Kam jet v létě na výlet?

Léto a hlavně prázdniny se postupně blíží a tak se řeší, kam vyrazit aby se nesedělo doma. Nejlepší je samozřejmě vyrazit na velkou dovču, ale to něco stojí. Dá se ale udělat i pěkný, rychlý a docela levný výlet s kámoši po Česku.

V posledních letech se mi povedlo s taťkou coby spolujezdec procestovat celou republiku a vidět spoustu zajímavých měst. Tak tedy malý souhrn těch nejzajímavější měst, které stojí za to během prázdnin navštívit. My jsme jezdili autem, ale do většiny míst vede i dobré vlakové spojení a autobusové spojení, což je velký bonus.

 

A kam se teda vypravit? 

Praha – tu vám určitě doporučím jako první. Proč? Praha je sice trochu ohraná, ale zase pořád se tady dá co dělat (Brno tiše závidí) a i stopadesátá návštěva je zajímavá. Kdo už nechce chodit klasickou procházku přes Václavák, Staromák a Karlův most, tak může zamířit třeba do Divoké Šárky, kde je krásná příroda. Super je i Vyšehrad, kam se dá dostat metrem a jsou tam krásné výhledy na Prahu. Kdo rád nakupuje něco na sebe, tak musí navštívit velký outlet Fashion aréna.

Olomouc – město mojí vysoké školy. Dojíždím tam skoro denně, takže mě už není tak vzácné. Nicméně říká se tomu malá Praha, protože hlavně centrum města okolo obou náměstí je trošku podobné. V Olmu je i hodně hezkých kavárniček a za návštěvu stojí Svatý kopeček za městem, kde je i krásná ZOO.

Litomyšl – je to krásné městečko s hezkým zámkem a pěkným centrem města. Z Brna je to tak hodinu a půl autem a vyplatí se navštívit i Svitavy, které jsou taky malebné a hezké. A když už je člověk v Litomyšli a má čas, může pokračovat dál po hlavní cestě do Vysokého Mýta a skončit v Hradci Králové. Obě města jsou taky zajímavá k vidění. Zrovna tuhe trasu jsem teď absolvovala několikrát, protože taťka tady měl řadu cest za klienty. 

Pardubice – město perníku. Vypíchnout se dá opravdu velký Aquapark. Je tam i plno hezkých míst jako třeba zámek a centrum města, mě osobně bavilo i lanové centrum. Můžeš tam zajít i na koníčky na dostihy.

Ostrava – do Ostravy se jezdí hlavně na festivaly. Já tam byla na Beats for Love, který je v bývalé velké továrně a fakt je super si tam zatančit. Hodně slavný je třeba i festival Colours of Ostrava. Na něj jsou ale podle mě trošku drahé lístky. Na výšlap se dá doporučit Halda Ema, což je velká hromada doutnajícího uhlí. Z Ostravy se pak dá jet o kousek dál do Frýdku-Místku, kde je třeba velká přehrada Olešná s hezkým akvaparkem a dají se dělat i výlety do Beskyd

Karlovy Vary – z Brna hooodně daleko. Nicméně za návštěvu tohle místo stojí. Je to krásné lázeňské městečko, které je velmi fotogenické a vypadá honosně, skoro až nečesky. Bývá tam slavný filmový festival, ale lepší tam jet, když festival není. Město se dá užít více.

Co se týká zahraničí, tak za sebe můžu doporučit na cestování Turecko. Tam jsme si hodně oblíbili okolí Antalye, kde jsou krásné hotely all-inclusive za docela dobrou cenu. Ještě cenově zajímavější je Bulharsko, kde je také hezké moře a ceny ještě nižší. Na dřívější nebo pozdní léto je ještě fajn Egypt, který je kombinace exotiky a slušné ceny. Zajímavé je i Slovensko – třeba termální koupele, nebo hory – Nízké a Vysoké Tatry. A moje srdcovka je i rakouská Vídeň, kam se dá z Brna dostat i vlakem

Autor: Markéta Bořilová | čtvrtek 13.4.2023 10:54 | karma článku: 17,21 | přečteno: 529x