Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šílený Max: Zběsilá cesta – 95 %

Má cenu na nového Maxe jít? Je tomu už 30 let, co šel do kin 3. díl a až tento rok sehnal režisér dostatek sponzorů na to, aby natočil pokračovaní kultovních filmů, které udělaly hvězdu z australského herce Mela Gibsona.

Ano, má to cenu jít na tento film. Dle mého názoru se jedná o největší film letošního roku. Minimálně letní sezóny. George Miller, který se proslavil Mad Maxem už v roce 1979, potom ho semlel Hollywoodský  systém až skončil u animovaných filmů se šťastným tučňákem Happy Feed, se vrátil ve svých 70. letech na hvězdné místo.

Hvězdná sláva Mela Gibsona je už za zenitem, a tak postavu Mad Maxe vzal za své už zkušený herec, ale ne ještě tak slavný, Tom Hardy. Ano je to ten Hardy, který málem svoji kariéru herce zazdil na začátku 20. 21. století v Star Treku. Je to také ten Hardy, který 10 let po Star Treku dostal roli největšího protivníka Batmana Baneho.

Jeho partnerku v šíleném pouštním světě hraje oscarová herečka Charlize Theron. Potom se do hereckého osazení přidal i Nicholas Hoult, který ve filmovém světě komiksu X-men převzal roli Hanka/Beasta po Kelsey Grammerovi. Dále se k nim i herec z prvního Mad Maxe Hugh Keays-Byrne. Oproti zvyklostem ve filmech Mad Maxe, kde byly veškeré postavy zničeny pouští a žádná krása tam nebyla, tak v tomto díle i hraje několik modelek s nejznámější Rosie Huntington-Whiteley.

MadMax2Tak končím s výpisem hereckých Es ve 4. díle. Začnu psát jenom  o filmu. Co nás čeká, temná budoucnost, kdy je vody šileně málo. 99,99 % lidí je chudých až na kost a nikde v okolí se nenajde žádná krása, zeleň a natož ticho. Jediným, co nás obklopuje, je deprese, písek, polorozpadlá auta. Pro jídlo, pro vodu se musí krást. A co je v životě posledních přeživších to nejdůležitější? Je benzín, se kterým se dá koupit život a dál obchodovat.

První tři díly se natáčely v Austrálii, kde byla správně vyprahlá pustina. Tím, že už i do Austrále se dostala moderní doba a prostředí se tam změnilo, tak se vše natáčelo v Namíbii. S Africkým prostředím už má film správný vzhled. Samý písek, od severu na jih, od západu na východ. Pokud člověk nemá vodu, tak jej čeká jenom smrt. V Mad Maxovi je smrti dostatek. Nejen žízní, ale i příkazy imperátorů, kteří vlastní přístupy k vodě.

Max Rockatansky se dostane při svých toulkách po vyprahlé krajině zase tam, kde by se normální slušný člověk neměl dostat. Jedná se mu o jeho život a jeho krev a bude jenom štěstí, že přežije do dalšího dne. Tom Hardy je na rozdíl od Mela Gibsona, více akční a krvelačnější a tak spolu s Maxem zažijeme více akce, smrti a výbuchů s vůni benzínu.

Charlize Theron mu zdatně sekunduje. V roli řidičky toho nejdůležitějšího kamiónu pro je přesně ta pravá. Více akce, více benzínu a výbuchů je přesně to, co fanoušci Mad Maxe očekávali. Přání fanoušků se splnilo. Určitě se najde několik recenzentů, hlavně kritiků a kritiček, kteří najdou ve filmu mnoho chybek.  Je to ale správné načasování akce, střihů v kombinaci s hudbou, které s filmem dělají divy a vynáší ho do oblak.

Každý detail nebyl vynechán, a když jsem si přečetl, kdo je zodpovědný za masky a další prostředí kolem lidí, tak se nedivím, že je to bez chyby. Weta Workshop je zodpovědná. Na skládačkách polorozpadlých a znovu skládaných automobilech zas najdete v hlavní roli automobilku Tatra, která dodala svůj speciál Tatra 6×6. Je to poznat podle pneumatik a samozřejmě na tatrováckém podvozku, který je na světě unikátní.

MadMax3Teď znovu něco dalšího. Hudba k tomu to filmu je dokonalá. Junkie XL, který mimochodem skládal i mnou kritizovanou 300: Vzestup říše, přesně trefil náladu filmu. Mnoho hudebního podkresu je součástí filmu, aniž by to vyčnívalo z filmu. Skladatel ve spolupráci s režisérem dokonale skloubili obrazovou složku, kytarista je členem gangu, s filmem a tak jsem sledoval každý obraz, každý akord, s očima přilepenými oči na plátno. Při sledování jsem ani nedutal a nebyla žádná chvilka, kterou bych si odpočinul a nudil se.

