Baron Prášil / Cesta do Pravěku / Vynález zkázy na Blu-ray

Po dlouhém čekání na první české Blu-ray filmů Karla Zemana se do prodeje v českých obchodech dostává komplet 3 nejslavnějších filmů Karla Zemana. Je tomu už 50 let, co Karel Zeman tyto filmy natočil.

V roce 1955 natočil Cestu do Pravěku, kde nadchnul celý světový svět tím, že oživil dinosaury a v příběhu dětských cestovatelů ukázal dinosauří historii. Byl to filmařský přelom, kdy 40 let po té pouze Jurský park se dokázal nést v odkazu dinosauří tématiky. Film se dostal i do Ameriky, kde jej tamní filmaři upravili, aby se více líbil americkým dětem.

V roce 1958 natočil druhý díl z tohoto kompletu. Vynález zkázy, kdy si pro filmové fanoušky vzal příběh od Julese Verna. Tento film je známý svojí charakteristickou poetikou a hlavně černobílými kašírovanými modely a stavbami, které jsou charakteristické pro Karla Zemana.

Poslední film s této kolekce je Baron Prášil. Je to variance příběhů o světovém hrdinovi/cestovateli v příbězích Gottfrieda Bürgera, který cestuje nejen po světě, ale dostane se do neznámých světů a porušuje fyzikální zákony.

Teď něco ke zpracování filmů. Vydavatel bohužel nemá tolik peněz na to, aby zaplatil kompletní rekonstrukci celých filmů, a tak je nucen použít už jednou připravené zdroje filmu, které odpovídají stáří filmu. Jeho finanční možnosti a nereálnost zisku při prodeji 3 jednotlivých Blu-ray jsou všechny 3 filmy dohromady na jednom nosiči.

Jejich kvalita tedy neodpovídá kvalitám HD projekce. Je totiž vidět, že je potřeba kompletní rekonstrukci obrazu, zaostřit snímek po snímku a udělat celkové korekce. Samozřejmostí by mělo být i barevné úpravy, zesvětlení a rekonstrukce obrazu, jak bylo provedeno u Markéty Lazarové a Všech dobrých rodácích.

Bonusy tento Blu-ray také má. Ale jsou krátké, jedná se pouze krátké bonusové filmy, které dávají pouze základní informace o filmech, o historii tvůrce a samozřejmě o tvůrci disku.

Jako první české Blu-ray Karla Zemana je to první vlaštovka, tím, že jsou 3 filmy dohromady na jednom disku, tak se snížily náklady. Cena tohoto kompletu je přijatelná pro ty, kteří ještě nemají tyto filmy ve své sbírce na DVD nosiči.

Screeny z Blu-ray najdete na zdrojovém webu FilmCZ.Info

Autor: Jiri Borovy | pondělí 20.1.2014 7:48 | karma článku: 7,87 | přečteno: 494x