Jaký je dlouhodobý cíl islámského terorismu? Oč vlastně běží?

Již několik let je západní společnost stále více šokována teroristickými útoky ze strany islámských radikálů. Útoky jsou brutální a většinou směřují proti civilistům, proti obyčejným lidem. Mezi lidmi se šíří strach, který se mění v nenávist vůči Islámu jako celku a vztah mezi muslimy a členy tzv. západních civilizací se nebezpečně vyostřuje. Po nedávném útoku ve Francii v médiích vystupuje mnoho odborníků, kteří se snaží odpovědět na různé otázky, avšak jedna zásadní chybí. Co je vlastně dlouhodobým cílem těchto útoků? Co si od nich jejich osnovatelé slibují? Oč vlastně běží?  

 

Je hloupé a naivní myslet si, že důvodem pařížského útoku je skutečně kreslení nějakých karikatur. To je pouze náhodná záminka, která kdyby nebyla, našla by se jistě jiná a útok by byl veden třeba ve vedlejším domě. U každého teroristického útoku se hledá důvod, příčina. Ovšem nalézá se většinou jen nějaký zástupný důvod. Jednou je to separatismus v Čečensku, jindy zase pokus o revoluci v Egyptě, nebo jde o pomstu západním spojencům za jejich válečné zločiny v muslimských zemích. Pokud žádný vhodný důvod k odůvodnění konrkétnímu útoku nemůžeme najít, zdůvodníme ho obecnými a vždy se hodícími frázemi o zkaženosti západního světa a jeho hodnot. Oč vlastně běží?

 

Stačí se podívat na statisticky islámského terorismu za poslední léta a člověk musí mít dojem, že jde o nějakou centrálně řízenou a plánovanou akci. Útoky jsou prováděny v téměř pravidelných intervalech a pečlivě rozvrženy mezi jednotlivé kontinenty (asi aby se nějaká část světa necítila být opomíjena). Pokud budeme ignorovat různé konspirační teorie o tom, že je vše řízeno americkou a izraelskou tajnou službou, za valnou většinou teroristických útoků nejspíše stojí velmi úzká skupina vlivných a vysoce postavených muslimských osobností. Členové této skupiny dost možná ani nejsou přesvědčení věřící muslimové, ale rozhodně používají Islám jako nástroj k ovládnutí mas, jako záštitu a schovávají se za něj. Pokud je to všechno pravda, tak vzhledem k tomu, co dokázali zosnovat, jde nejspíš o velmi inteligentní lidi, kteří dobře vědí co dělají a co chtějí. Potom však nastupuje logická otázka, co tedy chtějí? Jaký je vlastně dlouhodobý cíl islámského terorismu? Oč vlastně běží?

 

Většina věřících muslimů se stále staví k otevřenému terorismu odmítavě, jejich cílem je především normálně žít, chodit do práce a vychovávat své děti. Ve skutečnosti si jen malé procento věřících muslimů přeje válku. Kdyby dnes vypukla světová náboženská válka, většina muslimů by měla určitý problém přidat se na stranu radikálních teroristů a riskovat tak životy své a členů své rodiny. A právě v tomto směru může mít dlouhodobá teroristická kampaň klíčový význam. To je, oč tu běží.

 

Celá desetiletí teroru, který islamisté ve světě vyvolávají, vytváří v západních civilizacích strach z Islámu jako celku. Mnoho lidí v USA i v Evropě nyní cítí nenávist a averzi k muslimům a to bez ohledu na to, zda tito konkrétní muslimové schvalují a podporují terorismus nebo jsou striktně proti němu. Pravidelně dochází také k útokům proti muslimům a díky tomu se začíná i ta umírněná část muslimské populace radikalizovat. Bylo by tak snadné odsoudit protiislámské demonstrace, to ovšem udělat nelze. Teror, který byl ze strany Islamistů rozpoután, vytváří tak silný pocit nebezpečí mezi lidmi, že se nelze divit jejich vyhroceným reakcím. Tím se ovšem muslimové v Evropě a Americe dostávají na okraj společnosti a v uzavření se mezi sebou mnohem snadněji dojde k jejich radikalizaci. To je, oč tu běží.

 

Pokud jednou dojde ke světové náboženské válce, radikální Islám bude potřebovat co nejvíce bojovníků. A právě sílící napětí mezi muslimy a ostatními lidmi má patřičně zradikalizovat většinu věřících muslimů. Odborníci o tom hovoří jako o náboženské islamistické mobilizaci. A právě k tomu slouží terorismus, který stále více vyhrocuje situaci mezi potencionálními válečnými stranami a své budoucí bojovníky přivádí na svou stranu. Ty stávající sympatizanty pak jen udržuje v bojovné náladě. A Islám? O hodnoty Islámu tu dost možná ani nejde, ten má pouze pomoci k mobilizaci bojovníků. To je, oč tu běží.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohdan Procházka | neděle 11.1.2015 10:05 | karma článku: 24,67 | přečteno: 2460x