Frankensteinova armáda 30% (70% - Pro Otrlé)

Tak jsem se podíval na nový film Karla Rodena. Tentokrát to nebyl žádný český film. Nebyl to ani americký. Je to film, který byl sice natáčen kolem Karlových Varů, ale je z Nizozemské produkce v režii Richarda Raaphorsta. Je dobře, že se na něm podílelo i mnoho českých tvůrců a 2 čeští herci včetně K. Rodena. 

Film Frankensteinova armáda pojednává o malé skupině ruských vojáků, kteří provádí akce na německém území na konci 2. světové Války. Uslyší záchranné volání „Medvěd kobra, 3-1“ ve vysílačce, a tak svojí akci přemístí k záchraně neznámé jednotky.

Bohužel až později zjistí, že je to velká léčka svého kameramana, který je pověřen vyššími cíli od vůdců. Je pověřen najít tajemného doktora Frankensteina, který je tajemným potomkem svého předka a pro Německou říši dělá pokusy s mrtvolami a vytváří monstra z částí těl.

Celý film je natočen ve stylu pohledu 1. osoby hlavní postavy kameramana, a tak jde o odkazu třeba Záhady Blair Witch. Je velice dobře využito toho, že se natočený materiál zpracoval do formátu filmu konce války, a tak film vypadá opravdu dokumentárně a to včetně nepoužívání zoomu, který byl nahrazen výměnnými objektivy. Samozřejmostí jsou vady na filmu, rozbití čoček a jiné.

Je sice škoda, že celý scénář a nápad pohledu 1. osoby je přizpůsoben tomu, aby si lidé mohli prohlídnout monstra z blízka. Normální reakce oproti filmu je ale opravdu jiná. Já osobně bych utíkal, až by se za mnou prášilo.

Veškerá Rodenova dítka jsou velice dobře navrženy. Tvůrce monster, osobně je navrhnul režisér, má hodně nakoukáno her s tématem 2. světová Válka a okultismus. Je velice pravděpodobné, že Richarda Raaphorst shlédni i herní sérii Sillent Hill, případně i film, protože v některých případech si byla monstra podobná.

Podívejte se na obrázky a hledejte 7 podobných věci.

 

Tento film byl uváděn v rámci MFF Karlovy Vary, ale velice se hodí do festivalu Festival otrlého diváka, kde má více svých příznivců. Na americké velkofilmy sice nemá, jak příběhem, ani rozpočtově, ale autor, i herci, se při něm velice bavili a tak to je film prostě pouze pro určitou skupinu lidí, které tyto filmy přitahují.

V rámci celkového filmařského vkusu sice tomuto filmu nedávám moc šancí se uplatnit v rámci hodnocení kritiků, ani neočekávám velkou návštěvnost v mnoha zemích. Tento druh filmu moc lidi nepřitahuje i převážná většina lidí prostě pro jeho „hnusotu“ na tento film nepůjde, a tak film bude známý pouze v zemi režiséra. Potom na něj půjdou fanoušci Karla Rodena, který je vlastně nejslavnější český herec ve světě této dekády. A posledními lidmi, kteří na tento film půjdou, jsou otrlí diváci, které zajímají experimenty a nekonvenční filmy.

Pro normální lidi dávám tomuto filmu 30%, pro otrlé diváky 70%. A tak si své hodnocení přesuňte na tu správnou stranu, dle Vašeho přání.

Autor: Jiri Borovy | pondělí 5.8.2013 15:23 | karma článku: 5,25 | přečteno: 691x