. V říjnu europoslanci schválili doporučení, ve kterém se vyslovili pro prohloubení politických vztahů mezi EU a tímto ostrovem.

Od pátku do neděle (5.–7. 11.) proběhne v rámci Konference o budoucnosti Evropy druhé zasedání panelu evropských občanů č. 1. Tento panel se zabývá tématy „silnější ekonomika, sociální spravedlnost a zaměstnanost / mládež, sport, kultura a vzdělávání / digitální transformace“. Jednání tentokrát proběhne na dálku po internetu. Stejným způsobem se v dalších listopadových týdnech postupně podruhé sejdou i ostatní panely. (O občanských panelech a jejich úvodních zasedáních jsem se zmiňoval v předchozích dílech tohoto seriálu a v článku Unijní demokracie naruby.)

Autor: Tomáš Břicháček | sobota 6.11.2021 9:00 | karma článku: 18,38 | přečteno: 267x
  • Další články autora

Tomáš Břicháček

Dvacet let v EU

30.4.2024 v 8:30 | Karma: 21,37

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (91)

26.4.2024 v 15:23 | Karma: 8,18

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (díl 90)

19.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,60

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (89)

12.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,72

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (88)

22.3.2024 v 15:30 | Karma: 13,16