Proč se Norové stravují tak nezdravě?

Ve zdravém těle zdravý duch. S tolika rybami a mořskými plody, tak čistou vodou a vzduchem a vůbec panenskou přírodou a prostředím byste si snad mohli myslet, že právě Norové budou žít příkladným zdravým životním stylem.

Ovšem věřte tomu nebo ne, opak je pravdou. Norsko má podle zpravodajského webu Nettavisen nejdražší potraviny na světě a majitelé čtyř největších potravinářských řetězců patří k nejbohatším Norům. Zdravé potraviny nepřetržitě zdražují, zato „laciné“ bývají ty nezdravé. Jsou ceny potravin důvodem, proč se Norové stravují tak nezdravě?

Průměrná norská rodina nyní v průměru utrácí na potraviny o 31 560 norských korun (čili o něco méně než čistý měsíční plat) více, než před třemi lety. Upozorňuje na to deník Dagbladet. Za poslední období nejvíce vyskočily ceny ryb, zeleniny a ovoce. Od základů připravovaná jídla jsou čím dále častěji nahrazovány ultra zpracovanými hotovými výrobky bohatými na energii. A čím to je, že se stravujeme již takovou dobu, ovšem ještě se nemůžeme dohodnout na tom, jak mají vypadat národní rady pro zdravou výživu? A doopravdy si členové výboru myslí, že bude někdo ony rady biflovat?

Příjem sycených tuků, soli a cukrů je mezi Nory příliš vysoký, uvádí Folkehelseinstituttet či Ústav národního zdraví. Nedávno zveřejnil své nové rady. Opět byly napadávány a to mj. proto, že nepoukazují na prý stěžejní problém, jímž jsou tzv. ultra zpracované potraviny, jinými slovy potraviny ze surovin, jež jsou průmyslově zpracovány až k nepoznání, až pomalu nemají s onými surovinami nic moc společného. Ty nazývá Marit Kolbyová, bioložka zaměřená na výživu, prostřednictvím své knihy Hva og når skal vi spise či Co a kdy máme jíst průmyslovými výrobky podobajícími se potravinám, vyráběnými proto, aby generovaly zisk akcionářům a nikoli aby se staraly o výživu a radost z jídel jednotlivce. Díky takovým výrobkům (zázračným práškům) každý bez námahy během deseti minut vykouzlí na stůl jídlo.

Nejde ale jen o sílu vůle jednotlivce. Nejen poslední dobou nám jeden lékař a badatel za druhým vysvětlil, jak jsou ultra zpracované potraviny na výrobu laciné, mají dlouho trvanlivost, bývají agresivně propagovány a jsou šité na míru přejídání, vytváření závislosti a tím pádem chorob vč. obezity, rakoviny a deprese. Dvě třetiny Norů trpí nadváhou. Dva příklady: Cukry, oligofruktóza a aromatické látky v jogurtech, fosforečnany sodné, polyfosfát a sorban draselný v tavených sýrech, uvádí zpravodajský web www.itromso.no.

Kolem 60 % Nory kupovaných potravin jsou podle Nettavisenu s odkazem na univerzitu OsloMet ultra zpracované. Souborné i jednotlivé studie spojuje takové potraviny dokonce s 32 zdravotními potížemi. Potraviny prosté chemie podle mnohých nejsou dostupné za přijatelné ceny a k tomu propagace zdraví škodlivých výrobků cílí cynicky na děti a mládež. A kdo dodrží cíl výživových rad doporučujících maximálně 350 gramů červeného a 175 gramů bílého masa týdně?

Párky spadají podle řady dalších masmédií, pokud jde o riziko vzniku rakoviny, do stejné kategorie jako cigarety. Ovšem i tak, jak upozorňuje deník Dagsavisen jich každý Nor zkonzumuje přes sto ročně, anebo každou vteřinu si jich norský národ dopřeje šestnáct, což nás posouvá do předního místa na žebříčků pojídačů párků na světě. Mimo jiné si je v průměru třikrát týdně dávají ve shonu někde u čerpacích stanic.

Máme-li věřit deníku Aftenposten a dalším je Norsko tou evropskou zemí, kde se požírá nejvíce zmrzliny čili 12,2 litrů na obyvatele. Žádní troškaři nejsou ani co se týče spotřeby čokolády a zde se umístili mezi pěti nejvíce konzumujícími zeměmi.

Podle www.intrafish.no jí Norové nejvíce lososa na světě, a to v průměru 5,65 kg ročně, zároveň je jejich vlastní země až na 15. místě mezi trhy kam míří ryby z norských vod. Přes polovinu všech porcí masa z lososa tvoří ten norský, jak se dočteme na www.kystmagasinet.no. Avšak po četných šokujících odhaleních o velké úmrtnosti ryb v chovných sádkách je mnoho Norů přestalo jíst a drží se pojídání divokých ryb. Především jsou problémy s tzv. environmentálními toxiny. V posledních dnech z téhož důvodu několik odborníků přes masmédia varuje i před makrelou v rajské omáčce, oblíbenou pomazánkou Norů.

