Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Jen svobodný, hrdý a odvážný občan volí kvalitní, svobodně myslící, odvážné své představitele, kteří jsou morálně na výši a kteří mají vizi do budoucnosti, kteří jsou schopni sloužit národu víc než sobě! Volme jen kvalitní, svobodné lidi! Je jich mezi námi dost

Zdroj: https://bohumirsimek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=676386

To je dobrá výzva. Má jen jedinou chybu.

A to tu, že lidé zmíněných kvalit nikdy kandidovat nebudou.

Zejména z toho důvodu, že právě ty zmíněné kvality mají a ty jim v kandidování zabrání.

Na kandidátkách tak najdeme jen ty druhé...

0 0
možnosti
JN

Mohu-li vám radit, pane doktore, nesuďte celou společnost podle vašeho nejbližšího okolí.

4 1
možnosti
Foto

Tak. A toho, co je jak ,,prezentováno", až ,,nezávisle", ve veřejném prostoru;-)

2 1
možnosti
ZJ

Za souhlasu TGM byl ČSR volební systém, který neumožňoval stabilní vládu. V parlamentu bylo zastoupeno množství různých stran a straniček.

Tento nesmyslný volební systém jsme, skoro celý, převzali. A výsledky jsou podobné. Vládní většinu dá dohromady pouze "koaliční" slepenec, bez ohledu na ideologii.

Když se to pokoušeli Klaus se Zemanem napravit směnou volebního zákona, byl oheň na střeše (třeba by se do parlamentu nedostal Ruml, nebo Lux). A na žádost prezidenta to Ústavní soud smetl ze stolu. Těsně, ale přeci.

4 1
možnosti

Nesouhlasím s Vámi!

Odmítnutím plurality stran se ocitáme v systému ovládaném jednou (třebas komunistickou!) stranou. A to rozumný člověk odmítá!

Systém pluralitní je samozřejmě obtížnější pro politiky, protože bez odpovědnosti a morálky nefunguje. A to jsou hodnoty, které našim politikům, ale i celé naší společnosti, chybí! Řešením není likvidace plurality, ale obnova našeho morálního cítění po komunistické devastaci morálky, nejen politické!!!

Václav Klaus s Milošem Zemanem chtěli jít pohodlnější cestou. Proto zvolili Opoziční smlouvu a vládu dvou svých stran na věčné časy. Této politické protiústavní zvůli Klause se Zemanem zabránil Ústavní soud na podnět Václava Havla, čímž zabránil postkomunistické totalitě u nás.

Váš výklad vnímám jako falešný. Hledíte prizmatem nenažranosti politiků!

Bohužel, dnes si opět voliči volí totalitu!

1 5
možnosti

Čím je česká společnost divná?

Tím, že jsme si přetáhli komunistické normalizační praktiky do dnešní polistopadové doby, že jsme si přetáhli tu komunistickou demoralizaci, že jsme si přetáhli tu normalizační apatii a závislost na státu!

!!

3 2
možnosti
Foto

Asi jak kdo. Např. Vy zcela určitě. V roce 68 jste věřil kom, ba se i v jejich prospěch, v domnění že i ve svůj, ,,angažoval". A když kom vystřídali kom, byl jste ,,zklamán". Po r. 89 jste se zase ,,angažoval", a asi jaksi ,,nepostřehl", ovšem nikoli sám, že opět ve prospěch těchže. A dnes svou frustraci svádíte ,,na ,,společnost"Rv

1 1
možnosti
JL

Pane Simku. Vas posledni odstavec nemuze byt splnen i kdyz tech hrdych obcanu ma CR jeste dostatek. Ve volbe tento obcan nevoli toho nejlepsiho. Voli ideologii. Tou volbou vsak jeste neni vse hotove. Aby ta vase zvolena ideologie mohla vladnou, MUSI se spojit s ideologiemi (vytvorit koalici), aby mohli mit vetsinu ve Snemovne a tim moznost vladnout. Tim vsak znici jeden z piliru moci (porusuje ustavu). Znici tim take kontrolu prace vlady. Vytvari pudu pro korupci jak hospodarskou tak politickou. Historie CR v tech poslednich 25 let mi dava za pravdu.

Posledni ukazka, ze je nase spolecnost opravdu divna, je financovani tech ideologii (stran) z penez ceskych danovych poplatniku. Uzasne a idioticke.

Jinak se mi vas blog libil. Rekl mnoho pravdiveho. Jen odpovedi na vase otazky chybely. A to vas hodnotim jako cestneho a statecneho obcana CR!!!

3 0
možnosti

Děkuji!

V podstatě s tím, co píšete, souhlasím. Pravdivé je to, co leží za Vašimi slovy. Platí to především o volbách do parlamentu.

