Řemeslníci: prosím, prosím, prosím

Zní to až neuvěřitelně, ale začíná to tak být: Lidé s výučním listem jsou na trhu práce nedostatkovým zbožím. Firmy letos hledají dvakrát víc řemeslníků než loni.

Poptávka po šikovných manuálně pracujících lidech přitom v posledních letech roste opravdu raketově, ve srovnání s rokem 2011 dokonce pětinásobně. Není divu: stát dlouhá léta otázku vzdělávání na učilištích zanedbával, nyní sklízí společnost trpké plody.

Pro držitele výučního listu tak doslova platí okřídlené rčení, že „řemeslo má zlaté dno“. Firmy se předhánějí a nabízejí dělnickým profesím velmi dobré platové podmínky. U výrobních pozic může řemeslník do roka počítat s 10-20% růstem mzdy, u programátorských dokonce až o třetinu.

V některých oborech pomalu začíná platit, že řemeslník si vydělá víc, než manažer. Platí to například v gastronomii a hotelnictví, kde jsou platy tradičně na velmi nízké úrovni.

A o jaké profese je největší zájem? Na dračku jdou zejména řidiči skupiny C ve vnitrostátní i mezinárodní dopravě, výrobní dělníci, CNC operátoři počítačově řízených strojů, automechanici a elektromechanici, prodavači, šičky, kuchaři a číšníci, skladníci a montéři.

Chtěli jste doma opravit vodu, položit parkety nebo předělat kuchyň? Já ano. Že jsou tyto činnosti předražené jsem si už zvykl, ale že vás řemeslníci odmítají a vy se jich musíte prosit, na to si zvyknout úplně nemůžu. Nastává doba doprošování. Zvykneme si?

Autor: František Boudný | středa 1.6.2016 14:30 | karma článku: 21,34 | přečteno: 1289x
  • Další články autora

František Boudný

Korona za korunu

19.6.2020 v 13:48 | Karma: 18,70