Iveta Bartošová obětí hyenismu českého bulváru

Dnes dopoledne spáchala sebevraždu Iveta Bartošová. Za svého života byla jednou z nejznámějších zpěvaček v České republice, avšak v posledních měsících nezvládala tíhu své popularity a rodinných problémů. Zvláště bulvární novináři si z ní udělali snadný terč a slavné jméno zpěvačky bylo propíráno v novinách de facto každý den.

Bulvární noviny obecně bývají plné negativismu, pokusu o skandalizaci téměř každého, kdo jen trochu něco znamená. V honbě za zisky často porušují zákony, vnikají na soukromé pozemky celebrit a neváhají i bezostyšně lhát. Pokud jim zajistí dostatečný příjem vymyšlený a lživý příběh, ihned se pustí do práce. Jiné kritérium bulrávní novinář nezná.

 

Je tím nejhorším druhem novináře, jako hyena se často zakusuje do zraněné oběti, která se nemůže úspěšně bránit. Čeští bulvární novináři jsou stejní jako jejich zahraniční kolegové. Píší články pro nejnižší vrstvy a to nikoli z hlediska finančních příjmů, ale z hlediska intelektu. Podle statistik si bulrávní noviny skutečně kupují lidé s nižším inteligečním koeficientem.

 

V minulosti došlo k několika žalobám a bylo podáno nejedno trestní oznámení. Bulrávní plátky ničí pověst známým a úspěšným lidem, protože pokud objekt jejich zájmu nedělá nic, co by bulvární čtenáře mohlo zajímat, prostě si o něm něco vymyslí. Orgány činné v trestním řízení a soudy obecně se však k takovým žalobám a podnětům staví velmi odmítavě. Pokud skutečně dojde k uznání nároku na odškodné, je směšně nízké. Bulvární novináři mají tedy volné ruce v tom, co budou psát a o kom to budou psát. Jejich obětí se stávají všichni úspěšní a známí lidé.

 

Čtení bulrávních plátků v každém čtenáři musí vyvolávat znechucení nad tím, jak se v soukromí známých osobností novináři dokáží pitvat. Opak je ale pravdou, neboť čtenáři bulrávních plátků povětšinou trpí vysokou mírou závisti. Závidí a nenávidí všechny úspěšné a bohaté lidi, o kterých čtou v novinách. Když si potom v bulvárním plátku přečtou, že bohatí a úspěšní lidé trpí a že mají problémy (které bulvár vděčně zveličí - nebo si je přímo vymyslí), jsou rádi a cití radost a potěšení. Bulvár je zase rád, že jejich laciné a lživé články vůbec někdo čte.

 

Iveta Bartošová měla neutěšenou rodinnou situaci, čehož se samozřejmě ujal bulvár a udělal z jejího osobního života největší bulvární událost posledních měsíců. Žádná jiná celebrita se v tomto druhu novin neobjevovala tak často. Kdo někdy poznal, jaké to je číst si o sobě lži a polopravdy v novinách a nemít možnost nijak bránit, dobře ví, že je to velmi nepříjemné. Prakticky každá mediálně známá osobnost s tím má určité problémy. Silné povahy se s tím dokáží dobře vyrovnat, někteří lidé ale tlaku podlehnou a uchylují se k tišícím prostředkům jako jsou prášky, alkohol nebo drogy. Obyčejný člověk by nevydržel ani zlomek tlaku, který byl veden proti Ivetě Bartošové. Její situace, bez ohladu na to, jestli se do ní dostala vlasními životními chybami nebo jiným způsobem, byla skutečně nezáviděníhodná. Ještě se u nás nestalo, aby nějaká osoba byla terčem tak intenzivní kampaně vedené ze strany médií. A některé články, které o této zpěvačce v novinách vyšly, byly zkrátka nechutné.

 

Pokud měla Iveta Bartošová skutečně psychické problémy, neustálé vláčení jejího jména médii jejímu stavu určitě neprospělo. Svůj díl viny na její smrti tak bezesporu má právě bulvár, resp. i čtenář takových novin. Každý, kdo si pravidelně takové pokleslé plátky kupuje, podporuje nemorální a zhoubnou činnost jejich pisatelů. Chápu ale, že nelze od autorů burváních novin čekat, že se budou pokoušet někomu pomoci (v popisu práce mají spíš pravý opak).

 

Stav společnosti se dá měřit různými prostředky a z různých pohledů. Jedním z pohledů je i míra zájmu občanů o bulvární plátky. Ve většině zemí je bulvár na okraji zájmů a rozhodně není pokládán za seriozní druh média. Ovšem u nás je situace poněkud jiná. Konkrétní nejmenované bulvární noviny jsou nejprodávanějšími novinami v ČR a podle některých statistik jsou tyto noviny z pohledu lidí poměrně důvěryhodné. Právě to je na tom všem nejhorší, že lidé dokáží uvěřit i úplným nesmyslům, pokud jsou stokrát opakované - nebo pokud je otiskly v novinách.

 

Čím bude zájem občanů o tak pokleslý druh novin menší, tím lepší bude stav naší společnosti. Pro nás Čechy tak typická závist pomalu vymizí z našich myslí a čtenář se zaměří na jiné druhy novin, které mu mohou dát nějaké užitečnější informace. Závist totiž ještě nikdy nikomu neprospěla. Čím méně bulváru, tím bude lépe. Možná, že po sebevraždě největšího českého bulvárního terče uberou novináři trochu plyn. Ať tomu tak bude či nikoli, Iveta Bartošová už bude mít od médií navždy klid.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohdan Procházka | úterý 29.4.2014 15:35 | karma článku: 24,44 | přečteno: 1684x