Riddick – Blu-ray

Je tomu už hodně let, co přišla do kin postava Riddicka. Ve filmu Černočerná tma už z roku 2000 si režisér David Twohy natočil první velkofilm, který měl úspěch. V té době začínal ve filmech i Vin Diesel, který před tím bral pouze vedlejší role (Zachraňte vojína Ryana) a též role animovaných hrdinů (Železný obr). Spojením režiséra, hlavního herce se stal kultovní film, na který po 13 letech snímek odkazuje. Je hodně zajímavé, že příběh prvního Riddicka měl být jednou variací na pokračování Vetřelce. Nestalo se tak, a tak se díky talentu, herectví a dalších věcí stal z tohoto filmu kult.

Pár let na to se režisér s hlavní hvězdou rozhodli rozšířit universum o velkofilmu ve stylu Hvězdných Válek. Bohužel se to nepodařilo, a tak Riddick: Kronika temna byl velký neúspěch, který zničil úspěšného režiséra a oddálil pokračování na dlouhých devět let. Režisér sice přesvědčil producenty, aby vložili mnoho dolarů na stavby, na hvězdnou sestavu, která se objevila ve filmu, ale bohužel to úspěch nepřineslo.

V roce 2013 se podařilo 3. filmový díl dokončit. Znovu ale s malým rozpočtem a znovu pouze s několika herci.

Na rozdíl od filmu Černočerná tma, kde bylo mnoho prostředí reálných a uvěřitelných, tak nejnovější Riddick bohužel trpí tím, že je 98% filmu natočeno pouze před zeleným prostředím v ateliérech. Režisér i jako scénárista si vzal vzor první díl, ale upravil tam některé věci, aby byl film úspěšný v době natáčení.

Riddicka po příběhu v 2. díle nechali napospas fauně na ztracené planetě. Hledají jej lovci lidí, aby si vzali odměnu za jeho hlavu.  Díky příjezdu lovců se dostane Riddick k cestě ven. Samozřejmostí je i fauna, které vylézá za deště a tmy z flory. První půlku nájemných lovců zabije sám Riddick, druhou půlku zabijí zvířata, a tak pouze několik přeživších přežije konec filmu a uteče z planety, vč. Riddicka.

Kromě Vina Diesela a Karla Urbana, který se objeví jenom na pár z chvil, je hlavní hvězdou  Katee Sackhof, kterou všichni znáte jako Karu „Starbuck“ Thrace z Battlestar Gallactica. Díky zvolení této herečky určitě přišlo na film více lidí, než kdyby tam nebyla.

Bohužel 3 film o Riddickovi je pouze slabé pokračování prvního dílu, a tak je velká škoda, že se tvůrce nesnaží o lepší příběh, který by nebyl tak slabý a postaven na nepřemožitelnosti hlavní postavy. Shazuje jej i to, že je natáčen pouze v ateliérech, a tak z něho ateliérovost, vč. CGI příšer vyčnívá. Naštěstí tím, že je film z velké části digitální, tak je obraz dokonalý.

Zmíním i dabing k filmu. Česká verze v dabingu dvorního dabéra Daniela Dítěte není k zahození a hodí se k celému filmu. Je sice lepší sledovat film v originále, ale dabing Riddicka nekazí.

Bohužel na nosiči je pouze pět desetiminuvých bonusů, které dávají pouze základní informace o filmu a jeho tvorbě.

Screeny z Blu-ray najdete na zdrojovém webu FilmCZ.Info

Autor: Jiri Borovy | pondělí 17.2.2014 9:37 | karma článku: 4,79 | přečteno: 229x