Druhá skupina ze SOŠ Morava na Erasmu+, opět Vídeň

Projekt Erasmus+ zahraničních praxí pro střední vzdělávání je skvělou příležitostí pro všechny odborné školy v Evropské unii. Mohou využít financování mobilit jednotlivců k úspěšnému navázání mezinárodních kontaktů a spolupráce.

Vídeň

V prosinci 2018 vycestovala druhá skupina studentů SOŠ Morava, opět na 2 týdny, na zahraniční praxi do Vídně, kde se setkali s mladou inspirativní firmou pohybující se na platformě Global school. Žáci tam po korekci textů zavěšovali své příspěvky v anglickém jazyce, ty byly dle populárnosti oceněny bitcoiny. Díky této vydavatelské činnosti byli zapojeni do mnoha akcí konajících se po celé Vídni, od sociální tématiky přes vánoční atmosféru, po umělecké workshopy a ekologické aktivity. Administrativní činnost se tak stala zábavnou a měla velký přesah, žáci se aktivně zapojili do workshopu s imigranty žijícími a studujícími nebo pracujícími delší dobu v Rakousku.  
   Žáci byli rozděleni do tří skupin – ta nejpočetnější pracovala pro Global school a vytvářela platformu ke sdílení zážitků, kulturní identity jednotlivců,  vzdělávání, sportovní inspirace, sociálních i uměleckých projektů.
   Druhá skupina pracovala v muzeu, tam se děvčata starala o inventář a kulinářské zážitky předvánočních muzejních setkání.
   Třetí skupina se činila v basebalovém družstvu, tam na ně čekala inventura dresů, od třídění dle velikostí až po tabulkovou evidenci v počítači.
Vídeň je krásné město a v období před vánoci obzvlášť.I společná návštěva vídeňské opery s komentovanou prohlídkou byla nádherným zážitkem.
 Projekty Erasmus+ jsou pro středoškoláky skvělou šancí získat nové zkušenosti do života, jedinou vadou na kráse je služba zprostředkovatelských agentur, které se bohužel neudrží a okrádají žáky skrze služby, které mají zařídit – od ubytování, přes stravu až po jednání s žáky. Pokud se tedy budete chtít vydat s vaší školou na zahraniční praxi, určitě tomu věnujte čas a využijte seminářů Domu zahraniční spolupráce, které se pořádají celoročně. Velmi rádi vám poradí, jak napsat projekt, jak jej účtovat, jak s administrativou. Navíc se sejdete s kolegy, kteří projekty dělají již několikátým rokem.
Na Erasmus+ jedině bez zprostředkovatelských agentur!!!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Boráňová | čtvrtek 29.8.2019 20:11 | karma článku: 6,60 | přečteno: 188x