Fable 2 - Recenze

Pokračování výborného akčního RPG z původního Xboxu... Vítejte v Albionu – zvrhlém pohádkovém světě, který může být ještě zvrhlejší než jste si mysleli, ale bude vždycky jen tak zvrhlý, jak zvrhlí budete vy... :)

 Po krásném pohádkovém světě se mi již dlouho nezdálo. Cestou do minulosti mého herního dovádění, kdy bylo ještě dost času hrát velkou porci různých her, se dostávám ke hře Fable. Akčnímu RPG nejhrubšího zrna z tak trochu jinak pohádkové říše jménem Albion. Světa plného nabubřelých hrdinů. Idylka. Idylka, která se jednoho dne zhroutila jako domeček z karet. Fable byla příběhově atraktivní, tunelová akce, kde hrdina cestou k cíly stárnul a přikláněl se na dobrou či špatnou stranu. Podle toho mu rostly rohy nebo svítila svatozář a podle toho byl i oblíbený.

 Dvojka je v mnoha směrech absolutně stejná. Resp. ve všem je stejná, jenom asi tak tisíckrát vylepšená. Prim hraje dokonalá audiovizuální stránka. Promáklejší je interakce s okolím, která funguje trochu na principu The Sims a na principu questových změn. Nebo-li podle toho jak se ve světě zachováte, se v jiné době kvůli tomu stane něco jiného. Můžete tak zruinovat města nebo naopak. Stejně jako v původním díle zde stárnete, ale není tak rychlé a tak surové. Autoři to tentokrát mnohem více promysleli a kromě mnohem většího prostoru pro vaší vlastní realizaci připravili i hutný příběh rozvrstven do desítek let. Navíc příběh plný zajímavých postav.

 Velkou novinkou je pejsek. Sice jsem nepochopil, že může pes vydržet tolik let naživu, ale jsme prostě v pohádce. Pejsek je takový parťák do nepohody jako ve skutečnosti. Můžete mu aportovat, naučit pas a hrát mrtvého. Může okusovat ležící nepřátelé nebo vám pomoci balit místní slečny (nebo chlapy, proti gustu...). Jeho primární úkol je ovšem hledat poklady a že jich tu je všude dost. Většinou samozřejmě nějaké lektvárky a podobné blbůstky, ale nezřídkakdy i něco zajímavějšího. Jediná škoda, že v případě hraní za zlého nemůže pes být opravdu nějak silně agresivní a sám vyvolávat konflikty...

 V Albionu, s jeho typickým anglickým přízvukem mluvícími obyvateli, se rozmáhá trh z nemovitostmi, stejně tak je zde možné praovat jako barman, kovář či dřevorubec. Peníze si ovšem vyděláte i plněním různých vedlejšáků. Obětovat je pak kromě nemovitostí můžete i do prostitutek (pozor na chráněný sex ;) nebo je darovat místní ironii na církev. Jak je libo, nudit se rozhodně nebudete. Já se při hraní také nenudím a hra dokonce zaujala mojí sestru natolik, že jí teď musím vyháňět od Xboxu, abych vůbec mohl pracovat :)) 

+ rozlehlý interaktivní svět, výborná grafika a zvuk, vtipné questy 

- občas nějaká ta chybka, spíše jednoduché - málo výzev, na můj vkus málo oblečků :-)))

9/10

Fable 2 / Lionhead, Microsoft / Xbox 360 /

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Bors | neděle 26.10.2008 18:45 | karma článku: 9,48 | přečteno: 1357x
  • Další články autora

Jan Bors

Nálada

16.12.2014 v 11:05 | Karma: 5,99

Jan Bors

Smutek nad Prahou

18.11.2010 v 18:00 | Karma: 18,07

Jan Bors

Nejprve prst a poté celý stát...

10.11.2008 v 12:00 | Karma: 30,60

Jan Bors

Gears of War 2 - Recenze

8.11.2008 v 13:45 | Karma: 9,77