Vznešená láska Norů
Zdrojem je v tomto případě web www.aftenposten.no. Norská posedlost norským černéým zlatem, též zvaného káva a závislost na kofeinu nevznikly přes noc. Ve skutečnosti pochází z počátku 18. století a od té doby prošla několika významnými změnami. Trvalo několik desetiletí, než se začala výrazně rozšiřovat do venkovských oblastí. Zpočátku pomalu nahrazovala alkohol jako Nory preferovaný prostředek usnadňující družení se a sbližování se. Koncem 19. století rychlý rozmach domácí výroby alkoholu neúmyslně vedl k masivnímu nárůstu spotřeby kávy a její pravidelné konzumaci po celé zemi, dočteme se na www.fjordtours.com.
Díky propojenosti Norska s Dánskem byla má země schopna dovážet velké množství kávy za zlomek ceny, za kterou se prodávala v dalších evropských zemích. Zejména do Brazílie se vozily sušené tresky a zpět do Norska káva. Proto bylo kávy přebytek, díky čemuž byl nápoj snadno dostupný pro většinu obyvatel, ovšem ve srovnání s variantami, jež si dnes můžete dát téměř kdekoliv v Norsku, by byla káva popíjená za starých časů považována za téměř nepitelnou.
Peter Christen Asbjørnsen vydal v roce 1861 rozsáhlého průvodce kouzly kávy a jeho spis pravděpodobně podnítil moderní norskou filozofii kávy. Ve svém průvodci zahrnul podrobné poznámky o tom, jak lidé mohli tento nápoj vylepšit a vytříbit a učinit z něj lahodnější nápoj, nikoli pouhý zdroj energie na přežití dne nebo společenské události. Záhy se Norové pouštěli do experimentování s kávou, aby chutnala lépe, a zjistili, že si nápoj mohou vychutnat více způsoby. Kávový průmysl v Norsku v důsledku toho brzy prošel velkými změnami a rozmachem, informoval www.fjordtours.com.
Před 30-40 lety a dříve, tehdy, kdy měli listonoši ještě dostatek času a instinkt na poskytování služeb přátelských k zákazníkům rádi přitakali na nabídku kávy s posezením doma u příjemců pošty. A aby se zdrželi ještě chvilku tak jim děti třeba schovali čepici. Po x pohoštěních se domů vrátili pěkně pozdě. A tak poznali nejen listonoši, že v kávě je slušná dávka terapie, a to zejména v chladné zemi dlouhých zim, kde mnozí zápasí s psychikou.
Dobrá káva nemusí nutně znamenat složitou kávu. Norové upřednostňují kávu bez přídavek. Základní příprava spočívá v převaření vody v konvici, přidání mleté kávy a nechání čtyřminutové louhování před podáváním. Tento jednoduchý průběh vede k velmi lehkému, viskóznějšímu nápoji s nádechem ovocné chuti. A ta chuť jistě zvedne čisťoučká norská voda, zejména ta z hor. Ta drtivá většina Norů, jež si připravuje přefiltrovanou kávu raději zvlhčí/opláchnou filtr vodou před filtrováním.
Chcete-li prozkoumat jedinečnou norskou kávovou kulturu a vychutnat si šálek skvělé kávy, existuje několik míst, jež rozhodně musíte navštívit. Třeba v takovém Oslu má své vlastní kavárny několik bývalých norských světových mistrů v přípravě kávy, jako například Tim Wendelboe a Odd-Steinar Tollefsen. Pražíren je již přes 70 a spolu s přímo v kavárnách praženou kávou to obrovsky zvedlo kvalitu a způsobuje nadšení místních pro ten který lokál. Pokud jde o kávu se Norsko podle některých prý dokonce stalo jedním ze světových lídrů a např. pražírna Jacu v městě Ålesund je vyhledávána zahraničními turisty. Káva pražená v Norsku se vyváží do světa a jak v Tokiu, tak v New Yorku si jí lze užívat, hlásil www.northernfood.no. Co ji dělá tak výjimečnou, že přitahuje pozornost lidí i na tak vzdálených koncích světa? Jedním z důvodů prý je, že Norsko bere přípravu kávy velevážně a respektuje surovinu od začátku až do konce. Kávová zrna se praží jen lehce, a ne do tmava, čehož si ocení mnoho milovníků kávy.
