svátek Chanuka - příležitost ke sjednocení lidí a nápravě světa

Svátek Chanuky z duchovního hlediska je příležitostí k probuzení člověka a nápravě světa. Co znamená příběh války mezi Řeky a Makabejskými?

Válka symbolizuje rozdílnost pohledů na vývoj a nápravu světa. V současné době jde lidstvo vývojem ega, vědy a technologie - tedy Řecký přístup. Kam nás tento rozvoj a přístup zavedl vidíme každý z nás dnes a denně. Krize na všech úrovních, ať již politické, ekonomické nebo sociální. Nárůst válečných konfliktů ve světě, přírodní katastrofy, rostoucí nezaměstnanost atd. Jaké řešení nabízí Řecký přístup již po dva tisíce let? : "Je třeba napravit svět!"Moudrost Kabaly nám vysvětluje, že není potřeba napravovat svět, ale napravit se musí každý z nás. To je základní rozdíl v pohledu a přístupu. Buď vidíme chybu v sobě nebo v druhých. 

Jak napravit sám sebe = napravit mezilidské vztahy

Člověk se sám nestvořil a nemůže se tedy ani napravit. Nikdo z nás není ani špatný ani dobrý. Každý jsme dostali do vínku určité vlastnosti aniž by jsme si je vybrali. Náprava tedy nespočívá v nápravě "mě" nebo "někoho jiného" náprava spočívá v napravení našich mezilidských vztahů.

Napravit mezilidské vztahy, znamená začít pracovat na skutečném spojení a sjednocení mezi lidmi. To je jediným možným řešením na všechny problémy dnešního světa. Ve chvíli, kdy si uvědomíme skutečnou závislost mezi námi všemi a začneme napravovat mezilidské vztahy, v tu chvíli začnou mizet všechny problémy ve světě.

Jak je náprava od nás vzdálena a jak začít?

Záleží na každém z nás kdy začne pracovat na nápravě mezilidských vztahů. Jak? Za příklad můžeme vzít fungující rodinu jejíž jsme součásti. Tak jak se staráme o své partnery a děti, tak se musíme začít starat i o druhé lidi. Zkrátka tento model rodiny musíme rozšířit na všechny lidi a vzájemně mezi sebe.

Přijde vám to nereálné a vzdálené?

Vzdálené našemu současnému egoistickému žití dle Řeckého modelu určitě ano, ale z hlediska vývoje lidstva je to stav k němuž nás příroda tlačí. Všechny války, krize a problémy nejsou nic jiného než tlak přírody, vyššího systému v němž žijeme aby jsme se k sobě začali takto chovali. Celý systém země, vesmír je integrálně propojený, vše souvisí a závisí na sobě na vzájem a proto nám příroda skrze všechny problémy ukazuje, že i my se takto musíme začít k sobě chovat.

Autor: Bohm Vladimir | pondělí 3.12.2018 18:17 | karma článku: 13,64 | přečteno: 327x