Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

94. výročí popravy Alexandra Vasilijeviče Kolčaka

Alexandr Vasiljevič Kolčak vstoupil do historie nejen jako skvělý válečník a polární badatel, dějiny si ho budou pamatovat především jako bělogvardějského vůdce z dob ruské občanské války. Na jednu stranu to byl horlivý vlastenec bojující proti bolševickému bezpráví, na druhou stranu to byl ale bezcitný a krutý diktátor. Přesně před 94 lety byl levicovými vojáky bez soudu popraven v Irkutsku.

Dějiny Ruska jsou jedny z nejkrvavějších a nejkrutějších dějin, které nemají obdoby v dějinách žádných jiných zemí. Dnes, v dobách relativního válečného klidu, si umíme strasti ruského národa minulých staletí jen těžko představit. Tyto krvavé dějiny provází mnoho osobností, které se více či méně podílely na krutém charakteru ruských dějin.

 

Jednou z těchto osobností byl i Alexandr Vasiljevič Kolčak. Díky vojenské tradici v rodině vystudoval vojenskou akademii a již od mládí sloužil v armádě. Mimo vojenskou činnost lze zmínit i jeho polární vědecké expedice, kterých se pravidelně účastnil a přispěl tak k rozvoji vědy v této oblasti. Do historie Ruska se však nezapsal jako skvělý polárník, nýbrž jako brilantní válečník. Své vynikající vojenské kvality dokazoval prakticky ve všech svých působištích a brzy se dočkal řady vyznamenání. Aktivně se účastnil i bojů na frontách první světové války.

 

Po revoluci v roce 1917 a pádu carského režimu v Rusku se však armáda začala postupně rozpadat, vojáci vypověděli poslušnost svým nadřízeným a frontu zachvátila anarchie. Kolčak jako známý příznivec tvrdé a přísné disciplíny nemohl za takových okolností v armádě dále působit a odcestoval do zahraničí. Když se po dlouhých měsících do Ruska opět vrátil, svou rodnou zemi již nemohl poznat. Vlády se totiž chopili bolševici a zavedli neslýchaný teror. V té době se již jako velezkušený a uznávaný admirál rozhodl sjednotit armádní jednotky, se kterými by se mohl bolševickému bezpráví postavit a osvobodit tak Rusko od rudého teroru.

 

Za pomoci československých jednotek se mu podařilo sestavit armádu a ovládnout velké území Sibiře. Prohlásil se za vrchního vladaře Ruska a jako hlavního nepřítele určil rudou armádu a bolševismus. To již ale byla ruská občanská válka v plném proudu.

 

Admirála Kolčaka si však mnozí nebudou pamatovat jen jako válečného hrdinu. Na území, které ovládal, rozpoutal tzv. bílý teror. Kdo se provinil podporou rudým partizánům, byl bez milosti popraven, docházelo k vypalování celých vesnic a celkové počty obětí se počítají na desetitisíce. Nutno podotknout, že počty obětí Kolčakova režimu se nemohou srovnávat s nesmírnou zrůdností a krvelačností režimu bolševického, byť rudý a bílý teror stály proti sobě jako nepřátelé po vojenské i ideologické stránce.

 

Jak krutá válka pokračovala, množila se zvěrstva páchaná na obou stranách. Z těchto důvodů se také československé jednotky rozhodly omezit podporu kolčakově režimu. Špatná organizace a nedostatky v zásobování postupně vedly k oslabení sil bílé armády a bolševická vojska začala dobývat celé ruské území.

 

Než rudá armáda obsadila město Omsk, musel Kolčak uprchnout směrem na Sibiř. Chtěl svou vládu přesunout do Irkutsku, odkud by řídil další boj proti bolševikům. V té době ale již neměl dostatek vojenských sil a v Irkutsku mezitím vypuklo levicové socialistické povstání. Po té, co do Irkutsku dorazil, byl zatčen tamní levicovou vládou. Když se k městu přiblížila další bělogvardějská vojska a hrozilo, že by byl Kolčak osvobozen, byl narychlo 7. února brzy ráno před rozedněním popraven. 

 

Skončil tak život jednoho z největších nepřátel bolševismu, svou krutostí nechvalně proslulý admirál Alexandr Vasilijevič Kolčak. V ruských dějinách je mnoho krvavých postav, které dodnes vyvolávají rozporuplné názory. Jedním z nich byl nepochybně i Kolčak. Pro některé stále zůstává nebezpečným zločincem, pro jiné je národním hrdinou, jehož odkaz by měl být následován.

