Vznešená láska Norů
Zdrojem je v tomto případě web www.aftenposten.no. Norská posedlost norským černéým zlatem, též zvaného káva a závislost na kofeinu nevznikly přes noc. Ve skutečnosti pochází z počátku 18. století a od té doby prošla několika významnými změnami. Trvalo několik desetiletí, než se začala výrazně rozšiřovat do venkovských oblastí. Zpočátku pomalu nahrazovala alkohol jako Nory preferovaný prostředek usnadňující družení se a sbližování se. Koncem 19. století rychlý rozmach domácí výroby alkoholu neúmyslně vedl k masivnímu nárůstu spotřeby kávy a její pravidelné konzumaci po celé zemi, dočteme se na www.fjordtours.com.
Díky propojenosti Norska s Dánskem byla má země schopna dovážet velké množství kávy za zlomek ceny, za kterou se prodávala v dalších evropských zemích. Zejména do Brazílie se vozily sušené tresky a zpět do Norska káva. Proto bylo kávy přebytek, díky čemuž byl nápoj snadno dostupný pro většinu obyvatel, ovšem ve srovnání s variantami, jež si dnes můžete dát téměř kdekoliv v Norsku, by byla káva popíjená za starých časů považována za téměř nepitelnou.
Peter Christen Asbjørnsen vydal v roce 1861 rozsáhlého průvodce kouzly kávy a jeho spis pravděpodobně podnítil moderní norskou filozofii kávy. Ve svém průvodci zahrnul podrobné poznámky o tom, jak lidé mohli tento nápoj vylepšit a vytříbit a učinit z něj lahodnější nápoj, nikoli pouhý zdroj energie na přežití dne nebo společenské události. Záhy se Norové pouštěli do experimentování s kávou, aby chutnala lépe, a zjistili, že si nápoj mohou vychutnat více způsoby. Kávový průmysl v Norsku v důsledku toho brzy prošel velkými změnami a rozmachem, informoval www.fjordtours.com.
Před 30-40 lety a dříve, tehdy, kdy měli listonoši ještě dostatek času a instinkt na poskytování služeb přátelských k zákazníkům rádi přitakali na nabídku kávy s posezením doma u příjemců pošty. A aby se zdrželi ještě chvilku tak jim děti třeba schovali čepici. Po x pohoštěních se domů vrátili pěkně pozdě. A tak poznali nejen listonoši, že v kávě je slušná dávka terapie, a to zejména v chladné zemi dlouhých zim, kde mnozí zápasí s psychikou.
Dobrá káva nemusí nutně znamenat složitou kávu. Norové upřednostňují kávu bez přídavek. Základní příprava spočívá v převaření vody v konvici, přidání mleté kávy a nechání čtyřminutové louhování před podáváním. Tento jednoduchý průběh vede k velmi lehkému, viskóznějšímu nápoji s nádechem ovocné chuti. A ta chuť jistě zvedne čisťoučká norská voda, zejména ta z hor. Ta drtivá většina Norů, jež si připravuje přefiltrovanou kávu raději zvlhčí/opláchnou filtr vodou před filtrováním.
Chcete-li prozkoumat jedinečnou norskou kávovou kulturu a vychutnat si šálek skvělé kávy, existuje několik míst, jež rozhodně musíte navštívit. Třeba v takovém Oslu má své vlastní kavárny několik bývalých norských světových mistrů v přípravě kávy, jako například Tim Wendelboe a Odd-Steinar Tollefsen. Pražíren je již přes 70 a spolu s přímo v kavárnách praženou kávou to obrovsky zvedlo kvalitu a způsobuje nadšení místních pro ten který lokál. Pokud jde o kávu se Norsko podle některých prý dokonce stalo jedním ze světových lídrů a např. pražírna Jacu v městě Ålesund je vyhledávána zahraničními turisty. Káva pražená v Norsku se vyváží do světa a jak v Tokiu, tak v New Yorku si jí lze užívat, hlásil www.northernfood.no. Co ji dělá tak výjimečnou, že přitahuje pozornost lidí i na tak vzdálených koncích světa? Jedním z důvodů prý je, že Norsko bere přípravu kávy velevážně a respektuje surovinu od začátku až do konce. Kávová zrna se praží jen lehce, a ne do tmava, čehož si ocení mnoho milovníků kávy.
Mnozí Norové si předplatí odběr kávy z čerpacích stanic či trafik. Řada jich ji tahá sebou v termosce či termohrnku třeba z jedné pracovní porady do druhé, po cestách a v dalších situacích. Třeba po bohoslužbě se káva pije v přilehlé budově u kostela, kde se účastníci neformálně stmelují při klábosení. Podává se zde kromě kávy i čaj a džus, sušenky a možná i jeden až pět druhů koláčů. Jestli je káva teplá či studená některým Norům nevadí. Vžil se pojem „kaldkaffe“, tedy vystydlá káva (nezaměňovat ani s ledovou ani s tzv. cold brew).
Věděli jste, že denní etapy kočujících Laponců se měřívaly počtem převařených konví na vodu na přípravu kávy? Norština na plná výrazů vážících se ke kávě. Jeden za všechny: „Kaffelars“ či konvice, v níž se vaří káva. Lars je běžné norské mužské jméno a obdobou jména Vavřinec. Podle www.kaffe.no se najde pro tento výraz takové vysvětlení, že stejně jako byl svatý Vavřinec prý umučen pálením ze všech stran na roštu a v několika časových úsecích následujících za sebou, tak je i káva pražena několikrát.
Některé norské obchody nabízí k nákupu jiného zboží, jakéhokoli, další třeba kávu zdarma. A koupíte-li si někde kávu tak se mnohdy bezplatné přidat si další porce v libovolném počtu. 80 % Norů může v práci popíjet kávu bezplatně, uvedl průzkum Medbestemmelsesbarometret prostřednictvím časopisu LO-aktuelt.
