Tenkrát v Americe na Blu-ray

Tak píšu recenzi filmu, který není v kinech, ani to není novinka, která nešla do kin. Je to film, který byl natočen už před dlouhými třiceti lety. I takto staré filmy stojí za to vidět. Nejsou to ještě filmy pro pamětníky. Jsou to filmy, na kterých se lze učit, jak slavní režiséři ovládají svojí práci a jak lze film natočit bez digitálních triků a bez slavných hvězd.

Tenkrát v Americe je jedním z filmů, na které se nesmí zapomenout. Sergio Leone natočil tento film pouze několik let před svoji smrtí. Mnoho let ho připravoval, přepisoval scénář a upravoval, až byl natočen film, který byl jeho srdeční záležitostí.

Bohužel, producenti filmu byli proti tomu, aby se kin dostávala vize režiséra, a tak jej přestřihali, zkrátili a vytvořili hybrid, který se od tvorby režiséra odkláněl. Kvůli těmto úpravám byl film značně neúspěšný a prodělalo se na něm mnoho peněz. Vizi režiséra může široká veřejnost vidět ať teď.

V 60. Letech bylo to hlavní sex/ženy/drogy. Za dob americké prohibice byly hlavní sex/ženy/alkohol. Za mládí postavy, kdy ještě byla Amerika mladá a začínala ekonomická krize, to nejdůležitější bylo: přežít a užít si. A to vše bez žádných ochran, antikoncepcí a léku proti nemocem. Amerika byla tvrdá a přežít ještě těžší.

Každý z opravdových fanoušků filmu by ale měl tento film ve své sbírce mít. Je to přesně ten film, který se hodí na dlouhé odpoledne až večery. Z příběhu filmu se dozvíme, jak to chodilo před sto lety a jak byl život v té době těžký. A hlavně že je to poslední velký film režiséra, který natáčel filmy s chutí a s láskou k dané době. Nevynechal žádné detaily a žádná tabu, která velice rád porušoval. Nejen v příbězích, ale v zobrazení každodenního života hlavní postav. Včetně věcí, co 99 % normálních filmů ignoruje – reálný sex/krvavé vraždy/trestné činy mládeže. Jsem rád, že  Blu-ray toho filmu už má své místo v poličce mezi ostatními filmy.

Celou recenzi najdete na FilmCZ.Info.

Autor: Jiri Borovy | středa 3.12.2014 15:42 | karma článku: 4,89 | přečteno: 304x