Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Horem pádem

Tak nám zase Česká Televize bude opakovat další český film. Bude to 6. film režiséra Jana Hřebejka. Přečtěte si recenzi tohoto filmu, kterou jsem napsal už dávno. Byla napsána už 28.9.2004. V té době jsem psal články s více spoilery, a tak mne omluvte, že spoileruji. Ale určitě už příběh filmu Horem Pádem znáte, a tak Vám to ani vadit nebude.

Po Šakalích letech, Pelíškách, Musíme si pomáhat a Pupendu přišlo do kin další dílo od jednoho z nejlepších českých režisérů, Jana Hřebejka, který se tentokrát vrhl na aktuální devadesátá léta.

Hranice, náklaďák, dvojice řidičů na česko-německém přechodu, nervozita, že nevyjde to co má vyjít. Takhle začíná jeden ze dvou hlavních příběhů filmu Horem Pádem. Ta dvojice řidičů osob jsou převaděči Milan (Jan Budař) a Goran (Zdeněk Suchý), kteří převážejí hromadu ilegálních uprchlíků mezi Německem a Českem. Po úspěšném převozu vysadí uprchlíky v lese. Ale bohužel nedokážou opravdu vysadit všechny a uvnitř náklaďáku zapomenou několika měsíční dítě. A to jsou nuceni dítě prodat do bezdětné rodiny Františka (Jiří Macháček) – jeho družce Milušce (Nataša Burger). František je oddaný Sparťan a Miluška šíleně touží po dítěti.

Druhým příběhem je příběh rodiny, starého otce, vysokoškolského profesora Otakara (Jan Tříska), jeho mladé partnerky Hany (Ingrid Timková) a jejich společné dcery (Kristýna Liška Boková). Otec během přednášky studentům dostane mrtvici, a tak se rozhodne, že chce před smrtí ještě vidět svého prvorozeného syna Martina (Petr Forman), který žije v Austrálii a svého otce nerad vidí.

Nesmíme zapomenout na manželku Otakara, Věru (Emilía Vašáryová), se kterou se během dvaceti let Otakar nerozvedl, přestože s ní přes dvacet let nemluvil.Kterou sice nerad vidí, ale jeho syn potřebuje od matky podporu, aby se s ním mohl setkat, tak i na ni přijde řada.

Je docela škoda, že se oba dva příběhy (Františka a Otakara) málo spojují, že jediné, co je spojuje jsou emigranti a několik málo scén. Protože oba příběhy by mohli fungovat úplně samostatně, není mezi nimi skoro žádny spojující prvek.

Scénárista Petr Jarchovský šel s dobou a napsal dva důležité příběhy na téma emigrantů a emigrantů a aktuální kritikou moderní doby, jak bohatých lidí, rodina Otakara, tak chudých, jako je rodina Františka. A taky trochu o tématu rasové tolerance a netolerance.

Věra žije v žižkovské čtvrti plné cikánů a přistěhovalců z různých částí světa, se cítí cizím člověkem mezi ostatními lidmi, cítí ,že mezi ně nepatří a je z toho otrávená.

František je zarytý sparťanský fanda, který má svým způsobem rasistickou krev, která snese pouze bílou rasu. Ale jeho manželka Miluška šíleně touží po dětech, které sama nemůže mít, a tak snese i koupené dítě, přestože je tmavé barvy. A díky tomu se na čas z něho stává opravdu normální člověk.

Martin je emigrant, který si v Austrálii našel nový život, nové uplatnění, svého koníčku fotografování. Našel si tam svou ženu – černé pletí, se kterou je šťastný. A má s ní samozřejmě svého syna.

Nebylo by scénáře bez režiséra, který tuto látku vezme do kleští a udělá ze scénáře dobrý film. Hřebejk patří mezi lepší, poslední dobou nejlepší, české režiséry, a tak jeho film je vždy zajímavý a plný hereckých koncertů. A film Horem Pádem má koncertů hned několik.

Největší hereckou postavou je Emilia Vašátková, která svou Věru dokázala zahrát s takovou přesností. Ve filmu bylo její každé gesto zahráno upřímně a opravdově, že mi připadalo, jako kdyby potíže Věry opravdu prožila, světem zkažená, psychicky nevyrovnaná. A hlavně šíleně závidící svému manželovi, že má krásnou a mladou partnerku, krásnou dceru, kterou celá rodina má ráda. A to mu dává opravdu najevo. Věra žije sama, bez rodiny, bez syna, který se odstěhoval do Austrálie.

