Nevadí vám, že vám do toho kouření jím?

Dnes jsem si přečetl protikuřácký zákon, abych se ujistil, že nemůžu během oběda nebo večeře mařit kuřákům jejich lásku k tabáku. Naivně jsem si myslel, že když jím, tak mi nikdo podle nového zákona nesmí do jídla kouřit.

Mýlil jsem se. Naopak. Nejlepší je cigareta před tím než si objednáte jídlo a ještě lépe chutná po jídle. Ano, píšu o kouření v restauračních zahrádkách. Tam nikdo kuřáky omezovat nesmí - a to ani tehdy, když jste tam například s dětmi.

Podle zákona je totiž možné kouřit v prostoru, který je k tomu vyhrazený – a to jsou právě zahrádky. Vlastník prostoru je povinen „zajistit, aby tento prostor byl prostorově uzavřenou částí stavby, vymezenou podlahou, stropem nebo konstrukcí krovu a pevnými stěnami s uzavíratelnými stavebními výplněmi, jako jsou okna a dveře, která neslouží jako průchod do vnitřních prostor, kde je kouření tímto zákonem zakázáno, a kterou lze v přítomnosti osob, které kouří, vhodnými a dostatečnými prostředky větrat do prostor mimo stavbu a ve které lze zajistit v přítomnosti těchto osob uzavření stavebních výplní tak, aby nedocházelo k pronikání kouře do vnitřních prostor, kde je kouření tímto zákonem zakázáno“.

Vykládám si tedy zákon tak, že když budu sedět na zahrádce, která je pevně spojená s budovou, tak můžu začít horlivě nadávat a dožadovat se dodržování zákona? Asi ano. To bude mela.

Nebude přeci jen lepší, když si kuřáci řeknou: „Jéé, teď se tady obědvá, tak si dám cigaretku až po cestě z oběda“ ? Měli bychom být navzájem ohleduplní. Naše děti taky všem do jídla křičí, většinou je nikdo neomezuje, ale když už to přehánějí, umím je i okřiknout.

Kdo může okřiknout kuřáky? Předělá někdo zákon? Máte někdo řešení?

Jdu na oběd. Dobrou chuť!

Autor: František Boudný | středa 29.8.2018 14:40 | karma článku: 27,09 | přečteno: 2712x
  • Další články autora

František Boudný

Korona za korunu

19.6.2020 v 13:48 | Karma: 18,70