Ještě k volbám do Senátu

Výsledky ČSSD v komunálních volbách jsou prozatím nadějné, sociální demokracie významně posílila a z politických stran získala nejvíce hlasů. Úspěšné kandidáty ale čekají složitá koaliční jednání na jednotlivých radnicích.

I tady hrozí riziko, podobné situaci po letošních volbách do Poslanecké sněmovny. ČSSD komunální volby v naprosté většině krajských a okresních měst vyhrála, pokud se však proti ní skutečně spojí pravicové strany s nezávislými kandidáty, může zůstat mimo vedení řady měst i obcí. Takový scénář se rýsuje třeba v Olomouci nebo Hradci Králové. To jistě není spravedlivé.

Tím spíše bude důležité posílit pozici ČSSD v Senátu. Pokud jde o volby do Senátu, je ČSSD teprve v polovině cesty. Ta obtížnější druhá polovina čeká sociálně demokratické kandidáty v pátek a v sobotu.

Nic není definitivně dáno a rozhodnuto. Až druhé kolo senátních voleb ukáže, zda se ČSSD podaří změnit Senát a zvolit 12 nových sociálně demokratických Senátorů.

Usilujeme o velkou změnu v Senátu, o to, aby do něj přišli noví lidé.

Sociální demokracie usiluje o to, aby se Senát stal skutečnou pojistkou proti dnešní svévoli Nečasovy vlády.
Senát bude mít smysl jen tehdy, pokud v něm bude jiná většina, než je v Poslanecké sněmovně. Dnes má vládní koalice většinu jak ve Sněmovně, tak v Senátu. Senát proto funguje jen jako vládní hlasovací automat.

Nový, sociálně orientovaný Senát může korigovat vládní reformy. Jsou totiž reformy spravedlivé a nespravedlivé, reformy správné a chybné, reformy únosné a reformy sociálně nepřijatelné. V Senátu chce ČSSD důsledně čelit nespravedlivým, chybným a sociálně neúnosným reformám.

Pokud ČSSD získá v Senátu většinu, bude vláda nucena začít jednat s opozicí o podobě klíčových změn a hledat přijatelnější kompromisy. Zejména, pokud jde o podobu pokračování reformy penzí. To může pomoci stabilitě naší země a udržení sociálního smíru.

ČSSD je v každém případě připravena se svým možným vlivem v Senátu nakládat uvážlivě, ve prospěch země a jejích občanů. Nebude v něm uplatňovat politiku „nulové tolerance“, ale jednání a trpělivého hledání kompromisu.
Senát je opravdu důležitý, dnes už to přiznává dokonce i předseda vlády Nečas. Bez souhlasu Senátu nelze změnit ústavu, měnit volební zákony, zvolit ústavní soudce, uzavírat mezinárodní smlouvy nebo třeba navyšovat počty našich vojáků v zahraničí.

Nový Senát se může stát místem, kde bude vládní politika podrobena zkoumání a svobodné kritice nejen ze strany ČSSD, ale také občanských iniciativ, odborů, nevládních stran, zkrátka všech, kdo budou stát o dialog o dalším správném směřovaní naší země.

Taková otevřená diskuse dnes není v Poslanecké sněmovně, díky chování vládní většiny, bohužel možná.

ČSSD potřebuje ve druhém kole senátních voleb podporu všech sociálně cítících občanů. Potřebujeme volební účast každého demokrata, komu záleží na rovnováze a sociálním dialogu.

Je důležité přijít a podpořit změny. Je to velká příležitost vyvážit pravicovou Poslaneckou sněmovnu sociálně orientovaným Senátem. V příštích dvou letech se nebude opakovat.

Autor: Bohuslav Sobotka | čtvrtek 21.10.2010 7:30 | karma článku: 7,47 | přečteno: 948x