Ale přesto až tak nesouhlasím, že volič vždy musí volit jen ideologii. V těch letošních podzimních volbách může volit více kvalitu než ideologii. Volíme svoje obecní zastupitele, které můžeme znát a volit je podle kvality. A volíme do senátu. Volba do senátu by neměla být ideologická! Opět můžeme volit podle kvality.

A je jen naší osobní hloupostí, pokud volíme podle jakékoliv ideologie více než podle kvality. Ale volič nemusí být hlupák! Nemusí! Proč se tedy často chováme jako hlupáci, jako politicky nemyslící hlupáci? Protože jsme si přetáhli z doby komunistické normalizace svoji apatii a lhostejnost! A současní politici toho zneužívají!

K financování stran: Nevím, jak je tomu jinde ve světě, ale u nás, pokud nebudeme platit strany z našich peněz, tak o to více bude bujet Vámi kritizovaný klientelismus a hospodářská i politická korupce.

Děkuji za věcnou diskusi!

0 2
možnosti
RK

Les mœurs et les usages d'une nation qui reposent sur de certains vices sont ineffaçables.

1 1
možnosti
Foto

Česká společnost je divná, protože je starší a šedivějí, a proto i konzervativnější. A i těm blahobytně vyhlížejícím studentům z vysoké školy zemědělské na prvním koncertu karla kryla po listopadu 1989 je tak už padesát.

3 1
možnosti

Nikoliv! Nezastírejte realitu! Naše postkomunistická společnost je divná, protože si přes Listopad propašovala vaše komunistické, normalizační manýry, včetně morální devastace a politické apatie!

!!

1 3
možnosti
Foto

někdy je problém ve společnosti, jindy v jednotlivci

4 1
možnosti

Ano! Společnost se skládá z jedinců! Dodnes jsme poznamenáni vaší komunistickou morální, hospodářskou a politickou devastací, včetně politické apatie!

2 2
možnosti
LT

L38u81d50ě83k 25T50o86n72d44r

25. 8. 2018 22:37

Po listopadu 89 jsem žil v přesvědčení, že komunisté postupně vymřou a tím se i vyřeší tento problém.

Dnes si myslím, že naopak vymřít musíme my, kteří si komunisty pamatujeme, protože jsme naletěli někomu na špek a dnes už se s tím nedá nic dělat. Bohužel. Nedá se tedy ani nic dělat se zdevastovanou morálkou národa. Bývalí komunisté tu budou stále ve vedoucích funkcích a klid nastane až umřeme my, kteří si to o nich pamatujeme... :-(

1 1
možnosti

Strašlivá je Vaše apatie!

Nejen v přírodě jsou cesty, které mají svoji budoucnost, a jiné cesty, jejichž vývoj nemá budoucnost, a tyto výhonky postupně odumírají. Tak je to i s komunistickou větví myšlení. Dnes již víme, že budoucnost nemá, ale mnozí z nás to ještě nevnímají. Komunisti nám přinesli všestrannou devastaci, devastaci mezilidských vztahů, devastaci morální, devastaci hospodářskou, devastaci politickou. A navíc v naší postkomunistické době trpíme apatií, pocitem bezmoci a pocitem závislosti na státu, závislosti na politicích.

Je třeba zdvihnout hlavu, konečně se už nebát mluvit pravdu, usilovat o obnovu společnosti! A jsem upřímně rád, že k té obnově již dochází mezi věřícími, kteří mají opět šanci být solí země, stát se tím morálním kvasem ve společnosti, která zkvalitní toto těsto národa!

Vaše postkomunistická apatie je koncem naší evropské kultury, ale obnovení evropské kultury je pro naši společnost jediná šance!

:-)

0 1
možnosti
LB

Pane doktore, v době, kdy moji spolužáci louskali Honzíkovu cestu, jsem doma v knihovně objevila Tyrolské elegie, Křest sv. Vladimíra a Krále Lávru a už tehdy mě Karel Havlíček Borovský okouzlil. Od té doby jsem ho nepřestala mít ráda. Pro jeho nadčasovost a umění zkratky v nemnoha slovech.

Posuďte sám:

"Jenom národ vzdělaný a zachovalý, může mít dobrou vládu. Kde takový národ není, tam je zbytečné svrhávat vládu revolucí, neboť se zase všechno dříve nebo později vrátí do starých kolejí, přestože vůdčí osobnosti se vyměnily."

5 1
možnosti
PK

Paní Leono, já si nemyslím, že by náš národ byl nevzdělaný (proti sousedům). Ale pořád nevidím tu lepší vládu. Nechci se Vás dotknout, ale zejména ženy v této jsou - hrůza.

4 1
možnosti