Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Závidím např. skandinávským zemím či Švýcarsku, kde se na klima a zelenost hodně myslí i se pro ně hodně dělá, občané jsou tam zdravější, nečekaly na EU, mají předstih k prospěchu všech občanů. Např. ve Stockholmu vám nejezdí přes město kamióny a cisterny, v Bernu vám večer a o víkendu nehlučí hospody, což je jen malá ukázka, jejich ekologické chování má i dobrý vliv na psychiku. Postkomunisti hrající si na podnikatele by akorát rajbovali zdroje, po nás potopa.

0 4
možnosti

Obě země vydělaly na válce a kšeftech s Hitlerem. Švédsko válčilo a loupilo po celé Evropě.U Poltavy, v Praze, na Moravě, v Sasku a podobně.

1 1
možnosti

Stejne jako v te dobe Husiti.

0 0
možnosti

I54v87o 46B53o26u78š51e

24. 6. 2021 10:38

A jak to souvisi s tematem? Stejne jako treba fakt, ze ceske zbrojovky jely na plne obratky pro wehrmacht?

1 0
možnosti
Foto

Švédové ovšem spotřebují 2,5x víc elektříny (v přepočtu na obyvatele) než Češi. Stejně jako ve Švýcarsku tam tvoří základ výroby elektřiny vodní a jaderné elektrárny. Na rozdíl od ČR mají obě země pro vodní elektrárny výhodné přírodní podmínky. Máme-li se řídit jejich vzorem, zbývá jen jádro. Pro naplnění parametrů švédské spotřeby proudu bychom ale museli postavit zhruba 5-6 nových Temelínů. Pokud bychom dokonce chtěli dosáhnout spotřeby proudu na obyvatele jako další Skandinávci - Norové - tak by ani 10 nových Temelínů nestačilo.

3 0
možnosti
Foto

Na druhou stranu je jednodušší energií šetřit, než ji zbytečně vyrábět. Také nevím, jak jsou na tom ve Švédsku s plynem a fosilními zdroji. Což by mohlo být příčinou vyšší spotřeby elektřiny.

Je potřeba vycházet z celkové energetické bilance.

1 0
možnosti
Foto

Švédsko ani Švýcarsko nemají plyn, ropu ani uhlí. Všecna fosilní paliva dováží. Švédsko ale sousedí z vývozci paliv (Rusko, Norsko). Potřebuje především ropu - uhlí a plyn tvoří v jeho spotřebě veškeré energie jen zanedbatelnou položku (malé jednotky procent)

Otázkou pak je, co to podle Vás znamená "zbytečně". Připomínám stav z letošní zimy, kdy švédská vláda nybízela obyvatele, aby si mobily nabíjeli v autech (tedy fosilní elektřinou) a ani jenak nezatěžovali elektrickou síť. Je opravdu zbytečné mít funkční telefon nebo si uvařit?

0 0
možnosti

Jeste kdyz vysilala ceskoslovenska televize se na obrazovce obcas objevovalo: Nesviti nekde zbytecne?

Tak ted uz to snad vite. ;-D

0 0
možnosti
Foto

Jistě.

Odpověď zněla a zní "Ano, máte pravdu, někde zbytečně nesvítím". ;-)

0 0
možnosti