Lockdown – Ano nebo Ne? Pravda je uprostřed a nikdo se o ni nezajímá

V současnosti nikdo ve světě nemá žádný plán nebo směr, jak skutečně vyřešit pandemii koronaviru. Vakcína je v nedohlednu a jiné řešení nikdo nepřináší.

Jsou pouze dva názorově nesmiřitelné tábory. Jedni chtějí okamžitě vše zavřít, tedy zastánci tzv. lockdownu, a druzí ekonomicky orientováni stojí proti uzavření. Pravda a řešení leží uprostřed a nikdo se o ně nezajímá. Proč? 

Příprava společnosti na zcela nový život po otevření

Pokud necháme vše otevřené, počty nakažených budou závratně stoupat. Pokud vše zavřeme, utrpíme nenávratné ekonomické ztráty a omezíme svobodu občanů, tvrdí druzí. Oba tábory by měly pochopit, že ani uzavření či otevření nepřináší řešení. Nemůžeme do nekonečna vypínat a zapínat ekonomiku při každé vlně koronaviru, jež nás v budoucnu čeká, tohle není řešení.

Musíme počítat s tím, že lék na koronavirus nebude v nejbližších letech nalezen a naopak budeme čelit dalším koronavirovým vlnám. Naše životy se promění a spolu s nimi i ekonomika, kterou tvoříme. Místo ekonomiky spotřeby a nadbytku se bude nová ekonomika orientovat jen na produkci základních pro život nezbytných výrobků a služeb.

Řešení spočívá v přípravě společnosti na nový stav, na zcela nový život, který nás čeká po opětovném otevření a částečné eliminaci druhé vlny. Je dětinsky naivní si myslet, že bojujeme o návrat do našich původních životů a zvyklostí. Tam se již nikdy nevrátíme. Skvělou zprávou je, že nový život bude podstatně kvalitnější a šťastnější. Jen období změn a pochopení toho, proč tímto musíme procházet, je a bude pro nás bolestivé.

Jak připravit sebe a společnost na nový stupeň?

Základním pilířem bude vzdělání. Korektní a komplexní vysvětlení všem, proč nastala tato pandemie, jak fungují přírodní zákony, co po nás příroda chce a jak se musíme změnit, abychom přežili a vstoupili do nové doby. 

Vysvětlit, že vývoj společnosti přes ego, kdy se každý zajímal primárně o sebe, což bylo a je zdrojem všeho utrpení lidstva, je u konce. Abychom přežili, musíme každý změnit své chování a nastavit nové hodnoty společnosti, kde na místo profitu pro sebe samého se budeme snažit starat o druhé a vytvářet správné mezilidské vztahy.

Autor: Bohm Vladimir | pondělí 2.11.2020 8:00 | karma článku: 6,45 | přečteno: 236x