Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Těžkooděnci zasahovali proti členům Mensy

Poslední letošní jarní středa s brněnskou Mensou stála opravdu za to. Zúčastnili jsme se po poledni exkurze u Policie ČR, kde nacvičovala společně speciální pořádková jednotka (těžkooděnci) s antikonfliktním týmem (AKT).

Dostali jsme neopakovatelnou příležitost připojit se ke skupině rozvášněného davu zvaného hooligans a zažít následný zásah těžkooděnců na vlastní kůži, aniž bychom byli za to následně hnáni k odpovědnosti. Skupina podivných individuí, ke kterým jsme se přidali, vyřvávající hesla Spartááá! a nepěkně urážející policii, napadla antikonfliktní tým. Proč křičí název starověkého řeckého městského státu a proč ty neozbrojené sympaťáky bijí, jsem neřešil. Většina z nás pochopila, že nejsme davové typy a tudíž jsme nedokázali na povel křičet ani jiné názvy starověkých států, natož bezdůvodně nadávat policistům. Bití členů AKT netrvalo dlouho, přijela auta se sirénami a z nich vyskákali těžkooděnci. Jejich razantnost a dynamičnost nás překvapila. Když se proti nám rozběhla ta černá masa, vzdáleně připomínající útočící buvolí stádo, nebyl čas ptát se kdo je kdo. Homo sapiens sapiens utíkali, zatímco Homo stupidus hooligans si bránili své zajatce. Za pár desítek vteřin byli členové AKT osvobozeni a chuligáni rozehnáni. Při zásahu asistovala i jízdní policie. Jeden z policistů nám vyprávěl, že na jednom cvičení, když byl v roli demonstranta a hnali se na něho koně, skočil před nimi dobrovolně do kašny. Říkal, že stačí uslyšet dusot kopyt a jde z toho respekt. Prý takový kůň, když vás přimáčkne na zeď… Začal jsem chápat Hannibalovu sloní strategii.

Teplota během dne šplhala nad 30 °C, a tak to měli těžkooděnci i s tréninkem na extrémní počasí. Ono vydržet stát několik hodin oblečen od hlavy až k patě v nehořlavé černé těžké uniformě, naložen ve vlastní šťávě a vytrvat déle než přihlouplý, nudící se dav, to chce léta cviku.

Další cvičení jsme již pozorovali pouze z dálky. Naštěstí. Přišly na řadu zápalné láhve ze strany rebelů a těžkooděnci přitvrdili.

Poté následovala prohlídka policejních vozů, přičemž plně vybavená klimatizovaná dodávka s konferenční místností s monitory, z které se řídí akce, má hodnotu cca 6 milionů korun. Uložené obrazové záznamy se po akci analyzují a následně se podávají trestní oznámení. Hlavně ti nejagresivnější jedinci vytažení z davu se prý stávají krotkými, ustrašenými, s pláčem na krajíčku. Při akci se je snaží těžkooděnci ze skrumáže tupých hlav vyselektovat a zadržet. Posléze se dav bez vůdčí osobnosti rozpadá sám a klienti, jak jim sami policisté říkají, se rozcházejí.

Potom následovala přednáška popisující práci speciální pořádkové jednotky s ukázkami „uvažování“ psychopatů, proti nimž zasahují. Mluvilo se o tom, jak se týmy hooligans domlouvají na bitkách předem, jak se sejdou u lesíka u Olomouce dvě party mladých kluků, jedna z Brna a druhá z Ostravy a jak se tam porvou. Organizátoři těchto akcí si dají pivko a povzbuzují své kluky do boje. Tyto party jsou často financovány podnikateli, kteří mají blízko k narkomafii. Organizované rvačky slouží i jako trénink proti samotným těžkooděncům, proto je nutné tyto srazy důsledně sledovat a rozhánět. Bitky těchto polointeligentních tlup se čím dál častěji vyznačují hlubší strategií, než bychom od hooligans očekávali. Jejich členové jsou často fandové krajně pravicových zakázaných stran, obdivujících nacismus a paradoxně rapují na motivy černošské hudby. Na přednášce bylo řečeno mnoho zajímavého.

