Star Wars: Poslední z Jediů - 95 %

V předaleké Galaxii, už zase? No ano, je tomu už 40 let, co šel do kin první film. Většina z prvních herců je už v důchodu a druhá půlka není mezi námi.

Tak přichází nové postavy a nové příběhy. V předchozím díle jsme se rozloučili u Skywalkera na tajném ostrově posledních Jediů. Leia utíká s odbojem a Snoke spřádá dál své temné plány.

Nový režisér a scénárista Rian Johnson, kterému je sotva 45, dokázal natočit vynikající pokračování. Bere si vše dobré z předchozích dílů, ale dokázal vymyslet scénář, který žádný předchozí díl nekopíruje.

 J.J. Abrams v předchozím díle nastavil laťku, kterou je těžké překonat, ale stalo se. Nový režisér, který byl na Star Wars vychováván, si dobře zapamatoval všechny důležité věci, které se na Star Wars fanouškům líbí, a dal do osmé epizody více invence, než kdo před ním. Dokázal i obhájit před svými producenty mnoho změn, na které nejsme zvyklí.

Například to, že obětuje mnoho důležitých postav pro dobro filmu. Jedná se také o jeden z mála filmů, kde je nutné nevyzradit ani jeden ze spoilerů, protože tím bychom byli ochuzeni o neočekávané překvapení.

Herecká sestava filmu se moc nezměnila, a tak každý ví, jak správně svoji postavu hrát. Od Marka Hamilla po Billie Lourd. Nové postavy, Benicio Del Toro a Laura Dern, zapadnou do rozjetého vlaku, který šlape dobře jako francouzský rychlovlak.

Dokonale filmu pomáhá John Williams a jeho charakteristická hudba. Tím, že se film dotočil už minulý rok, měl skladatel dost času na to, aby ze sebe dostal to nejlepší. V kombinaci s postavami a komplikovaným příběhem plným zvratů a překvapení dělá Star Wars 8 jednou z nejlepších filmových epizod.

Odkaz jde dál a je z něho cítit láska k tématu a scénář, v kombinaci s herci, je přesné tím, co si fanoušci Star Wars mohli přát.

Samozřejmě někteří fans říkají, že je film až moc dlouhý a komplikovaný, ale bez příběhových odboček bychom si nevychutnali dokonalé zakončení filmu.

Pro mě to je film roku a mám stále chuť na  Star Wars: Poslední z Jediů jít ještě jednou, možná i vícekrát, abych si všiml ještě dalších důležitých detailů, pomrknutí a neustálého boje mezi světlou a temnou stranou síly.

Recenze na 1, 2, 3, 4, 5, 6, a 7. díl.

Autor: Jiri Borovy | středa 27.12.2017 14:21 | karma článku: 7,25 | přečteno: 247x