Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MZ

otazka je odkud ti skutecni pravicaci meli prijit, kdyz cely narod byl vice mene levicovy? Kdo byl moc pravicovy byl budto zabit, odejit ze zeme nebo odesel sam. Jak chcete s levicaky vybudovat pravici?

0 0
možnosti

Musíme myslet a diskutovat! Provokovat k myšlení!

Propagovat přirozené vztahy, občanskou svobodu a skutečnou demokracii!

Pravičáků je tu málo, ale jsou tu!

:-)

1 0
možnosti

"Svobodné, přirozené vztahy jsou jim zcela cizí, jakoby se svobodného občana bály"

No nedivte se, kam by pak např. v Praze umísťovali komunální politici své neschopné příbuzné?

0 0
možnosti
MP

Svoboda končí tam, kde by mohlo začít omezování jiného. Neplést s anarchií-na to jsou zákony-každá společnost má svá pravidla. Pravdoláskařství je zcela jiná kapitola...

2 0
možnosti
MP

Připomíná mi to citát-vzdělaní vyžadují svobodu, nevzdělaní ji nepotřebují.

2 1
možnosti
AK

Svoboda, pravda, láska.

Krásné pojmy a jistě ne bezobsažné.

Problém je v tom, že obsahu je v nich příliš mnoho, resp. že si pod nimi každý představí něco jiného.

Jeden vidí svobodu v možnosti přímo volit a odvolávat své zástupce, jiný možnost střílet na náměstí do terče ze samopalu...

Jiný volá po absolutní svobodě, což je vlastně chaos.

1 1
možnosti
JR

J88a26n 74R19á73ž

11. 8. 2013 17:54

Kapitalismus, aby byl funkční, musí být založen na svobodě občanů, volné tržní soutěži, demokratické pluralitě politických sil a co nejmenších zásahů do rozhodovacích procesů jednotlivců, podnikatelských subjektů a občanských samospráv.

Evropa měla po rozpadu soc.bloku obrovskou šanci vytvořit jednotný prostor, kde by fungovala stejná pravidla zaručující volný pophyb zboží, služeb a pracovních sil a při tom by se nenarušila suverenita rozhodování ve vnitřních záležitostech jednotlivých států.

Místo toho vznikl hybrid komunismu a sociál-kapitalismu. Idea komunismu (každému podle jeho potřeb) se začala aplikovat nejenom na vytipované skupiny obyvatel, ale na celé státy, což nejenom ničí ekonomiku, ale má negativní vliv i na občanskou soudružnost. Vlády jednotlivých států se dostaly do područí autoritativních bruselských vládních struktur, jejichž cílem je co nejvíce omezit svobodné rozhodování všech evropských subjektů - států, podniků i jednotlivých občanů. Mám obavy, že jsme vešli do  třetího stádia vývoje sociálně rovné společnosti, jejiž první etepa vývoje začala Francouzskou revolucí v roce 1871.

Že  něco takového budou evropské vlády realizovat, aniž by je k tomu proletářská revluce revoluce násilně donutila,  se neodvážili snít ani teoretici komuno-internacionalistických myšlenek, Marx a Lenin.

6 0
možnosti
RH

.. a protože to nefunguje, tak jsou všechny pokusy o rovnou společnost jen oklikou na cestě ke znovuzrození kapitalismu..

2 0
možnosti
MP

Nevím, co je to společenský pokrok, ale technický pokrok tu celých 40 let žádný nebyl. Bez svobody nemůže být pokrok.

0 3
možnosti

Nesouhlas! Pokrok šel možná pomalejší cestou než jinde v Evropě, ale byl.

Ostatně i dnes se u nás zpomaluje. A nejspíš asi souvisí s postupnou, nenápadnou ztrátou občanských svobod...

:-)

4 0
možnosti
MP

Socialismus jsme tu měli 40 let- plánování, regulace, dotace..

1 1
možnosti

A dnes? Máme tu dotace, regulace a plánování, i když trochu zmatečné...

:-)

3 0
možnosti
TH

Viděl bych to na vládu byrokracie,která se roznesla i do soukromého sektoru.Potom je tady něco čemu se říká sociální inženýrství.No a zbytek je taková ta snaha o rovnostářskou společnost.Jinak on ten kapitalismus může být socialistický,komunistický a nebo kapitalismus volného trhu.Na druhou stranu,nedívejme se na dnešní situaci příliš negativně,máme se lépe než 5 miliard lidí(možná i víc),kteří žijí vedle nás.Předpokládám,že nedělní oběd byl dobrý,k tomu pivko a ted si užíváte nedělní siestu;-D.Já to tak dnes mám.......

0 0
možnosti

Jistě! To jsem psal nedavno. Společenský pokrok nezastavíš bez ohledu na to, jakou společnost tu máme nyní a kdo nám dnes vládne.

:-)

1 0
možnosti
AK

Odpověď na vaši otázku je snadná, pokud si podíváme na 3 hlavní znaky kapitalismu:

- převaha soukromého vlastnictví - splňujeme

- zisk jako hlavní faktor motivace - splňujeme

- námezdní práce - splňujeme

Tak jaké pochyby? Máme kapitalismus jak prase...

2 2
možnosti
MP

Skutečně neexistují dotace, hlavně evropské, a žádné evropské nesmyslné regulace- spousta předpisů...? Opravdu nemají drobní živnostníci díky EU žádné překážky v podnikání, ani žádnou zbytečnou byrokracii? To není socialismus? Kapitalismus je  s v o  b o d n ý  trh. Můžeme vyrábět rum, marmeládu, žárovky, pomazánkové máslo, rtutové teploměry...? Stačí?

1 2
možnosti
MP

Ekonomika je v mnohém socialistická, proto se životní úroven nemůže zvyšovat. Samé regulace, dotace, zbytečně velké množství zákonů, kdy do života jednotlivce a do života podnikatele zasahuje čím dál tím víc stát, který dělá překážky v podnikání spoustou předpisů .To platí hlavně o socialistické EU, která si vymýšlí stále víc předpisů, brzdících podnikání. Naše zdravotnictví je vyloženě socialistické. Chybí tu motivace, tak důležitá pro všeobecné zlepšování poměrů. V socialismu, kde je samá regulace a kde chybí skutečně svobodný trh, tam nemůže být žádný vývoj a žádné zlepšování.

2 2
možnosti