Ač jde o nejtradičnější přílohu Norů vůbec tak jí Norové spořádají 18 kg na obyvatele/o polovinu méně než před 25 lety/ a tím pádem nejméně brambor v Evropě, píše se v listu Klassekampen. Bramborová sezóna je příliš krátká na to, aby poskytovala dostatečný přísun nových brambor do obchodů v zimním pololetí a sucho či příliš vydatné srážky decimovaly nejednou úrodu, přesto jsou jednou z mála zemědělských komodit, jež se v Norsku úspěšně daří pěstovat ve velkém a kvůli soběstačnosti by jich podle odborníků měli Norové jíst více. Byly to právě brambory, jež Nory v průběhu dějin zachránily před hladomorem, kurdějemi, nedostatkem lihovin a světovými válkami. Přínosy tohoto „budovatele národa“ napěchovaného sacharidy, bílkovinami, aminokyselinami, železem, draslíkem, vitaminy a vlákninami se linou naší historií a mají ohledně našeho hospodářského a společenského vývoje velkou vypovídací hodnotu. Díky různým mudrlantům se státními orgány v čele (radami pro správnou výživu), influencerům, potravinářským řetězcům a dalším vlivným snažícím se Nory tvarovat k obrazu svému, avšak brambory získaly podle kritiků nezaslouženou pověst „sacharidového strašáka“ vrchovatě narvaného snadno stravitelného škrobu, kvůli němuž vyletí hladina krevního cukru a inzulínu. A tak se spotřeba sunula dolů a nyní konzumují Norové více brambůrek než brambor, uvádí zmíněný list Klassekampen. K propadu přispívaly i závratné ceny, jež se nedávno vyšplhaly přes 70 norských korun za kg.

Norové snadno podlehnou různým trendům co je pro naše těla „jed“ a co je „zdravé“ a kategoricky zvolí buď anebo, nic mezi tím. V křížové palbě o jejich stravu je jim namlouváno, že špatné je i to, co se o výživě učili jejich rodiče. Těch paralelních pravd o zdravé výživě je příliš. Psychiatrička Marianne Hatleová prostřednictvím Nettavisenu připomíná, že ještě před pár lety byl nepřítelem lepek, v některých meziobdobích to byl cukr, sacharidy, potraviny s vysokým glykemickým indexem, případně přídavné látky. Bylo nám také řečeno, že hltat doplňky stravy s antioxidanty zachrání skoro před vším, ovšem nedávno se výzkumem provalilo, že by naopak mohly zvýšit riziko rakoviny. Kvalita dlouhodobých studií založených na rozhovorech s pacienty o stravovacích návycích v průběhu času získávají na nepřesnosti. Vztah mezi výživou a nemocemi je složitý. Mnoho teorií vypuštěných do etéru je založeno na hypotézách, jež mohou znít velmi přesvědčivě, jež ale v praxi neplatí.

A mysleli jste si náhodou, že se nejvíce nacpávají pizzami Italové? Podle www.lydenavnorge.no jsou Norové v poměru k počtu obyvatel mistři světa, pokud jde o konzumaci pizz. Na odbyt jde přes pět kg zmražených pizz ročně a k tomu neznámé množství čerstvých pizz. Přitom mají norští jedlíci zvláštní vkus. Hltají něco, co by Ital nikdy nepřijal, a sice značku Grandiosa. Dokonce si ho 200 000 Norů naloží na stůj na štědrovečerní hody.

Tím to ale nekončí. Norové navzdory tomu disponující jednou z nejkvalitnějších pitných vod v Evropě, ne-li na světě, do sebe lijí stále více limonád, podle posledních dostupných údajů 560 milionu litrů ročně. Nejoblíbenější značkou je Pepsi Max, jehož Norové podle deníku Aftenposten pijí 9 % celkového objemu na světě a kdybychom postavili všechny ty láhve za sebou, sahali by dvakrát kolem rovníku. V horším případě (byť se odborníci přou ohledně toho, jak tomu je) si mohou tím uspíšit zvýšené riziko vzniku rakoviny. A velké nejistoty se prý vážou k tzv. „lehkým“ variantám limonád s umělými sladidly, jež tvoří přes dvě třetiny všech prodaných limonád v Norsku.

Autor: Yngvar Brenna | úterý 1.10.2024 10:17 | karma článku: 21,03 | přečteno: 665x

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Další články autora

Yngvar Brenna

Norky o mateřství aneb Několik norských ohromných maličkostí

Jsou děti tragédie či požehnání? Nesmiřitelně protichůdné postoje norský internet válcují a polarizují i tak rozdělenou norskou společnost dál. Kde a jak se zvrhla ta norská porodnost?

13.5.2025 v 7:19 | Karma: 11,82 | Přečteno: 407x | Ona

Yngvar Brenna

Rodit doma: Když bereme bezpečnost jako samozřejmost

Domácí porody přerostly ve trend. V Norsku jsou v současnosti předmětem intenzivní debaty, ať už za účasti porodní asistentky či bez ní. Měly by se snad zakázat tak, jak jinak máme ve zvyku zakázat vše, co se nám příčí?

