Blade Runner 2049 - 95 %

Asi jsem fanda sci-fi, že se mi možná nepříjemná budoucnost líbí. Blade Runner ze začátku 80. let považuji za dost dobrý film, který nám ukazuje možnou budoucnost.

Nedám na něj dopustit. Mám doma pouze originál znění a nenechávám si jej kazit dabingem.

Po dlouhých 35 letech se příběh z možné nepříjemné budoucnosti vrací. Jsou noví hrdinové, nové postavy a jediný, kdo se vrací je Rick Deckard, který má pouze epizodní, ale důležitou roli.

Ostatní herci patří mezi zkušené, kteří si už svůj hvězdný  film našli. Nejsou sice nejvyšší stár, ale bez dobrých herců nelze udělat dobrý film. Ryan Gosling skoro nesleze z plátna. Na něm film stojí, ale bez potíží svůj part replikanta uhrál. Robin Wright od dob Forresta Gumpa svůj další hvězdný film nenašla, ale její šéfová Los Angeleské policie je přesně ta pravá, které by svěřili vedení.

 Jared Leto byl ve filmu minimálně, spíše se objevil v krátkých filmech, co vyšli na internetu jako předfilmy. Nesmíme zapomenout i na nového herce ze světa amerických hvězd wrestlerů. Dave Bautista má už po několikáté charakterní roli, kterou bez problémů zvládl.

Nový režisér z Kanady Denis Villeneuve už si udělal jméno ve sci-fi. Jeho Sicario a hlavně film Příchozí, co jde teď na HBO, byly velmi ceněnými snímky. Velmi pečlivě převzal otěže po Ridley Scottovi a navázal na funkční svět. Po prvním snímku se jak doba, tak příběh, posunuly o hodně let  dopředu, objevují se technologie, které jsou modernější než předchozí, ale i stejně staré. Je dobré vidět, že za 30 let technologie pokročila, ale přesto některé věci zůstávají.

Ke scénáři nemám výtek, je dost komplikovaný, aby vše vyvrcholilo správným zakončením. Až do konce filmu nevíte, jak to má být, a až do poslední minuty čekáte nějaké překvapení. Když si budete dávat pozor, tak vám určitě neuniknou drobné detaily, které jsou důležité pro dřívější pochopení filmu než na konci.

Nesmíme zapomenout na hudbu, po Vangelisovi převzal otěže americký rutinér Hans Zimmer a Benjamin Wallfisch. Hlavní roli ve skládání hudby měl určitě Zimmer, kterému moderní filmy naprosto jdou. Hudbu má jako opravdovou kulisu a doplňuje dokonale pocit z filmu. Vangelis to ale není.

Já si osobně myslím, že nový Blade Runner patří mezi top letošního filmu. Nepatří mezi pokračování, která se natočila pouze pro peníze. Tvůrci si dali opravdu záležet na tom, aby pokračování bylo na úrovni a dalo se srovnávat s prvním kultovním filmem. Mně se film prostě líbil a určitě si jej vychutnám za půl roku na velké LCD s pořádnými repro.

Přečtěte si recenzi i na 1. díl Blade Runner.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiri Borovy | čtvrtek 5.10.2017 12:50 | karma článku: 4,78 | přečteno: 232x