Druhý herecký koncert je Jiřího Macháčka, který je obsazen proti svému obvyklému hereckému partu. Hraje naprostého ztroskotance, který není zrovna nejchytřejší, má hodně vad, má už hodně spatných věcí, za které byl už několikrát ve vězení. A to všechno je kvůli tomu, že je zatvrdlý Sparťan a se svojí partou, která ho už několikrát podrazila, neustále je ve spojení, a tím ho stále tahá ke dnu. Přestože se František snaží, aby tomu tak nebylo. Má svojí milující manželku, dost nešťastnou, kterou miluje a kvůli ní se snaží být lepší, než byl, aby si mohl dovolit lepší práci než hlídání v lunaparku.

Kdybych rozepisoval každého herce v tomto filmu, byla by to dlouhá recenze. Hřebejk ví, jaké herce si do svého filmu zvát. A tak je úspěch zaručený. Bylo obsazeno mnoho herců, kteří patří k menší herecké špičce českého i slovenského herectví. Pozval si i hvězdy, jako je Jan Tříska, který má taky svoji roli k nezapomenutí.

Nesmíme zapomenout na Hřebečkovi oblíbená sóla herců i jídelního stolu. Každý z herců má svůj delší monolog, který jej více charakterizuje, a upřesní proč je jeho život takový, jaký je.

Kombinace Hřebejka jako režiséra, Jarkovského jako scénaristy a mnoha zkušených herců, kteří přesně hrají do potřeb příběhu, dává film, který je zajímavý sám o sobě, s příběhem, který jsme mohli prožít sami, kdybychom byli ve v té společnosti, jaká ve filmu je, přináší jeden z nejlepších českých filmů letošního roku.

Autor je šéfredaktor FilmCZ.info.

Autor: Jiri Borovy | středa 18.2.2015 9:04 | karma článku: 5,94 | přečteno: 532x
  • Další články autora

Jiri Borovy

Hokejové potěšení s NHL 09: Stahujte addony a hrajte s aktuálními sestavami a MS 2023

Pokud jste fanoušci hokeje a hry NHL 09, pak je důležité vědět, že existuje mnoho dodatků, které vám umožní hrát s nejaktuálnějšími sestavami, dresy, logy a dalšími grafickými prvky z různých soutěží.

17.5.2023 v 12:28 | Karma: 5,12 | Přečteno: 325x | Diskuse| Hobby

Jiri Borovy

Way of the Hunter - užijte si cestu lovce

Je jedna hra, kterou si nechávám pro chvilku oddechu. Tou je slovenská hra Way of the Hunter. Slováci dokázali ve svém tvůrčím týmu udělat velký přelom, je to první hra, kterou si pustím, když si chci oddychnout od stresu.

8.2.2023 v 21:40 | Karma: 5,32 | Přečteno: 174x | Diskuse| Média

Jiri Borovy

Na západní frontě klid - 80 %

Každý určitě zná povinnou četbu základní a střední školy. Protiválečná kniha Na západní frontě klid popisuje osudy těch vojáků, kteří vždy bojují v první linii a jejich pocit z války je ten nejhorší.

1.11.2022 v 10:39 | Karma: 14,16 | Přečteno: 449x | Diskuse| Kultura

Jiri Borovy

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Nová naděje

Druhá část, kterou jsem si v LEGO hře LEGO Star Wars: The Skywalker Saga je úplně první díl (dle natáčení), starý 45 let. Užijte si Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje ve verzi LEGO.

14.4.2022 v 8:00 | Karma: 0 | Přečteno: 120x | Diskuse| Média

Jiri Borovy

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Skrytá hrozba

Tak začínám hrát novou hru ze světa Star Wars. Je to LEGO hra, možná i poslední, co vyšla dle filmů, seriálů... Je to nejzábavnější LEGO hra, co znám, tak si užijte její 1. část z devíti.

13.4.2022 v 20:22 | Karma: 3,35 | Přečteno: 140x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 245
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 480x
Filmový a herní maniak. Rád píšu recenze články a občas i komentáře. Vše co mně napadne. Mám i obsáhlý archív článků a tak určitě tady uvidíte i více než 10 let staré články.

Mimo jiné i šéfredaktor: http://www.kritiky.cz