Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tento týden v EU (67)

Evropský účetní dvůr pochybuje o schopnosti EU dosáhnout klimatických cílů k roku 2030. Komise navrhla právní rámec pro digitální euro. Unie bude mít agenturu pro drogy.

Pondělí 26. června

Evropský účetní dvůr vydal zvláštní zprávu k unijní klimatické akci. Zpochybňuje v ní schopnost EU dosáhnout cílů, které si klade k roku 2030. „Málo skutečností nasvědčuje tomu, že opatření k dosažení cílů pro rok 2030 budou dostatečná,“ píšou auditoři, kteří mimo jiné nevidí na straně EU a členských států odpovídají finanční zdroje.

Rada rozhodla o druhém navýšení výdajového stropu Evropského mírového nástroje, a to na 12 miliard eur (k nedávnému prvnímu navýšení viz díl 55). Tento zvláštní fond mimo rozpočet EU, který funguje od roku 2021, slouží (s ohledem na svůj název poněkud paradoxně) k financování vojenských a obraných aktivit EU v rámci společné zahraniční a bezpečnostní politiky. V současnosti je klíčovým kanálem pro financování vojenské pomoci EU Ukrajině.

Vyjednavači Rady a Evropského parlamentu dosáhli předběžné dohody ohledně návrhu nařízení, které má upravit problematiku kybernetické bezpečnosti ve všech orgánech EU. Dohodu ještě musí formálně potvrdit obě instituce a poté příslušný předpis přijmout.

Rada přijala závěry o digitální diplomacii EU. Zdůrazňuje v nich, že „k potvrzení angažovanosti a vedoucí úlohy EU jsou zapotřebí silnější, strategičtější, soudržnější a účinnější politika a činnosti EU v oblasti globálních digitálních záležitostí.“

Úterý 27. června

Rada rozhodla o zřízení Agentury EU pro drogy. V tu se přemění stávající Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost, sídlící v Lisabonu.

Vyjednavači Rady a Evropského parlamentu dosáhli předběžné dohody o tzv. aktu o datech. Toto nařízení přinese úpravu přístupu k datům vytvářeným ve všech hospodářských odvětvích v EU a jejich využívání.

Rada přijala nařízení a směrnici o přeshraničním přístupu k elektronickým důkazům, která má usnadnit spolupráci justičních orgánů v trestních věcech. Elektronickými důkazy se míní digitální údaje, jako jsou e-maily, SMS apod.

Středa 28. června

Vyjednavači Rady a Evropského parlamentu dosáhli předběžné dohody o úpravě spolupráce členských států při zadávání veřejných zakázek v oblasti obrany. Tento postup má členské státy motivovat ke společnému pořizování zbraní, čímž se mát zajistit mj. interoperabilita a úspory z rozsahu.

Komise předložila návrh právního rámce pro digitální euro. Mělo by jít o digitální formu společné měny, kterou by Evropská centrální banka mohla v budoucnosti dát do oběhu jako doplněk k hotovosti. Zároveň Komise přišla s návrhem na ochranu používání hotovostní formy eura.

Komise a vysoký představitel EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku vydali sdělení, ve kterém se zamýšlejí nad údajnými dopady změny klimatu na mír, bezpečnost a obranu. Sdělení prý nabízí nový pohled na věc a stanoví rámec EU, jehož cílem je reagovat na tyto výzvy.

Čtvrtek 29. června

Vyjednavači Rady a Evropského parlamentu dosáhli předběžné dohody ohledně úpravy evropské digitální identity. Nová úprava má zajistit všeobecný přístup občanů a podniků k elektronické identifikaci a autentizaci prostřednictvím osobní digitální peněženky v mobilním telefonu. Nový režim bude včleněn do novelizovaného nařízení o elektronické identifikaci a službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce na vnitřním trhu (tzv. nařízení eIDAS). 

Čtvrtek 29. června a pátek 30. června

Proběhlo zasedání Evropské rady, které se věnovalo mimo jiné Ukrajině a bezpečnosti a obraně nebo vztahům s Čínou.

Zelený úděl jako vybočení ze společenského kompromisu

Připojuji odkaz na článek Kdo chce víc, víc a víc, nemívá nic, ve kterém argumentuji, že se Zeleným údělem klimatičtí alarmisté zašli příliš daleko. Ohrožují svobodu, fungování hospodářství, sociální smír i svébytnost členských států a svým apokalyptickým blouzněním, hysterií a moralizováním kazí atmosféru mezi lidmi. Odchýlili se tak od společenského kompromisu, který doposud uskutečňování jejich politiky umožňoval. Tím si ovšem pod sebou sami podřezávají větev.

Příští přehled aktualit z EU až po prázdninách

Vážení čtenáři, během prázdnin jako obvykle tento přehled aktualit z EU vycházet nebude. Na pokračování dojde až na počátku září. Přeji všem krásné léto.

Autor: Tomáš Břicháček | pátek 30.6.2023 15:30 | karma článku: 17,17 | přečteno: 200x
  • Další články autora

Tomáš Břicháček

Dvacet let v EU

Evropská integrace kdysi zažívala svoje dobré časy a pro zúčastněné státy byla přínosem. My jsme se bohužel s touto dobou zcela minuli. Připojili jsme se ve chvíli, kdy už šlo všechno jenom z kopce.

30.4.2024 v 8:30 | Karma: 19,96 | Přečteno: 320x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (91)

Komise udělovala ceny „Evropská hlavní města začleňování a rozmanitosti“. Evropský parlament jel tento týden na plné otáčky. Macron po sedmi letech na Sorbonně opět řečnil o EU.

26.4.2024 v 15:23 | Karma: 8,09 | Přečteno: 80x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (díl 90)

Evropští lídři se zamýšleli nad tím, jak udělat EU konkurenceschopnější. Zároveň ovšem chtějí nadále plně prosazovat Zelený úděl a Evropský pilíř sociálních práv, které vedou přesně opačným směrem.

19.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,60 | Přečteno: 231x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (89)

Nová směrnice o energetické náročnosti budov definitivně přijata. Do finále se blíží i migrační pakt. Evropský parlament by chtěl zakotvit právo na interrupci do Listiny základních práv EU.

12.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,72 | Přečteno: 259x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (88)

Jaderná energie přestává být v EU v nemilosti. Akt o kritických surovinách byl definitivně přijat. Soudní dvůr EU projde významnou reformou. Charles Michel říká, že pokud chceme mír, musíme se připravit na válku.

22.3.2024 v 15:30 | Karma: 13,16 | Přečteno: 197x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 341
  • Celková karma 14,55
  • Průměrná čtenost 1230x
Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/