Je třeba zabít Čunka?

Úcta k lidem, které jsme si zvolili, aby nám usnadňovali život tvorbou správných zákonů, je u českého voličstva asi hodně dlouho fuč. A jakékoliv citlivější jednání našich zákonodárců je tak posuzováno velmi přísně. Příčinou jsou v 99 % případů oni sami. Plané sliby o omezení imunity, zmrazení platů a pak výmluvy, proč to nešlo ... Jednání na plénu sněmovny o publicistickém pořadu, kde byli přirovnáni k pracovitým africkým velkomravencům ... A teď tanečky kolem politika, který má z ostudy už celý šatník.

Někdy si myslím, že různé kauzy a kauzičky si snad páni poslanci (a paní poslankyně - džendr je džendr) sami vymýšlejí, aby jednak měli co nejvíce volna (pokud odpadne schůze sněmovny) a aby se přesto blýskli před novináři svým bystrozrakem (pokud se nerealizuje nápad šéfposlance Vlčka na elektrický ohradník, jímž by novináři byli umravněni).

Dnešní jednání o kauze Čunek (resp. o tom, zdali tento bod projde na jednání sněmovny) i zvraty dny minulých, které někdy připomínají vít informací v případu týraného chlapce z Kuřimi, nasvědčují, že si naši legislativci zvykli tlachat a nestarat se o lidi, kteří je platí. S drzým čelem tak zahájili aktuální volební období, v tomto duchu absolvovali tahanice zvané sestavování vlád(y) a na tento styl práce zřejmě zajde i všemi slibovaná reforma financí, sociálna a zdravotna.

Co by asi poslanci dělali, kdyby nebylo kauzy Čunek? Pracovali? Pilovali reformu? Opozice by šla vládě po krku konstruktivním způsobem a koalice semknutá v jeden šik by věcnými argumenty získávala podporu pro reformní kroky? Jak znám prostředí paláců na Malé Straně, tak by musel vyvstat jiný problém, který by zaplnil média, umožnil nekonečné spekulace a bohorovný pracovní klid.

Je mi líto Jiřího Čunka. Je-li vinen korupcí, je jeho vina dvojnásobná. Kvůli jeho případu vázne práce na užitečných věcech. Není-li vinen korupcí, spočívá jeho tragédie v tom, že historie si ho zapamatuje v nejlepším případě jako kapitána Dreyfuse, jehož aféra hýbala Francií na konci 19. století. Kdo to byl a co vlastně měl provést už nikdo neví. Lidé si možná pamatují jméno spisovatele, který kauzu medializoval - jmenoval se Émile Zola. Je to škoda - šance na slušné jednání je v kauze Čunek nenávratně pryč. Ať dopadne jakkoliv, zbude jen a jen smrad.

 

Autor: Mario Böhme | pátek 15.6.2007 12:52 | karma článku: 26,80 | přečteno: 3808x
  • Další články autora

Mario Böhme

Ať počká do 70 a pak zmoudří??

16.10.2013 v 22:18 | Karma: 16,35

Mario Böhme

Vady a chyby TGM

17.1.2013 v 21:08 | Karma: 14,88

Mario Böhme

Avatar prezidentem?

13.12.2012 v 19:55 | Karma: 31,88