Gravitace - 100%

Trvalo dlouhých šest let, aby talentovaný režisér Alfonso Cuarón natočil nový film. Pro nový film si zvolil vesmírnou látku z možné přítomnosti, případně budoucnosti. 

Film Gravitace je příběhem možné alternativní linie posádky raketoplánu, kterou zastihne velká vesmírná havárie . Tento jednoduchý příběh, kdy posádku vesmírného raketoplánu zastihne vesmírné smetí je zabalen do vynikajícího, pro tentokrát konečně správného, 3D obalu.  Jako jeden z mála filmů tohoto desetiletí je snímek Gravitace nutné vidět ve 3D a nejlépe v IMAX formátu. Nejlépe tak vyzní nekonečný vesmír. Jak se říká ve Star Treku: „Vesmír a jeho hranice“, tak Gravitace s velice zručným režisérem hranice boří.

Je to pouze film o 3 hercích, Sandra Bullock, George Clooney a Ed Harris dali tomuto filmu hvězdný status. Ale v rámci příběhu je pouze jeden jako hlas, druhý umře během vesmírné cesty a až poslední opravdu dokončí svojí filmovou cestu ke zdárnému konci.

Pro přeživšího herce, který tak nesleze z plátna už tak těžká pozice hrát svoji postavu ve vesmírném beztížném stavu je ztížena tím, že jej scénáristé, Alfonso Cuarón a jeho syn Jonás Cuarón, svého hrdinu postavili, spíše nechali letět, mezi pevnými body, které mu mají umožnit přežít.

Velice oceňuji též film v rámci zvuku. Je to první film, kde vesmír je tichý a tak slyšíme pouze mluvu postav a některé zvuky, které se přenáší vlněním materiálu. Veškeré exploze a zvuky, které velká většina sci-fi filmů ozvučí, jsou tiché. Tím tvůrci dostali další velký plus, když správně pochopili fyzikální zákony.

Film ale přesto není přesnou kopií reálné fyziky.  Několik scén si tvůrci v rámci autorského záměru uzpůsobily k tomu, abychom se o hlavní hrdiny báli, případně prožili pocit bezvýchodné situace. Kdybych měl být velký detailista, tak bych mohl vyjmenovat několik porušení známých fyzikálních zákonů, které platí ve vesmíru, ale v rámci většího pocitu z filmu a pochopení pocitů a motivace postav se dá tyto fyzikální „mouchy“ tolerovat.

Myslím si, že Alfonso Cuarón dokázal vrátit lesk 3D filmům, a že by měl být tento film vybrán mezi nejlepší filmy tohoto roku. Rád si jej zopakuji na Blu-ray na velké televizi, abych si mohl vesmír znovu zopakovat. Pro jednou určitě nebude vadit český dabing  Jana Kanyzy a Dagmar Čárové. Jenom si překladatel musí dát pozor na překlad odborných termínů a zvukař dát velkou práci se zachováním celého zvukového spektra.  Pro mě to je nejlepší film tohoto roku. 

Autor: Jiri Borovy | čtvrtek 10.10.2013 9:36 | karma článku: 9,43 | přečteno: 573x