Srebrenica - proč došlo k masakru muslimských mužů?

V těchto dnech si připomínáme dvacáté výročí od tzv. srebrenického masakru. Nemohu si ale nepovšimnout zcela zásadní neobjektivnosti ze strany českých, potažmo světových, médií.

Málokdo z novinářů je totiž ochoten připustit, že se válečných zločinů během balkánských válek dopouštěly všechny válčící strany. Vybájené pohádky o smrti nevinných srebrenických mužů a hororové příběhy o krvelačných srbských bestiích - to vše je zkreslováním skutečného průběhu války na Balkáně.

Ve Srebrenici, menším muslimském městečku, měly od začátku 90. let základnu různé teroristické skupiny, které pod vedením Nasera Oriće* útočily na okolní vesnice obydlené srbským obyvatelstvem pravoslavného vyznání. Během těchto let teroru docházelo k vyvražďování a vypalování několika srbských vesnic a zahynulo několik tisíc srbských civilistů, mezi nimi mnoho žen a dětí. Docházelo také k páchání těch nejodpornějších zločinů, jako bylo opékání živých dětí nad ohněm, znásilňování žen a dívek, apod. Tyto zločiny páchané srebrenickými teroristy byly velmi otřesné a to i na poměry balkánských válek!

Nejznámější napadenou vesnicí byla Kravica. Její jméno je dodnes pro Srby symbolem zločinů, ke kterým v devadesátých letech došlo. Pro svět ovšem symbolem zůstává Srebrenica.

V červenci roku 1995 (přesně před dvaceti lety) srbským jednotkám docházela trpělivost a velitelé se rozhodli jednat. Srbové pod vedením Ratka Mladiće** vtrhli do Srebrenice a následně povraždili všechny bojeschopné muže, které tam našli... Obětí masakru bylo v rozmezí 3000 (dle srbských údajů) až 8000 (dle bosenských údajů - západní média se opírají výhradně o bosenská čísla).

Dnes, kdy si připomínáme výročí srebrenického masakru, je nutné připomenout, že během balkánských válek docházelo ke zločinům ze strany všech válčících stran. Česká i světová média však informují neobjektivně. Uctívat oběti srebrenického masakru a zároveň ignorovat oběti povražděné srebrenickými teroristy je nefér! Správné by bylo vzdát hold všem obětem balkánských válek, bez ohledu na válčící stranu, etnickou nebo náboženskou příslušnost.

*Bosenský terorista Naser Orić, který se osobně zúčastnil mnoha teroristických akcí v okolí Srebrenice, nebyl v době obsazení města srbskými jednotkami přítomen. Později byl stíhán haagským tribunálem, avšak všech obvinění byl zproštěn.

**Ratko Mladić, velitel srbských jednotek, které ze msty vraždily muslimské muže ve Srebrenici, nemůže na shovívavost haagského tribunálu spoléhat jako Naser Orić. V květnu 2011 byl vydán Mezinárodnímu soudu pro bývalou Jugoslávii a v současné době v Haagu probíhá jeho proces a hrozí mu doživotní trest. Mimo srebrenického masakru je mu kladeno za vinu i oblehání Sarajeva (k tomu došlo mezi roky 1992 až 1996 a jde o nejdelší vojenské obléhání v moderních dějinách).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohdan Procházka | sobota 11.7.2015 17:07 | karma článku: 34,10 | přečteno: 1439x