Mnozí Norové si předplatí odběr kávy z čerpacích stanic či trafik. Řada jich ji tahá sebou v termosce či termohrnku třeba z jedné pracovní porady do druhé, po cestách a v dalších situacích. Třeba po bohoslužbě se káva pije v přilehlé budově u kostela, kde se účastníci neformálně stmelují při klábosení. Podává se zde kromě kávy i čaj a džus, sušenky a možná i jeden až pět druhů koláčů. Jestli je káva teplá či studená některým Norům nevadí. Vžil se pojem „kaldkaffe“, tedy vystydlá káva (nezaměňovat ani s ledovou ani s tzv. cold brew).
Věděli jste, že denní etapy kočujících Laponců se měřívaly počtem převařených konví na vodu na přípravu kávy? Norština na plná výrazů vážících se ke kávě. Jeden za všechny: „Kaffelars“ či konvice, v níž se vaří káva. Lars je běžné norské mužské jméno a obdobou jména Vavřinec. Podle www.kaffe.no se najde pro tento výraz takové vysvětlení, že stejně jako byl svatý Vavřinec prý umučen pálením ze všech stran na roštu a v několika časových úsecích následujících za sebou, tak je i káva pražena několikrát.
Některé norské obchody nabízí k nákupu jiného zboží, jakéhokoli, další třeba kávu zdarma. A koupíte-li si někde kávu tak se mnohdy bezplatné přidat si další porce v libovolném počtu. 80 % Norů může v práci popíjet kávu bezplatně, uvedl průzkum Medbestemmelsesbarometret prostřednictvím časopisu LO-aktuelt.
Jenže, jak jistě víte, zdarma nic není. Na kolik to přijde daňové poplatníky? Navíc kávu nepije každý. Ovšem někteří mohou mít pocit, že nejsou vážení tehdy, nemůže-li jim jejich zaměstnavatelé proplácet kávu či čaj. Že by malá cena za navyšování pohodlí? Otázka ale je, zda to „kávování“ doopravdy zvyšuje produktivitu a oddálí odchod z té které pracovní pozice…
Zato jinde si musí zaměstnanci jak veřejného, tak neveřejného sektoru platit za kávu sami, dokonce se jim na některých pracovištích tato položka povinně strhává z platu nehledě na to, zda kávu pijí či ne. A některé pečovatelské domy dokonce šetří na kávě (a sušenkách) jako třeba ve vesnici Løken, jak uvedl www.indre.no.
Sloupkařka Trine Østerengová není žádná troškařka a prostřednictvím deníku Dagsavisen se domáhá kávy zdarma, a to pro všechny pracovníky veřejného sektoru. Hned teď. Podobně se leckdo jiný domáhá bezplatných vložek a tamponů, jak zprostředkoval www.nrk.no, www.dagsavisen.no a další zpravodajské weby. Norové jsou vůbec výteční, pokud jde o navrhování více či méně bohulibých účelů, na něž mají poputovat peníze ostatních. Kdy říct Již dost? A co takhle bezplatná káva všem těm, jež pracují z domova?
Káva začíná být pořádně drahá a některá masmédia hrozí, že se popíjení kávy může stát výsadou těch nejbohatších. Při porovnání cen z r. 2019 oproti současnosti stojí zdražování střední školu v severonorském Bodø 63000 NOK ročně. Denně vypijí zaměstnanci školy několik set litrů. Růst ceny je prý způsoben slabším kurzem NOK, zvýšenými náklady na dopravu a /možná nejdůležitější/ prudkým nárůstem cen surovin v důsledku klimatických změn způsobujících větší škody hmyzem i plísní, uzavřel www.nrk.no.
Yngvar Brenna
Souhlas se souloží aneb Jenom ano znamená ano

