X MEN – 2

Retro-recenze z 5.5.2003. V TV -  Prima family  - pá 15.2.2013 Tak jsme remizovali se Slovakama, ale tohle není přeci server o hokeji, spíše o filmu. Tak tedy, co je teď nového v naších v kinech snad každý ví, a kdo neví, tak o mnoho přichází. Nejen, že přichází o mnoho filmů, ale přicháazí o film, který stojí za všechny prachy, za těch 150 Kč, který jsem dal za to kino, za jeden dívčí usměv, za jednou dívčí setkaní.

Tím filmem je X-MEN, tedy jeho druhý díl, který se mi podařilo vidět v neděli večer v jednom úchvatném večeru. Nejen že bylo vedro, ale i krásně. Před filmem snad poprvé se uplatnil autorský zákon, protože ve Slovanském domě, kam jsem šel dali před filmem nápis, že jakákoliv reprodukce tohoto autorského díla je zakázaná, nejen zakázáno si natáčet film na kameru, ale i na zvuky a ruchy, snad i psát o tomto filmu je zakázano, ale snad ne, tak o něm píšu.
Před několika lety vstoupil do našich kin film X-Men, který po dlouhé době nesliboval od komixu akci, ale psychologické drama se vším možným, jako jsou špatné vzpomínky, zamilované dvojice či trojice. Kvůli tomu byl angažován režisér s ne-akčními zkušenostmi – Bryan Singer. A tento režisér režíruje i druhý díl, který je vlastně pokračovaní předcházejícího dílu, ve kterém jsme se seznámili se všemi základními postavami, Worveline, Xavier, Storm, Magneto – jak se kladnými, tak zápornými. A hlavně jsme se seznámili s našimi hrdiny, kteří mají své slabosti a jednu výhodu, oproti nám lidím jsou prostě lepší, umějí ovládat počasí, magnetismus, myšlenky, zář ve svých očích, převtělovat se, dokonce i přemisťovat.
V prvním díle se jednalo hlavně o problém Xavier versus Magneto, a teď ve druhém se jedná o problém Xavier + Magneto <-> Stryker – generál, který chce zničit mutanty [pln2 v3echny, prostě je vyhladit ze země. Do toho se ještě „vrtá“ Worveline, který se postupně se seznamuje se svojí minulostí, čím prošel, kvůli čemu ztratil paměť a kvůli čemu má v rukou vystrkovací drápy a kostru z nezničitelného kovu.
A teď hlavně k postavám, vrátili se do filmu tváře známé z prvního dílu, Storm, Cyclops, Worveline, Magneto i Xavier, a tak je zaděláno na dobrý film. Stewart i McKelen hrají dobře,když to jsou vlastně divadelní Shakesperovstí herci, Halle Berry je taky oscarová. A ani mladší herci zvojí úlohu zvládají o stošet.
A tak radím, chce KOMIX? – Jděte na X-Men 2

Autor je šéfredaktorem FilmCZ.Info

Autor: Jiri Borovy | pondělí 4.2.2013 10:51 | karma článku: 4,49 | přečteno: 260x