8.5.2025 v 10:53 | Karma: 6,35 | Přečteno: 214x | Společnost

Yngvar Brenna

Ta naše rádoby demokracie aneb zákon, jenž neměl projít

Norové si vyslechli a přečetli něco, co vážně nechtěli vědět: Za koho je a jejich „demokracii“ považují jejich politici. Chtěli zavést zákon, jenž by propůjčil vládám mimořádné pravomoci na dobu neurčitou. Zavání to pokusem o puč.

28.4.2025 v 23:05 | Karma: 11,78 | Přečteno: 274x | Politika

Yngvar Brenna

Norsko vs. Evropská unie a Spojené státy

Boříte „Evropu“ /čtěte: EU jakožto organizaci/ vy, jež ji zpochybňujete! Ať žije víra v blaho centralizace moci. A hanba těm, co ani doteď nepochopili její nedozírné výhody!

25.4.2025 v 20:38 | Karma: 9,70 | Přečteno: 231x | Politika

Yngvar Brenna

Kudy se ubírá norská luteránská Církev?

Co mají její služebníci v popisu práce? Islám, jóga v kostelech, bojkotování Izraele? Pro řadu lidí se aktivistická Církev stala vším možným, jen ne tím, o čem měla být a prý je to o to více znát nyní o Velikonocích.

20.4.2025 v 21:49 | Karma: 13,73 | Přečteno: 347x | Kultura

Nejčtenější

Novým papežem se stal americký kardinál Prevost, přijal jméno Lev XIV.

8. května 2025  18:45,  aktualizováno  19:54

Sledujeme online Novým papežem se stal americký kardinál Robert Francis Prevost, oznámil z baziliky sv. Petra...

Zemřel Jiří Bartoška, charizmatický herec a prezident karlovarského festivalu

8. května 2025  13:53

Ve věku 78 let zemřel Jiří Bartoška. Byl dlouholetým prezidentem Mezinárodního filmového festivalu...

Nekontrolovaně k Zemi padající sovětská sonda se zřítila do Indického oceánu

9. května 2025  18:35,  aktualizováno  10.5 13:09

Sovětská sonda Kosmos 482 ze 70. let minulého století se rozpadla v sobotu ráno kolem osmé hodiny...

Rusy rozzuřil hořící Kreml na ponožkách českého zmocněnce. Darebák, zní z Moskvy

9. května 2025  12:08

Řádnou vlnu emocí v Rusku vzbudil český vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný....

Soud poslal do vězení starostu Řeporyjí Novotného, porušil podmínku

7. května 2025  14:42,  aktualizováno  21:42

Soud poslal na tři měsíce do vězení starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS). Na návrh...

Na D35 u Pardubic hořela nákladní souprava, dálnice byla neprůjezdná

14. května 2025  13:36,  aktualizováno  14:43

Požár nákladní soupravy uzavřel ve středu odpoledne na Pardubicku dálnici D35 na 148. kilometru ve...

Střílení do značky se zvrtlo, opilí kamarádi si z chodce udělali živý terč

14. května 2025  14:31

Nejdříve s kamarádem popil, pak vzal vzduchovku a šli společně střílet do dopravní značky. Jenže u...

Vláda zamířila do Kutné Hory, Fiala předtím zkontroloval výstavbu okruhu Prahy

14. května 2025  5:10,  aktualizováno  14:30

Vláda se vydala na své první letošní výjezdní zasedání, které se koná v Kutné Hoře. Ve Vlašském...

Pozor, labutě! varuje řidiče značka. Zákon ji nezná, kde se vzala, je záhadou

14. května 2025  14:06

Neobvyklá a hlavně oficiálně neexistující dopravní značka se objevila u silnice z Františkových...

  • Počet článků 80
  • Celková karma 15,55
  • Průměrná čtenost 401x
Norsko. Země kontrastů, konfliktů a rozporů, paradoxů, podivností, pikantností, extrémů a více, či méně neuvěřitelných prvenství - a to jak v dobrém, tak ve zlém. Jsem Nor žijící střídavě v České republice a Norsku. V ČR bydlím od roku 1993, studoval jsem zde dějiny umění, od té doby se živím překladatelstvím, tlumočením, prováděním Norů v ČR a Čechů Norskem. Co hýbe Norskem? Přináším komentáře ohledně dění v Norsku pro Českou televizi i Český rozhlas. Na svém blogu se budu zaměřovat hlavně na zpravodajství, politiku, kulturu, mentalitu, dějiny, přírodu, cestopisy a turistické zajímavosti. Převážně vážně, avšak někdy rovněž ironicky a satiricky, či se špetkou norského humoru. Zde na Idnes.cz tak navazuji na svůj dlouholetý blog na Aktuálně.cz. 

Seznam rubrik

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.