Tento týden v EU (27)

Komise chce zahájit proti Maďarsku nový postup, umožňující zastavení či přiškrcení plateb z unijních fondů. Rada schválila další soubor tvrdých sankcí proti Rusku. Konference o budoucnosti Evropy vstupuje do závěrečné fáze. 

V pondělí (4. 4.) EU ústy svého vysokého představitele pro zahraniční a bezpečnostní politiku Josepa Borrella odsoudila hlášené brutální činy spáchané ruskými ozbrojenými silami v řadě okupovaných ukrajinských měst s tím, že masakry v Buče i v dalších ukrajinských městech se zapíší na seznam zvěrstev spáchaných na evropské půdě. Podobné prohlášení vydala také předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová.

V úterý (5. 4.) Rada EU přijala novelu nařízení, které upravuje Agenturu EU pro základní práva. Mandát agentury, jejíž úlohou je poskytovat odborné poradenství v problematice základních práv, bude posílen – mimo jiné dojde k rozšíření její působnosti o oblast policejní spolupráce a justiční spolupráce v trestních věcech.

Téhož dne Ursula von der Leyenová prohlásila v Evropském parlamentu, že Komise zahájí proti Maďarsku kroky v rámci nařízení o obecném režimu podmíněnosti na ochranu rozpočtu Unie, který za údajné porušování zásad právního státu umožňuje trestat členské státy zastavením či přiškrcením plateb z unijních fondů. (Tomuto kontroverznímu předpisu jsem se věnoval v nedávném článku Právní stát a kulišárna s unijními fondy. První krok, který Komise může učinit, je zaslání písemného oznámení dotčenému státu podle čl. 6 odst. 1 nařízení.)

Další úterní událostí bylo předložení návrhu na zostření pravidel pro průmyslové emise, které má nasměrovat velká průmyslová zařízení a zařízení intenzivních chovů hospodářských zvířat k plnění cílů Zeleného údělu.

Komise také představila novou strategii pro své lidské zdroje a pro své „zelenání.“ Komise chce vytvořit pracovní prostředí, „které nebude diskriminační a bude inkluzivní, genderově vyvážené a přístupné pro osoby se zdravotním postižením“ a chce dosáhnout klimatické neutrality do roku 2030.

Ve čtvrtek (7. 4.) Evropský parlament vyzval k okamžitému úplnému embargu na dovoz ropy, uhlí, jaderného paliva a zemního plynu z Ruska a k úplnému opuštění plynovodů Nordstream 1 i 2.

Téhož dne byla zahájena činnost laboratoře NEB LAB, jakožto pracovní platformy pro Nový evropský Bauhaus. O tomto projektu, který má zapojit architekty, designery i umělce do služeb Zeleného údělu, a má vnést do klimatické politiky EU kulturní a tvůrčí rozměr, jsme se zmiňovali v dílu 2 tohoto seriálu. NEB LAB má coby místo setkávání sloužit k propojování komunity shromážděné kolem projektu a ke sdílení nápadů.

Ve čtvrtek se také konalo první virtuální zasedání unijní platformy pro společný nákup plynu, LNG a vodíku, kterou tvoří zástupci 27 členských států a Komise.

V pátek (8. 4.) Rada po složitých vyjednáváních schválila pátý balík sankcí proti Rusku v souvislosti s agresí na Ukrajině. Některá opatření se týkají také Běloruska. Mimo jiné dojde k ukončení odběru ruského uhlí, ruské lodě nebudou moci využívat přístavy EU a nákladní dopravci nebudou moci přepravovat zboží po silnicích v EU.

V pátek a v sobotu (8. a 9. 4.) bude v sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku zasedat plénum Konference o budoucnosti Evropy. Bude pokračovat příprava závěrečných návrhů, a to v návaznosti na příspěvky pracovních skupin pléna. Počítá se s tím, že návrhy budou předány výkonné radě konference koncem dubna tak, aby závěrečná zpráva byla hotova do 9. května. (Konferenci se blíže věnuji v předchozích dílech tohoto seriálu a v článku Unijní demokracie naruby.)

Autor: Tomáš Břicháček | pátek 8.4.2022 17:00 | karma článku: 13,86 | přečteno: 179x
  • Další články autora

Tomáš Břicháček

Dvacet let v EU

30.4.2024 v 8:30 | Karma: 20,99

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (91)

26.4.2024 v 15:23 | Karma: 8,12

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (díl 90)

19.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,60

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (89)

12.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,72

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (88)

22.3.2024 v 15:30 | Karma: 13,16