Jaké jsou nejčastější chyby v péči o vlasy?

Vlasy máme každá z nás. Ale umíme se o ně správně starat? Není totiž až tak těžké si svou hřívu nesprávným zacházením úplně zničit.

"Proč některé holky mají vlasy nádherné a ty moje vypadají, jako nepovedená paruka z hororu?" Jasně, tuhle otázku si občas položí každá z nás. Možná je to tím, že v péči o své vlásky děláme jednu z následujících chyb.

Aby vlasy byly zdravé a krásné, je potřeba vědět, čemu se vyvarovat. Jaké chyby děláte vy?

Používáme nevhodný hřeben

Správné česání a kartáčování dodává vlasům pružnost a lesk. Pokud však zvolíme nevhodný hřeben nebo kartáč , můžeme své vlasy dokonce výrazně poškodit. Kvalitní hřeben by měl mít oblé hroty, které jsou na koncích hladké, bez nebezpečných výčnělků, které pak mohou pokožku hlavy podráždit a podpořit tím i tvorbu lupů. Ideální jsou antistatické hřebeny, které vlasy zbytečně neelektrizují. Typ hřebenu je potřeba zvolit podle situace – když má řídce osazené a široké zuby, je lepší ho používat na rozčesávání mokrých/vlhkých vlasů a běžnou denní úpravu. Ten, který má hustě osazené a tenké zuby je vhodný na oddělování jednotlivých pramínků a tupírování. Kulaté kartáče, tzv. foukací, pak slouží výhradně pro vlasový styling. Centimetrový průměr těchto kartáčů vždy přizpůsobíme požadovanému účesu.  

Příliš často vlasy stahujeme do gumičky

Pokud vlasy stahujeme gumičkou do culíku či drdolu každý den, lámou se a logicky tím pak i víc vypadávají. Navíc každodenní stahování pokožku hlavy zbytečně napíná a dráždí, proto se snažme to s nošením pevných účesů příliš nepřehánět. Rozhodně by se neměly vlasy házet do culíku na noc. I vlasy si chtějí v noci odpočinout.

 

Přeháníme to s množstvím stylingových přípravků

Všeho moc škodí a v péči o vlasy to pak platí dvojnásob. K úpravě vlasů proto používejme jen ty stylingové přípravky doporučené pro konkrétní požadovaný typ účesu a nesnažme se improvizovat, jako Babica v kuchyni. Pokud to přeženeme, účes pak ztratí na objemu a lehkosti a vlasy se mnohem rychleji umastí. Navíc je tím vystavujeme velké zátěži, a přispíváte tak k jejich lámání a nezdravému vzhledu. 

 

Často používáme fén, kulmu nebo žehličku na vlasy

Časté vysoké teploty, které využívají fény, kulmy a žehličky, vlasům rozhodně neprospívají. Jasně, tyhle mašinky umí doslova zázraky, ale nemělo by se to přehánět. Když se jejich účinky zkombinují ještě s vlhkými vlasy, které jsou po umytí otevřené a velice náchylné, pohroma je na světě. Vlasy jsou oslabené a mají sklony k lámání. Než se tedy pustíme do úpravy vlasů, nechejme je dostatečně dlouho přirozeně schnout. Jestliže tepelné úpravy provádíme každý den, je dobré si v dogérce přihodit k nákupu i ochranný sprej. Nejen, že vlasy chrání před poškozením vlivem vysokých teplot, ale taky zkrátí dobu potřebnou k úpravě vlasů a zároveň prodlouží životnost stylingu. 

Pravidelně nezastřihujete konečky

Dlouho nezkrácené vlasy obvykle trpí roztřepenými konečky a tím, že nemají ten správný „šmrnc“ a svěžest. Zastřižení konečků vlasy posiluje a účes pak vypadá mnohem bohatší a zdravější, proto pravidelnou návštěvu kadeřnictví rozhodně nezanedbávejme.

Autor: Markéta Bořilová | sobota 25.3.2023 10:59 | karma článku: 8,78 | přečteno: 279x