Jenže, jak jistě víte, zdarma nic není. Na kolik to přijde daňové poplatníky? Navíc kávu nepije každý. Ovšem někteří mohou mít pocit, že nejsou vážení tehdy, nemůže-li jim jejich zaměstnavatelé proplácet kávu či čaj. Že by malá cena za navyšování pohodlí? Otázka ale je, zda to „kávování“ doopravdy zvyšuje produktivitu a oddálí odchod z té které pracovní pozice…
Zato jinde si musí zaměstnanci jak veřejného, tak neveřejného sektoru platit za kávu sami, dokonce se jim na některých pracovištích tato položka povinně strhává z platu nehledě na to, zda kávu pijí či ne. A některé pečovatelské domy dokonce šetří na kávě (a sušenkách) jako třeba ve vesnici Løken, jak uvedl www.indre.no.
Sloupkařka Trine Østerengová není žádná troškařka a prostřednictvím deníku Dagsavisen se domáhá kávy zdarma, a to pro všechny pracovníky veřejného sektoru. Hned teď. Podobně se leckdo jiný domáhá bezplatných vložek a tamponů, jak zprostředkoval www.nrk.no, www.dagsavisen.no a další zpravodajské weby. Norové jsou vůbec výteční, pokud jde o navrhování více či méně bohulibých účelů, na něž mají poputovat peníze ostatních. Kdy říct Již dost? A co takhle bezplatná káva všem těm, jež pracují z domova?
Káva začíná být pořádně drahá a některá masmédia hrozí, že se popíjení kávy může stát výsadou těch nejbohatších. Při porovnání cen z r. 2019 oproti současnosti stojí zdražování střední školu v severonorském Bodø 63000 NOK ročně. Denně vypijí zaměstnanci školy několik set litrů. Růst ceny je prý způsoben slabším kurzem NOK, zvýšenými náklady na dopravu a /možná nejdůležitější/ prudkým nárůstem cen surovin v důsledku klimatických změn způsobujících větší škody hmyzem i plísní, uzavřel www.nrk.no.
Yngvar Brenna
Zrada na norské voliče a následné schovávání se
Výživná sdělení. Sledování reakcí Norů po trapasu s politickou nepoctivostí je počteníčko. Pakliže vyhrála Dělnická strana volby na lichých premisách, přinese toto oklamání voličů, tato ostuda naší rádoby demokracie, pád vlády?
Yngvar Brenna
Vzácné nálezy v norské jeskyni
Žádné jiné místo na Severu si prý nezadá s čerstvými objevy v jeskyni nedaleko severonorského města Narvik. „Vyrazilo mi to dech“, zprostředkuje své dojmy profesorka Univerzity v Oslu.
Yngvar Brenna
„Okurková sezóna“ Norů a další stravovací bizáry
Norové to (ne)tuší a jedí, resp. pijí jako pominutí: Společným jmenovatelem několika bizárů poslední doby jsou pochutiny, ať už v pevné či tekuté podobě. A jsou to vizitky dost značné části obyvatelstva.
Yngvar Brenna
Dá se některá studia nazvat nesmyslná?
Jsou doopravdy potřeba a skutečně se najde trh pro vědomosti, jež někteří označují jako nepotřebné a holé nesmysly?
Yngvar Brenna
Zločin a trest na norské způsoby
Rozhýbali Norsko. Podobně jako řada dalších zemí ani Norsko neví, co s mladými kriminálníky a od politiků je slyšet a číst spíše ohrávaná zaklínadla jako „Zcela nepřijatelné“ a „Tohle v Norsku nemáme mít“.
| Další články autora |
Na prodej je vila po Petru Kellnerovi od slavného architekta. Nahlédněte dovnitř
Realitní kancelář WIN & WIN reality inzeruje na svém webu vilu, která se dostala do učebnic...
Rezignace? Zveřejnit intimní video je zásah do soukromí. Rajchla se zastává i Rakušan
Nejen členové nové vládní koalice se zastávají poslance za SPD Jindřicha Rajchla při jeho sporu s...
Jak se nakupuje v nizozemské „matce“ českého Alberta. Ceny někdy překvapí
Řetězci Albert Heijn patří zhruba třetina nizozemského maloobchodního trhu s potravinami. V Česku...
Česko má po 13 letech světovou Miss Earth. Korunku získala Natálie Puškinová
Česko má další světovou královnu krásy. Mezinárodní soutěž Miss Earth 2025 vyhrála ve filipínské...
Rajchl obvinil aktivisty, že pronásledují jeho dceru. Chtějí zveřejnit intimní video
Poslanec za SPD a předseda strany PRO Jindřich Rajchl podal trestní oznámení na aktivisty pod...
Dostal jsem milion a pero za 25 tisíc. Svědek v Dozimetru popsal odměny
V kauze Dozimetr vypovídá možná nejdůležitější svědek, bývalý obchodní ředitel Dopravního podniku...
Češka dostala v Rusku v nepřítomnosti 13 let za účast v bojích na Ukrajině
Ruský soud v nepřítomnosti uložil Češce třináct let vězení za účast v bojích na straně Ukrajiny....
Na iDNES.cz čtu nejraději sport, říká vítěz týdenní prémie. Za výhru koupí vánoční dárky
Portál iDNES.cz vyhlásil ve své podzimní soutěži již třetího týdenního výherce. Díky sbírání...
Sarkozy po třech týdnech míří z „náročného“ vězení, soud určil podmínky
Pařížský soud souhlasil s propuštěním Nicolase Sarkozyho z vězení, kde někdejší francouzský...
- Počet článků 107
- Celková karma 10,92
- Průměrná čtenost 361x



















