Jak začít s fitečkem? Je to nadlidská disciplína?

Začít s fitečkem není jednoduché. Pro mnohé z nás je to prostě divný svět, kterému ani za boha nerozumí. Přitom začít správně cvičit ve fitness centru fakt není tak složité. Stačí k tomu překvapivě málo.

1. Správně vyber místo

Největší chyba? Zamířit do první posilovny, koupit si permanentku na půl roku, aby tě zaplacená suma motivovala, a až pak zjistit, že vybrané centrum vlastně nevyhovuje. Než se někam upíšeš, doporučuju důkladnou sondu terénu. Porozhlédnout se i po dalších fitkách v okolí, vysledovat dění, nechat si vysvětlit, co a jak funguje. Třeba využít i zkušební lekci zdarma. Prostředí ti zkrátka musí sednout i s lidmi, kteří tam chodí, takže když se v něm nebudeš cítit dobře, logicky se tam moc vracet nebudeš. Mě osobní více vyhovuje větší fitko, kde si zbytečně nepřekážíš s ostatními

2. Nech si poradit od zkušených

Když už jsi narazila na správné místo, určitě ti jako začátečníkovi nabídnou trenéra. Nebraň se tomu, i když se za svou špatnou fyzičku možná stydíš. Profík ti poskytne cvičení na míru, s ohledem na tvoji váhu i věk a doporučí ti to nejvhodnější. Může s tebou probrat i individuální plán a uchrání tě před nataženými svaly, namoženými zády a úrazy na posilovacích strojích, které zatím neznáš tak dobře. Máš obavy, že tě osobní trenér zruinuje? Málokdo má osobního trenéra celou dobu. Postačí na prvních pár návštěv, abys pochopila co a jak. Já osobně jsem si ze své trenérky Nikči rovnou udělala skvělou kámošku.

3. Vem si správného parťáka

Je fajn, když se chodí sportovat s kamarádkou nebo přítelem. Zase trochu motivace a srandy navíc! Jenže tohle se ti může vymstít, pokud na tom tvůj doprovod není s kondicí stejně jako ty. Namakanec tě bude burcovat k podávání stejných výkonů – a to není dobře. Budeš se snažit držet s ním krok za každou cenu a nakonec tě takový nepoměr sil odradí a možná si i ublížíš. Jestli chceš opravdu cvičit s kámoškou, zvol takovou, která má podobnou výchozí fyzičku. S tou to bude větší pohoda a žádná demotivace nehrozí.

4. Drž se při zemi

Reálné cíle jsou důležité. Je jasné, že pokud jsi posledních pár let sportu moc nedala, těžko na druhé lekci uzvedneš 30 kilo a uběhneš 20 kilometrů. Ber ohled na své možnosti a nečekej zázraky po jednom týdnu. První viditelnější výsledky se objeví zhruba až po měsíci. Přehnaná očekávání vedou spíše ke zklamání. Snaž se být trpělivá a zatím si užívej, že si vyčistíš hlavu, vyplavíš nějaké ty endorfiny a uděláš něco pro své zdraví.

Kdyby přece jen přišla krizovka a touha to vzdát, obrať se na trenéra. Ten s tebou projde dosavadní výsledky a dokáže ti, že se postupně zlepšuješ, i když ti to tak vůbec nepřipadá. Psychický doping ti pomůže v nesnázích.

5. Dobře se vybav

Také správné oblečení a obuv hraje svou roli. Cvičit v nevhodných a nepadnoucích teplácích a tričku na spaní není žádný zázrak. Jasně, že špičkové a značkové legíny a triko stojí hezkých pár tisícovek. Ale třeba v Decathlonu se dá kopit pěkná sportovní výbavička fakt za pár korun a navíc místní prodavači ze zkušenosti dobře poradí. Není ani hamba se zeptat někoho ve fitku, kdo vypadá, že se vyzná na to, jakou značku používá a kde ji koupila. Samozřejmostí pak je ručník a láhev s pitím.

Autor: Markéta Bořilová | čtvrtek 2.3.2023 11:59 | karma článku: 25,54 | přečteno: 3639x