Žízeň po životě na Blu-ray

Když tak přemýšlím, co tak Vám přinést za recenzi nového Blu-ray, tak jsem nakonec došel k názoru, že určitě máte dost všech aktuálních novinek v kinech a neuškodí připomenout nějaký film z dávného minulého století o postavě, která žila v století předminulém.

Vincent van Gogh je jedním z neslavnějších malířů 19. století a  Kirk Douglas je zase jeden z nejslavnějších herců století 20. Spojením těchto historických postav, malíře a ještě živého (98 let) Kirka Douglase přináší do standardní nabídky mediálních nosičů jeden výtečný okamžik.

Mnoho dnešních fanoušků určitě tento film, kterému příští rok táhne na šedesátku, obejde s velkým obloukem, ale já jej přesto nebudu ignorovat. Je to velká sonda, možná trocha americky upravená, do 19. století, kdy bylo těžké přežít. Každý druhý umíral, každý druhý byl chudý a sotva si vydělal, aby mohl žít, bydlet a jíst.

Vincent van Gogh přijíždí do chudého regionu Borinage, kde jej čeká jenom bída a zklamání, že nemůže dělat, co studoval (teologii). Tím, že byl farářem v tomto chudém kraji, tak se seznámil s mnoha lidmi a postupně přecházel od malování skic po velká díla, která maloval už v Paříži.

Jako všechny filmy z 50. let minulého století, je celý film opravdu analogový s charakteristickými barvami a hlavně se standardním formátem filmového políčka té doby. Cinemascope je jeden z prvních širokoúhlých formátů, jeho poměr stran 1:2,35 dává vědět, že můžeme očekávat mimořádný film.

Ano, film je mimořádný. Tvůrci se snažili napodobit poetiku maleb malíře a tak je vše nasvíceno a natočeno blíže malířskému umění slavného umělce.

Kirk Douglas v kombinaci s druhým slavným hercem Anthony Quinnem rozehrávání herecký koncert, který nechává v umění herectví zaznít ve skvělých hraných postavách. Kam se hrabou dnešní milionáři, kteří hrají dnes v úspěšných filmech v Hollywoodu. Není od věci občas vynechat americké pozlátko a podívat se na umělecký film, který touží po cenách. Anthony Quinn získal Oscara a Kirk Douglas získal pouze nominaci. Na Zlatých Globech v roce 1957 si nominace a získání ceny prohodili (Douglas – Oscar a Quinn – nominace). Je tedy vidět, že na hereckém poli,  snímek Žízeň po životě je to nejlepší z roku 1956.

Co bychom měli očekávat o kvalitě Blu-ray filmu, který byl natočen skoro před 60 lety? Kvalitní přepis a hromadu restaurování. Ano je to tak. Obraz je vyčištěn, ale je zachován klasický analogový vzhled obrazu a klasický zvuk. Je tedy vidět, že to není film s moderní digitální doby. Vše, co moderní digitální doba udělala, je zachování obrazu a zvuku, tak jej chtěli vytvořit tvůrci v 50. letech. Zvuk je namixován na 5.1, ale přesto valnou většinu audio zní pouze z předních reproduktorů. Není to akční film a tak by byla velká škoda pocitu z filmu, kdyby se ozývaly i zadní reproduktory.

Ten kdo si Blu-ray koupí, tak opravdu neprohloupí. Sice digitální nosič nemá český dabing. Ale opravdový fanoušek filmů chce vidět snímek pouze v originále a český překlad nepotřebuje. Český dabing existuje. V roce 1960 natočila Irena Skružná dabing s hereckými esy 60. let. V hlavní roli jsou Karel Höger a Vitězslav Vejražka.  Jedinou českou verzi vysílá Česká televize, a tak si musíte počkat, až jej zase budou v televizi vysílat.

Určitě neuškodí mít tento digitální nosič ve své sbírce, pokud budete mít chuť si pustit něco uměleckého a o umělcích. Budou to dvě hodiny dobře využitého času.

Screeny z Blu-ray najdete na FilmCZ.Info.

Autor: Jiri Borovy | sobota 14.3.2015 11:28 | karma článku: 7,07 | přečteno: 148x