Policista nám vyprávěl, že při zásazích na stadionech proti mladým klukům se občas se stane, že je tam syn chuligána, proti kterému zasahoval před dvaceti lety. V tomto případě nepadá pomyslné jablko daleko od stromu.

Hovořilo se o organizaci Greenpeace, která má mnohdy ekoteroristický charakter. Těžkooděnci museli zasahovat i na liščí farmě u Brna. Parta radikálů Greenpeace nedomyslela důsledky, vtrhla na farmu a vypustila do lesa na 60 lišek, které byly od narození chovány v zajetí. Lišky, které neuměly lovit, umíraly trýznivě celý týden hlady a majitel pak už pouze chodil po lese a sbíral jejich mrtvolky.

Policie je prodloužená ruka zákona a těžkooděnci její pěst. Dnes už se neřídí heslem „Zabijte je všechny, Bůh si je přebere,” ale striktně hájí právní systém ČR. Když zrovna nezasahují, tvrdě posilují, cvičí, pátrají po ztracených lidech, pomáhají při povodních a občas obléknou klasickou uniformu a vyrážejí do ulic. Buďme rádi, že je máme a važme si jich.

(vydáno v srpnovém čísle časopisu Mensa)

Autor: David Bohatý | pondělí 12.8.2013 8:08 | karma článku: 14,52 | přečteno: 1432x
  • Další články autora

David Bohatý

Umřeme všichni – je to děsivé?

Byly doby, kdy nás strašila každodenní mediální masáž ohledně řecké krize, kdy hrozilo zhroucení eura, nová hospodářská krize a pád do obrovské chudoby.

10.10.2020 v 20:10 | Karma: 30,75 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Společnost

David Bohatý

Přátelský Írán

Pokud se našim blízkým zdály cesty do Nepálu, Indie, Kosova, Albánie, či Maroka nerozumné, navštívit Írán se jim zdálo přímo šílené.

26.8.2019 v 6:26 | Karma: 31,77 | Přečteno: 1441x | Diskuse| Cestování

David Bohatý

Jak ušetřit? Zkušenosti a doporučení.

Uložit si dnes peníze tak, aby Vám samy vydělávaly a neožírala je inflace, je kumšt. Ukáži Vám několik možností, ale klasické banky mezi nimi nehledejte.

12.8.2019 v 6:12 | Karma: 19,79 | Přečteno: 854x | Diskuse| Ekonomika

David Bohatý

Nepálský Himálaj se zastávkou v Dillí a v Dubaji.

Rozhodli jsme se s mojí ženou Terkou, že pojedeme do jedné z nejchudších zemí v Asii a budeme tam chodit pěšky.

26.11.2018 v 6:06 | Karma: 26,23 | Přečteno: 971x | Diskuse| Cestování

David Bohatý

Nadměrný hluk je podle hygienické stanice v Brně v pořádku.

Byznys a lobismus ohýbá právo a lidé, kterých se to dotýká, pouze klopí hlavu. Mají ale nějakou možnost? Mohou se obrátit na vykonavatele práva, na ty, které si povinně platíme, aby nám pomáhali dělat život kvalitnější? Pomůže to?

15.8.2018 v 6:06 | Karma: 28,61 | Přečteno: 1384x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Politolog: Dělníci opustili levici a míří k populistické tyranii většiny

2. května 2024

Vysíláme Letošní evropské volby by mohly překreslit politickou mapu starého kontinentu. Posilují totiž...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  9:52

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3079x
Obdivovatel Švejka, ale především člověk, který rád cestuje a občas i píše.

http://cz.linkedin.com/in/david-bohatý-91303169