Rasismus nebo nesouhlas se "špatným" chováním?

Neustále se schováváme za nějaké stereotypy, ale co když je pravda jiná, co když jsme jenom pokrytečtí a raději paušalizujeme, než abychom skutečně nerozlišovali a měřili všem stejně.

Již delší dobu nosím v hlavě jednu zajímavou myšlenku, ale pořád jsem k ní nedokázal najít to správné slovní vyjádření. Nakopl mě až kamarád, který mi zaslal úryvek z Koucoura Mikeše od Lady (zde). Vzpoměl jsem si také na vtip - Nejsem rasista, ale nesnáším cikány... hahaha... no, na tom je moc pravdy. Nejsem totiž rasista, ale cikány opravdu nemusim. Otázka zní, jak to zkloubit?

Naštěstí je odpověď velice prostá. Mě totiž nevadí jejich barva kůže, mě nevadí jejich zvyky, ale to co mi na nich vadí je chování. Možná mnozí z vás řeknou, že takto paušalizovat nelze, ale lze, pokud vymezím slovo cikán na chování, tak ano. Jelikož jako cikán se může chovat člověk jakéhokoliv etnika. Proto nemám nic proti slušným romům, ale vadí mi ten zbytek, stejně jako mi vadí skinheadi, anarchisti a jiní extrémisté a lidi co se neuměj chovat. Myslím si, že takto neuvažuji jen já. Proto bych byl moc rád, kdyby rádoby slušňáci přestali dělat z lidí co nemají rádi cikány rasisty. Přijde mi to nejenom pokrytecké, ale také nefér, jelikož většině slušných lidí by nevadili, kdyby se chovali stejně jako oni (a taky věřím, že jim nevadí slušní romové, protože tady prostě nejde o barvu kůže).

Proto mi přijde i vcelku nešikovné prosazování nějaké pomoci k integritě. Situace je přece jednoduchá, chces se chovat slušně? Jses slušněj? No tak to nemáš žádnej problém. Až takhle začne uvažovat i druhá strana spektra, možná maminky nebudou okřikovat své zlobivé děti, aby se nechovali jako cikáňata, ale najdou si jiný názorný příklad... a chovat slušně se může i sociálně slabej člověk, no ne?

A naše předpojatost, naše averze? Ta pramení jen z letité zkušenosti, však jak jsem říkal na začátku. Už pan Lada ve své pohádce uvedl jasně najevo svůj názor. Holt romové dostali nelichotivou nálepku a dostali ji svou vlastní vinou. Nejvíce na to ovšem nedoplácíme my (pokud neberu v potaz kolik z našich daní jde na nezasloužené státní podpory), ale ti slušní romové, kteří v globálním měřítku doplácejí na příslušnost k etniku, jehož jméno se stalo zároveň označením špatného chování, ale to je tak vše...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Bors | úterý 4.3.2008 9:10 | karma článku: 26,67 | přečteno: 3519x
  • Další články autora

Jan Bors

Nálada

16.12.2014 v 11:05 | Karma: 5,99

Jan Bors

Smutek nad Prahou

18.11.2010 v 18:00 | Karma: 18,07

Jan Bors

Nejprve prst a poté celý stát...

10.11.2008 v 12:00 | Karma: 30,60

Jan Bors

Gears of War 2 - Recenze

8.11.2008 v 13:45 | Karma: 9,77