Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pěkné rudé dědictví (aneb "Vítězný únor" dnes slaví 66 let)

25. února 1948, tedy přesně před 66. lety, přijal tehdejší prezident E. Beneš demisi nekomunistických ministrů a vládu doplnil podle požadavků komunistů. Následné události uvrhly Československo do přísné karantény, ve které se testovaly zrůdné socialistické ideologie přímo na živých lidech. Přímým důsledkem této socialistické diktatury byl všeobecný společenský i hospodářský úpadek, ze kterého jsme se nedokázali dostat ani po téměř 25 letech svobody.

Pěkné rudé dědictví.

 

V první řadě je třeba říci, že socialismus je ekonomicky i společensky dlouhodobě nefunkční systém. To není pouze slogan nějaké pravicové strany, ale holý historický fakt, který si lze ověřit studiem politických i obecných dějin. Léta komunistické nadvlády, více či méně ovládané z Ruska, přinesly naší zemi ekonomickou zkázu a došlo k posílení mezitřídní nenávisti, která trvá dodnes.

 

Pěkné rudé dědictví.

 

Za první republiky existoval respekt mezi jednotlivými společenskými třídami. Dělnická vrstva byla vděčná zaměstnavatelům, že jim poskytují práci a obživu, bohatí zase byli vděční dělníkům, že na jejich polích, v jejich továrnách nebo dolech má kdo pracovat. Všechny vrstvy si velmi dobře uvědomovaly, že jedna bez druhé nemohou existovat. "Vítězný únor" však však zničil vše v tomto přirozeném a logickém uspořádání. Bolševickou výchovu pociťujeme v naší zemi dodnes, protože prvorepublikový respekt mezi společenskými vrstvami se stále ještě do naší společnosti nevrátil. Podnikatelé si o sobě myslí, že jsou pány světa, zatímco nízkopříjmové skupiny všem, kteří si žijou jen o trochu lépe, závidí a na zaměstnavatele hledí jako na vykořisťovatele. Bezesporu jde o společenskou degradaci, nikdo si nikoho neváží, lidé nemají vztah k práci ani k sobě navzájem a v zemi je citit napětí mezi bohatými a chudými.

 

Pěkné rudé dědictví.

 

Význam má také stav českého hospodářství, které bylo nezodpovědným komunistickým hospodařením de facto celé zničeno. Uměle řízené hospodářství, které mělo za cíl pouze zaměstnávat občany a vyrábět výrobky za předem určenou pevnou cenu v praxi téměř úplně zastavilo jakýkoliv pokrok. Zastaralé a neefektivní výrobní procesy byly také hlavní přičinou, proč podstatná část českého průmyslu po roce 1989 padla.

 

Pěkné rudé dědictví.

 

"Vítězný únor" v roce 1948 uvrhl naši zemi do všeobecného úpadku. Sociální jistoty byly vykoupeny nefunkčním hospodářstvím, které bylo z dlouhodobého hlediska neudržitelné. Nefunkčnost socialistického systému, prokázaná dějinami, však nebrání některým z nás, aby socialistickým stranám stále věřili. Tyto strany se nezkrývaně zaměřují na nízkopříjmové skupiny, kterým slibují lepší zítřky, tedy jinými slovy vyšší sociální podpory, vyšší důchody, vyšší mzdy a celkově vyšší životní úroveň. Socialistické strany slibují všem první třídu, avšak realita bývá zcela odlišná. Místo, aby se všechny společenské vrstvy dostaly do první, tedy té nejvyšší, je tomu přesně naopak. Pomocí daní a jiných opatření se odstraní nejvyšší společenské vrstvy a všichni budou žít někde na rozhraní nižší a střední vrstvy. A to bez naděje na zlepšení životní úrovně.

 

Pěkné rudé dědictví.

 

W. Churchill říkával, že socialismus je rovnoměrným rozvržením chudoby. Dějiny mu dávají za pravdu. Mnohem lepší, než pokoušet se o návrat starých a již vyvrácených teorií, je však rozvíjet současnou svobodnou společnost, která je sice nedokonalá, ale nabízí každému z nás mnohem více možností, než nabízel minulý režim. A v tom je právě největší rozdíl mezi komunismem a liberalismem. Komunismus všem sliboval stejnou, avšak nízkou, životní úroveň (čímž prakticky zlikvidoval všechny vyšší vrstvy a tím zničil i jakoukoli snaživost lidí). Liberalismus naproti tomu neslibuje žádné široké sociální jistoty, ale zaručuje stejné možnosti, tedy že každý se může dostat do té kterékoliv vrstvy. Kdokoliv, kdo má elán a chuť pracovat, se může dostat mezi společenskou elitu, kdežto lenoch a člověk bez energie takového postavení nikdy nedosáhne. Tohle komunismus neznal, protože ať se zaměstnanec za komunismu snažil sebevíce, nikdy se nemohl dostat do vyšší vrstvy. Právě touha o lepší životní úroveň motivuje každého z nás k lepším pracovním výkonům a v reálné důsledku to nese i společenský a hospodářský pokrok.

