- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
tohle je muchomůrka tygrovaná nebo šedivka nebo panterová? http://3.bp.blogspot.com/_KqOz9u6moXM/RppAkyH3UpI/AAAAAAAAAAM/OVv8kcwubVs/s1600-h/DSCN7640.JPG
Tak to tedy nevím - růžovku bych vyloučil, šedivka versus panterová by se dala rozeznat spolehlivě až podle charakteru třeně a prstenu, tipoval bych ale šedivku vzhledem k zavalitosti plodnice...
Na vojně se mnou sloužil kluk, jehož otec byl předsedou mykologického spolku, a i on znal houby velice dobře. Jednou jsme se celá tlupa vydali do lesa a sbírali, co mám přišlo pod ruku. On to všechno odborně vytřídil, a byla smaženice asi ze dvaceti druhů hub. Smaženice byla výborná, ale slabší povahy jako já, jsme do rána čekali na příznaky otravy. Ta se sice nedostavila, ale už bych takové dobrodružství neopakoval.
Díky Honzo za článek i jasné fotky . Růžovku jsem začal sbírat před několika lety, do té doby jsem měl strach ze záměny. Vše, co jsi uvedl v článku jsem vesměs věděl, ale o tom rýhováném prstenu a nerýhovaném u m. tygrované jsem nevěděl.
Domníval jsem se, že kromě nárůžovělého třeně je rozhodující znak ještě pochva, kterou růžovka nemá.
Nyní se snad s tím rýhovaným prstenem už nespletu 100%. :-)
PS: Jak bylo v Zurychu?
Čau, v DAVOSU bylo fajn, ale pěkná kosa ! Ten prsten, bych řekl, je naprosto klíčový znak. Co se týče pochvy - u m. panterové je často neodlošitelná od kyjovitého zakončení, tak jsem o tom raději nepsal Dobrou chuť
byla v lese cedule, "Zákaz sběhu hub". tak jsme uvažovali po "česku", že když zákaz, že tam asi budou, ale spíše nebyly. Proč Rakušané tam ten zákaz měli? Jediné 2 důvody, co nás napadli, 1) majitel si to nepřeje, aby mu tam někdo je sbíral a pak 2) radioaktivita, houby jí akumulují, třeba po Černobylu nebylo dobré houby sbírat. P.P:
Bod 1 - to je možné, bod 2 - to nepovažuji za pravděpodobné
Kloboučky osolit a okmínovat, osmažit na másle,položit se ještě teplé na chléb a skonzumovat. Doporučuji!
prý dostali tento lidový název proto, aby se je lidé nebáli sbírat, když jde vlastně o muchomůrku a pro chuťovou podobnost s masem. prý je tak pojmenovali v roce 1915. hromadně je prý sbírali Italové přesídlení do Čech v rámci RU monarchie. článek v příloze RP tuším 4. 7. t.r.
v sobotu byly řízky, v neděli smaženice, v pondělí řízky a v úterý zase. Do toho za humny vyrostla ještě pýchavka, takže zase řízky, já už houby nemůžu ani vidět
A masákům se tak říká nejspíš proto, že při dobré úpravě chutnají jako maso, snad ještě líp.
EU připravuje nařízení,dle kterého bude mít každá houba v lese vlastní jmenovku.
ráda vás čtu, díky za vysvětlení, ale stejně se radši bez masáků obejdu, jako dosud.
houbařském atlasu jsem četl dobrou radu autora . Naučit se rozpoznat tu stovku hub, které se u nás běžně sbírají je pro laika složité. Proto by se měl naučit rozpoznat smrtelně jedovaté houby, kterých je asi šest. Nikdy nekonzumuji houby u kterých si nejsem 100% jistý. Zásadně odmítám jíst pokrmy z hub, které jsem sám neviděl. Obyčejný pud sebezáchovy!