Kde se nachází hranice mezi souhlasem a odmítnutím? Je tato hranice skutečně tak jednoznačná, jak tvrdí norští zákonodárci, aktivisté a další zastánci progresivních názorů? A pokud ano, je možné tuto hranici legislativně upravit?
Yngvar Brenna
Ti, kteří raději kroje

Je v pořádku vybrat si takový kroj, na jaký mám zrovna náladu, ptal se deník Aftenposten. Na to ale platí přísná pravidla. Loni byly norské kroje zapsány na seznam UNESCO.
Yngvar Brenna
Až několikaměsíční neobvyklé slavení norských maturantů

Jejich vášeň je „rulling“ čili „kutálení“ na svých „pojízdných diskotékách“. K nezaměnitelným znamením jara patří v Norsku podivné zvyky začínající ještě dlouho před samotnou maturitou jakožto tečkou za 13letou školní docházkou.
Yngvar Brenna
Temné mraky nade dnem dětí a radosti

Dnešní den je v Norsku velice výjimečný. Máloco je v naší historii zapsáno tak zlatým písmem, jako Den ústavy. Slavíme ústavu, svobodu, nezávislost a státnost a k tomu to má být den, kdy se vše soustřeďuje kolem dětí a patřit jim.
Yngvar Brenna
Norky o mateřství aneb Několik norských ohromných maličkostí

Jsou děti tragédie či požehnání? Nesmiřitelně protichůdné postoje norský internet válcují a polarizují i tak rozdělenou norskou společnost dál. Kde a jak se zvrhla ta norská porodnost?
Další články autora |
Poslala manželce zprávu, že jsme milenci. Sekal jsem ji do hlavy, vypověděl primář
Šokující detaily mimořádně brutální vraždy dnes zaznívají u Krajského soudu v Plzni, kde stanul...
Advokát Prouza spáchal sebevraždu. Nechal po sobě dopis na rozloučenou
V sobotu spáchal sebevraždu renomovaný padesátiletý advokát a bývalý českobudějovický soudce Daniel...
Rudé prádlo a finta se třpytkami. Strip klub v Charkově nabízí show i útěchu
Když si dvacetiletá Lisa na svou směnu ve striptýzovém klubu v ukrajinském Charkově obouvá boty na...
Sláva v Přešticích. Na svatbu komtesy z rodu Černínů přijel i belgický král
Své ano si v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích řekli v sobotu v poledne osmadvacetiletá...
Decroix odstraňuje magisterský titul. Vzdělání z Francie je výhoda, zastal se jí Fiala
Ze stránek vlády zmizel ve středu večer titul Mgr. u jména nové ministryně spravedlnosti Evy...
Jak Rakušan lovil hlasy v Berlíně. Krajany zajímalo přijetí eura nebo Blažkova aféra
Češi žijící v zahraničí letos poprvé mohou volit korespondenčně. Předseda STAN Vít Rakušan v pátek...
Koridor u Budějovic stál. Závada na vedení ovlivnila až tři desítky spojů
Na trati Praha – České Budějovice se mezi stanicemi Ševětín a Chotýčany poškodilo trakční vedení....
Nechceme kapitulaci Ukrajiny, ale Kyjev musí uznat realitu na bojišti, tvrdí Putin
Rusko neusiluje o kapitulaci Ukrajiny, ale chce, aby Kyjev uznal realitu na bojišti, prohlásil...
„Schváleno diktátorem.“ Washington zdobí záhadná socha, varuje před Trumpem
V parku National Mall ve Washingtonu se objevila socha s nápisem „Dictator Approved“ (Schváleno...

Prodej bytu 4+1
N. Frýda, České Budějovice - České Budějovice 2
3 990 000 Kč
- Počet článků 85
- Celková karma 12,43
- Průměrná čtenost 392x