 

Poučení se z minulosti se ale asi konat nebude, socialistické strany pravidelně vyhrávají volby a mají v současné české politice stále významnou roli. A dále rozdmýchavají v českých lidech mezitřídní nenávist a závist. Lidé, ať již z hlouposti nebo z pouhé neznalosti dějin, nadále dávají přednost zdánlivým sociálním jistotám a to i za cenu návratu starých pořádků.

 

Pěkné rudé dědictví.

Autor: Bohdan Procházka | úterý 25.2.2014 22:36 | karma článku: 21,36 | přečteno: 623x
  • Další články autora

Bohdan Procházka

Srebrenica - proč došlo k masakru muslimských mužů?

V těchto dnech si připomínáme dvacáté výročí od tzv. srebrenického masakru. Nemohu si ale nepovšimnout zcela zásadní neobjektivnosti ze strany českých, potažmo světových, médií.

11.7.2015 v 17:07 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Ostatní

Bohdan Procházka

Kam kráčíš, Ukrajino? Patová situace

Situace na ukrajinském území se postupně dostala do patové situace. Separatisté stále ovládají některá východní území a vládním jednotkám se nedaří tato teritoria vojensky ovládnout a vzbouřence vytlačit. Naopak se separatistům podařilo dosáhnout několika strategických vojenských úspěchů. Světoví státníci se mezitím navzájem předhánějí v různých mírumilovných prohlášeních, ale situace na východě Ukrajiny se stále nelepší. Revoluce na Ukrajině a svržení legitimního prezidenta Janukovyče uvrhlo zemi do divoké bratrovražedné občanské války, ze které se velmi brzy stala celosvětová politická záležitost. Velmoci, zejména USA a Rusko, se navzájem obviňují z toho, kdo kritickou situaci způsobil, a navzájem na sebe uvalují nové a nové ekonomické sankce. Jaké jsou ale možnosti ukončení tohoto konfliktu?

3.2.2015 v 12:23 | Karma: 31,43 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Co dále s Řeckem? Aneb veká řecká černá díra.

Výsledky včerejších řeckých voleb jsou známy - vítězí krajně levicová strana Syriza, která reprezentuje nebezpečný směr. Ten směr, který Řecko přivedl v posledních desetiletích na samý okraj bankrotu. Řekové, místo aby se ponaučili a uvědomili si své chyby, hlasovali znovu pro směr umělého blahobytu na úkor zvyšujícího se zadlužení. Hlasují pro udržení neudržitelné životní úrovně. Vedení strany Syriza hlásá "Konec ponížení a utrpení", ale není to právě tohle, co si Řekové zaslouží? Žít v blahobytu na dluh, to není žádnou ctností. Co dále s Řeckem?

26.1.2015 v 14:04 | Karma: 18,97 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Je pomoc syrským rodinám hrozbou pro českou a evropskou stabilitu?

Těm, co pomoc syrským rodinám odmítají, říkají xenofobové, rasisté a častují je jinými urážkami, ať více či méně oprávněnými. Jenže nezapomínejme na tu naší slavnou demokracii, protože právě ti xenofobové a rasisté, na které vládní činitelé a zástupci různých lidskoprávních organizací tak hlasitě nadávají, jsou nositeli práv a svobod, jsou to ti, na nichž demokracie leží (nebo by měla ležet). Vláda i přes obecný odpor obyvatel schválila přijetí patnácti rodin ze Sýrie. Je to správný krok plný solidarity nebo vykročení do období destabilizace staré evropské kultury?

15.1.2015 v 13:58 | Karma: 30,00 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Bohdan Procházka

Jaký je dlouhodobý cíl islámského terorismu? Oč vlastně běží?

Již několik let je západní společnost stále více šokována teroristickými útoky ze strany islámských radikálů. Útoky jsou brutální a většinou směřují proti civilistům, proti obyčejným lidem. Mezi lidmi se šíří strach, který se mění v nenávist vůči Islámu jako celku a vztah mezi muslimy a členy tzv. západních civilizací se nebezpečně vyostřuje. Po nedávném útoku ve Francii v médiích vystupuje mnoho odborníků, kteří se snaží odpovědět na různé otázky, avšak jedna zásadní chybí. Co je vlastně dlouhodobým cílem těchto útoků? Co si od nich jejich osnovatelé slibují? Oč vlastně běží?

11.1.2015 v 10:05 | Karma: 24,67 | Přečteno: 2460x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1400x
Nekouřím a nepiju! Kouřím jen cigarety, doutníky a dýmky a piju jen pivo, víno, likéry a nějakej ten tvrdej... 

Seznam rubrik