 

 

Autor: Bohdan Procházka | pátek 7.2.2014 15:24 | karma článku: 20,49 | přečteno: 946x
  • Další články autora

Bohdan Procházka

Srebrenica - proč došlo k masakru muslimských mužů?

V těchto dnech si připomínáme dvacáté výročí od tzv. srebrenického masakru. Nemohu si ale nepovšimnout zcela zásadní neobjektivnosti ze strany českých, potažmo světových, médií.

11.7.2015 v 17:07 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Ostatní

Bohdan Procházka

Kam kráčíš, Ukrajino? Patová situace

Situace na ukrajinském území se postupně dostala do patové situace. Separatisté stále ovládají některá východní území a vládním jednotkám se nedaří tato teritoria vojensky ovládnout a vzbouřence vytlačit. Naopak se separatistům podařilo dosáhnout několika strategických vojenských úspěchů. Světoví státníci se mezitím navzájem předhánějí v různých mírumilovných prohlášeních, ale situace na východě Ukrajiny se stále nelepší. Revoluce na Ukrajině a svržení legitimního prezidenta Janukovyče uvrhlo zemi do divoké bratrovražedné občanské války, ze které se velmi brzy stala celosvětová politická záležitost. Velmoci, zejména USA a Rusko, se navzájem obviňují z toho, kdo kritickou situaci způsobil, a navzájem na sebe uvalují nové a nové ekonomické sankce. Jaké jsou ale možnosti ukončení tohoto konfliktu?

3.2.2015 v 12:23 | Karma: 31,43 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Co dále s Řeckem? Aneb veká řecká černá díra.

Výsledky včerejších řeckých voleb jsou známy - vítězí krajně levicová strana Syriza, která reprezentuje nebezpečný směr. Ten směr, který Řecko přivedl v posledních desetiletích na samý okraj bankrotu. Řekové, místo aby se ponaučili a uvědomili si své chyby, hlasovali znovu pro směr umělého blahobytu na úkor zvyšujícího se zadlužení. Hlasují pro udržení neudržitelné životní úrovně. Vedení strany Syriza hlásá "Konec ponížení a utrpení", ale není to právě tohle, co si Řekové zaslouží? Žít v blahobytu na dluh, to není žádnou ctností. Co dále s Řeckem?

26.1.2015 v 14:04 | Karma: 18,97 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Je pomoc syrským rodinám hrozbou pro českou a evropskou stabilitu?

Těm, co pomoc syrským rodinám odmítají, říkají xenofobové, rasisté a častují je jinými urážkami, ať více či méně oprávněnými. Jenže nezapomínejme na tu naší slavnou demokracii, protože právě ti xenofobové a rasisté, na které vládní činitelé a zástupci různých lidskoprávních organizací tak hlasitě nadávají, jsou nositeli práv a svobod, jsou to ti, na nichž demokracie leží (nebo by měla ležet). Vláda i přes obecný odpor obyvatel schválila přijetí patnácti rodin ze Sýrie. Je to správný krok plný solidarity nebo vykročení do období destabilizace staré evropské kultury?

15.1.2015 v 13:58 | Karma: 30,00 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Bohdan Procházka

Jaký je dlouhodobý cíl islámského terorismu? Oč vlastně běží?

Již několik let je západní společnost stále více šokována teroristickými útoky ze strany islámských radikálů. Útoky jsou brutální a většinou směřují proti civilistům, proti obyčejným lidem. Mezi lidmi se šíří strach, který se mění v nenávist vůči Islámu jako celku a vztah mezi muslimy a členy tzv. západních civilizací se nebezpečně vyostřuje. Po nedávném útoku ve Francii v médiích vystupuje mnoho odborníků, kteří se snaží odpovědět na různé otázky, avšak jedna zásadní chybí. Co je vlastně dlouhodobým cílem těchto útoků? Co si od nich jejich osnovatelé slibují? Oč vlastně běží?

11.1.2015 v 10:05 | Karma: 24,67 | Přečteno: 2460x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1400x
Nekouřím a nepiju! Kouřím jen cigarety, doutníky a dýmky a piju jen pivo, víno, likéry a nějakej ten tvrdej... 

Seznam rubrik