Rtěnka, nebo lesk na rty? Toť otázka!

Krásná pusa by měla zakončovat celé naše líčení. Pokud nechceme své rty nechat úplně holé, ale něčím je vylepšit nebo zvýraznit, je toho na výběr docela dost. 

Většinou se ale stejně rozhodujeme mezi různou barvou rtěnek a lesků na rty. Obě varianty jsou dobře použitelné a ve výsledku vypadají hezky. V čem je ale rozdíl? A jak vlastně rtěnku nebo lesk na rty dobře nanést?  

Rtěnky

U rtěnek máme tak nějak zachycené, že je používají hlavně dospělejší ženy. Ale vlastně není žádný zvláštní důvod. V současné době se prodává mnoho značek a variant s mladistvými odstíny, které budou slušet i nám mladším slečnám. Navíc některé značky jsou i běžně cenově dostupné.

Rtěnka narozdíl od lesku by měla vydržet o něco déle. Aby to tak bylo, chce to jednoduchou proceduru – před nanesením na rty bys před ní měla ještě rty poprášit pudrem. Po první vrstvě rtěnky si rty obtiskni na papírový kapesníček a nanes druhou, poslední vrstvu. Správná, kvalitní voděodolná rtěnka by nám tak měla vydržet pár hodin.

Barvu, odstín rtěnky volíme samozřejmě podle toho, který se nám líbí, také by nám měl ladit s oblečením a se zbytkem líčení. Pokud máme výrazné oči (např. černé stíny) nikdy si nezvýrazňujte i rty – v tomhle případě musíte volit co nejnápadnější odstín rtěnky.

Myslím, že jedna z nejpoužívanějších a i nejoblíbenějších je sytě červená. Sluší v podstatě každé z nás, jen k tomu musí být vhodná příležitost, správně sladěné oblečení a zbytek makeupu. Ovšem nedoporučuji dávat na úzké rty, protože syté odstíny vaše rty ještě opticky zmenší.

Lesky na rty

Jsou vhodnější zejména pro mladší dívky. Proč? Třpytky a lesk zvýrazňují vrásky, stejně jako třpytivé stíny ani lesky se při vráskách okolo pusy nedoporučují. Určitě je přivítáš, pokud jsou tvoje rty úzké a malé, protože lesk opticky ústa naopak zvětšuje. Před nanesením lesku, narozdíl od rtěnky, musíte mít rty dokonale čisté, bez make upu a pudru, takže se papírový kapesníček taky hodí.

Lesky sice nevydrží tak dlouho jako rtěnky, ale vždy si můžete nanést novou vrstvu, s tréninkem i poslepu:) Navíc třeba do školy jsou asi vhodnější. Někteří profesoři výrazné rty nevidí rádi. (Takové to: „Místo starání se o vzhled by ses měla více zaměřit na studium“ / haha). Nicméně i to se v poslední době prý dost mění.  

Co se týká značek, tak samozřejmě jich je na trhu hodně a většina z nich je dobrá. Já teda nakupuju v drogerii a vždy zvolím nějaký cenový střed. Tedy ani nejlevnější, ale neberu ani ty nejdražší. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Markéta Bořilová | pondělí 7.8.2023 9:20 | karma článku: 9,84 | přečteno: 298x