Je ale škoda, že Mad Max není natočen pro IMAX s vyšším rozlišením, než 2K. Je to film, u kterého v duši nadávám na tvůrce, že neměli ještě více peněz, aby vše natočili na ten nejlepší analogový film, aby si člověk mohl vychutnat každý detail obrazu. Africké scenérie, poušť a samozřejmě každou zavátou vrásku na hlavních postavách.

Pro tento rok je to, prozatím, nejlepší film, co se v kinech dá vidět. Je sice teprve první půlka roku, a tak ještě počkám na konec roku, ale 95 % si film zaslouží. Těch 5 % si nechávám na prosincové novinky. Star Wars a další filmy, co ještě do konce roku mají přijít. Vrátí se nejen Star Wars, ale čeká nás i Jurský svět, návrat a restart Fantastické čtyřky, co kdyby. Prozatím to je nejlepší film letošního roku. A budu moc rád, když to tak zůstane.

Recenzi jsem napsal pro FilmCZ.info.

Autor: Jiri Borovy | čtvrtek 14.5.2015 10:33 | karma článku: 6,77 | přečteno: 326x
  • Další články autora

Jiri Borovy

Hokejové potěšení s NHL 09: Stahujte addony a hrajte s aktuálními sestavami a MS 2023

Pokud jste fanoušci hokeje a hry NHL 09, pak je důležité vědět, že existuje mnoho dodatků, které vám umožní hrát s nejaktuálnějšími sestavami, dresy, logy a dalšími grafickými prvky z různých soutěží.

17.5.2023 v 12:28 | Karma: 6,70 | Přečteno: 494x | Diskuse| Hobby

Jiri Borovy

Way of the Hunter - užijte si cestu lovce

Je jedna hra, kterou si nechávám pro chvilku oddechu. Tou je slovenská hra Way of the Hunter. Slováci dokázali ve svém tvůrčím týmu udělat velký přelom, je to první hra, kterou si pustím, když si chci oddychnout od stresu.

8.2.2023 v 21:40 | Karma: 5,32 | Přečteno: 175x | Diskuse| Média

Jiri Borovy

Na západní frontě klid - 80 %

Každý určitě zná povinnou četbu základní a střední školy. Protiválečná kniha Na západní frontě klid popisuje osudy těch vojáků, kteří vždy bojují v první linii a jejich pocit z války je ten nejhorší.

1.11.2022 v 10:39 | Karma: 14,16 | Přečteno: 449x | Diskuse| Kultura

Jiri Borovy

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Nová naděje

Druhá část, kterou jsem si v LEGO hře LEGO Star Wars: The Skywalker Saga je úplně první díl (dle natáčení), starý 45 let. Užijte si Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje ve verzi LEGO.

14.4.2022 v 8:00 | Karma: 0 | Přečteno: 121x | Diskuse| Média

Jiri Borovy

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Skrytá hrozba

Tak začínám hrát novou hru ze světa Star Wars. Je to LEGO hra, možná i poslední, co vyšla dle filmů, seriálů... Je to nejzábavnější LEGO hra, co znám, tak si užijte její 1. část z devíti.

13.4.2022 v 20:22 | Karma: 3,35 | Přečteno: 141x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

V AfD si nechali staré vedení. K volbě šli kvůli odpůrcům v ulicích přes zátarasy

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  14:35

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Nigerijec doprovázel Polku, dostal po hlavě. Opilému Čechovi hrozí pět let

29. června 2024  12:03,  aktualizováno  14:01

Až pět vězení hrozí českému občanovi, kterého zadržela polská policie po útoku na Nigerijce na...

Mapuje sexualitu za holokaustu. Do queer dějin patří i Anne Franková, říká

29. června 2024  13:28

Seriál Vystudovala historii, anglistiku a sociologii v Berlíně, disertační práci psala v Torontu a nyní...

Autobus hořel na dálnici D5. Evakuovaly se dvě desítky lidí

29. června 2024  12:09,  aktualizováno  12:52

V sobotu krátce po 9. hodině dopoledne vyjeli středočeští hasiči k požáru autobusu na dálnici D5....

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 245
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 478x
Filmový a herní maniak. Rád píšu recenze články a občas i komentáře. Vše co mně napadne. Mám i obsáhlý archív článků a tak určitě tady uvidíte i více než 10 let staré články.

Mimo jiné i šéfredaktor: http://www.kritiky.cz