Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

tom-2718281828459

6. 3. 2010 19:33
aplikovaný výzkum

Rozhodně bych to těm firmám nevyčítal, že se takhle chovají. Jak se říká, hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere.  Chyba je jednoznačně na straně státu a úředníků, kteří nastavili pravidla hry. :-/

0 0
možnosti

mubu

5. 3. 2010 16:51
Příliš dlouhé čtení

Nedokázal jsem přečíst. Prostě vám jde asi o to, aby byla vědecká práce hodnocena podle počtu publikovaných článků, aniž by se musela nějak prokazovat její užizečnost Nebo se mýlím?

0 0
možnosti

Earl_Grey

6. 3. 2010 23:28
Re: Příliš dlouhé čtení

Vedcum spis jde o to, aby se u "aplikovaneho" vyzkumu (adekvatnejsi by bylo spise prumysloveho nebo firemniho) pouzivala pruhledna pravidla pokud je "vyzkum" (spise provarene oznaceni vyvoj a inovace) hrazen z verejnych penez. dnes jsme v situaci kdy jsou za uspesne oznacovany i projekty jednoznacne neuspesne. U takovehoto vyzkumu by mela byt motivaci ekonomicka navratnost a nikoliv sanace ztrat firem ci likvidace konkurence coz dnes stat bohuzel dotuje a to nemalymi prostredky.

0 0
možnosti

experience

4. 3. 2010 9:21
A navíc řešíte izolovaný problém,

ale ten je součástí daleko širšího jevu, zdaleka ne jen českého. Celý stát je zaplevelený intervencemi do podnikatelské sféry. Jedním směrem plynou dotace, podpory, úlevy; opačným úplatky, příspěvky politickým stranám, nadacím a dalším, údajně neziskovým organizacím. Konflikt - zjednodušeně řečeno - mezi výzkumem základním a aplikovaným je součástí této situace.

0 0
možnosti

Kocour Bobule

1. 3. 2010 12:55
jj

Máte pravdu, minulý měsíc jsme na fakultě technického ražení s velkým údivem zjistili, co všechno se dá vykázat jako "funkční vzorek".

.

Fantasticky to zhodnotil autor knihy "Teorie nevzdělanosti". Ten kafemlejnek vznikl proto, aby úředník od zeleného stolu mohl rozdělovat peníze, aniž by musel přečíst byť jen jeden jediný článek, který dané pracoviště vyprodukovalo.

0 0
možnosti

Earl_Grey

1. 3. 2010 13:42
Re: jj

Tak funkcni vzorek a metodika jsou urcite ty nejvetsi absurdnosti celeho systemu. Na druhou stranu, myslim si, ze je spravne prerozdelovat cast penez "namletim"  Vedecka komunita je relativne mala a muze se stat, ze nekdo ztrati dech a prestane produkovat vysledky, ale jeho "kamaradi" by mu tezko zavreli kohoutek. Naopak muze take nastat situace kdy nekdo nema dostatek kamaradu a trati na tom. V nasem velmi malem rybnice jsou osobni vazby casto kamenem urazu nejen ve vedeckem hodnoceni.

Presto je treba minimalne rozdelit mleti po oborech a aplikovane vysledky vubec nemlet. Velmi se mne libi predstavy prof. Opatrneho (byt jsme z rozdilnych univerzit), bohuzel si myslim, ze i v Rade VS bude v mensine, ale presto doufam ze nikoliv.

0 0
možnosti

honzajaka

1. 3. 2010 12:10

bych byl pro, aby se AV ČR ta půlmiliarda dala, aspoň od nich bude na chvíli pokoj, vždyť o to hlavně jde ne?

0 0
možnosti

Jan Borovička

1. 3. 2010 12:34
Re: já

Tak to teda ne - potřebujeme jasnou koncepci směřování financování vědy a hodnocení výsledků. A stanovme si, proč a kolik bude stát platit soukromým firmám z veřejných financí. A ať to každý ví - kdo, kolik, komu! A kdo to rozhodl a nese za to zodpovědnost. [>-]

0 0
možnosti

Jan Borovička

1. 3. 2010 11:38
omluva : )

Díky za opravu s titulem PROF. Opatrného, na jeho fakultních stránkách jsou zjevně staré informace : )

0 0
možnosti

krysodlak pizmovy

1. 3. 2010 11:00
zmizte za kopecky

darmo se v te rozpadajici republice poloplne blbcu budete rozcilovat a ztracet tam nejlepsi leta. Nemuzu si vazit naroda, kde ma takova svine jako Klaus 70% oblibu a tak uz jsem nekolik let v zahranici. Pravda, jako lekar jsem to mel asi mnohem snadnejsi, protoze najit praci neni problem.

0 0
možnosti

Jan Borovička

1. 3. 2010 11:30
Re: zmizte za kopecky

Kdybych tak byl zubar... :-)

0 0
možnosti

Earl_Grey

1. 3. 2010 10:36
Pekna reserse

Pekna reserse:) Mimochodem,kolega Opatrny je Prof.Musim rict,ze zajimavou jsem shledal informaci z Vami zminovaneho (zrejme i organizovaneho-diky) slyseni.Prof.Horejsi zminil,ze stal u zrodu systemu hodnoceni,ale z komise odesel v souvislosti s tzv.Vyzkumnymi zamery.To bylo pred peti lety.Ta debata se tedy zrejme vede jiz delsi dobu,bohuzel do ted celkem okrajove.

Take zminujete informace o zajisteni vysokych skol.Pro informaci:normativ na jednoho studenta je cca 30tis.Ten je nasoben faktorem,od 1 pro humanitni obory prez cca 2.8 (nebo 2.6) pro fyziku az po umelecke obory(kolem 3.5).Jestlize dame prumer kolem 50tis na studenta dostavame tedy ze,5 mld ktere dostava AVCR odpovida 100tis studentum. Netvrdim,ze si akademie finance nezasouzi,naopak,ale jen at je znamo srovnani.Upozornuji,take MSMT zavedlo strop (od lonska) a studenty navic neproplaci. 

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/politici-volicum/160138.aspx  na Topolanka rozumne, posledni odstavec dokonce nebyvale!

0 0
možnosti