Diskuse

Absence víry

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AAP

AndreaAnna

2. 6. 2011 14:31
:-)

Nietzsche se ztotožnil s filosofií Arthura Schopenhauera a dalšími, aby našel svou cestu a své myšlenky jako je: člověk není cílem sám o sobě, ale jeho posláním je „překročit sám sebe“. Smysl bytí hledá hodně lidí a když máme pocit, že jsme ho našli, zjistíme, že nevíme vůbec nic a je to v pořádku, takový je už život.

Překročit sami  sebe, někdy bez pomoci nedokážeme a proto potřebujeme druhé, třeba v podobě autority. 

0 0
možnosti
L

lesicatko

2. 6. 2011 13:12
Nemáte pravdu

Je uplne normalne neuspokojiť sa len s takouto odpoveďou na zmysel života, s akou ste sa uspokojili Vy. Potreba veriť je totižto antropologickou konštantou, vratane ateistov - tí akurat veria v niečo iné ako trancendentno.

Čo Vám hlavne vyčítam, je snaha podsunúť, že patrať po zmysle života mimo Vašho ramca je nenormálne / Jak může dospělý, inteligentní člověk být zaskočen otázkou po smyslu bytí /

Samozrejme , že môže . Vy v tom mate jasno asi tak, ako komunisti s definitívnym viťazstvom beztriednej spoločnosti.Tí sa možnože tiež pýtali, ako može inteligentný človek pochybovať o nezvratnom osude dejín... 

0 0
možnosti

dede.ziv

2. 6. 2011 12:16
Nietzsche

Ještě jednu poznámku si dovolím - Nietzsche má ve své knize Antikrist velice dobré postřehy na jednání církve, která se nedrží věrně zvěsti, kterou má nést. Nesouhlasím sice s jeho jedovatým a nenávistným projevem, ale jeho postřehy jsou dobré k poučení či kontrole toho, zda se věrně držím biblického učení ve svém životě.

0 0
možnosti

dede.ziv

2. 6. 2011 12:14
Částečný souhlas i částečný nesouhlas

Nesouhlasím s vaším postojem úplně. Jsem křesťan, který zavrhuje příliš snadné odpovědi. Jeden z největších teologů 20. století, Karl Barth vyjadřoval ostrý nesouhlas se vším náboženským, protože to podle něj byly projevy lidské snahy uchopit Boha a zavřít do krabičky se snadno zapamatovatelnými odpověďmi.

Nezavrhuji úlohu rozumu ve víře, Bible jí naopak zdůrazňuje. Věřím, že každému dal Bůh určitý stupeň intelektu jako hřivnu. Rozum je mnohem silnější nástroj, než bychom si kolikrát byli sami ochotní připustit.

Věřit v Boha, který udělá váš život růžový je nehorázná blbost Bůh přišel na svět v Ježíši Kristu, trpěl, byl popraven mučivou smrtí a třetího dne vzkříšen z mrtvých. Protože se sklonil k člověku, stal se jedním z nás, má právo mluvit do naší situace. Má víra nespoléhá na to, že "budu věřit a všechno bude skvělé", ale na to, že mám někoho, kdo mi dá síle snášet veškeré utrpení, které člověka za lidský život potkává.

0 0
možnosti
S

Smrť

2. 6. 2011 11:52
Souhlasím

S tímto názorem se plně ztotožňuji. Věřící mi nevadí, pokud se mě ve svém fanatismu nesnaží zatracovat či přesvědčovat o té své jediné pravdě, ovšem státem dotované církve mě lehce iritují.

0 0
možnosti
I

IoannesBaptist

2. 6. 2011 12:00
Re: Souhlasím

Nevím, které "státem dotované církve" máte na mysli. Například římskokatolická je jedním z největších sponzorů České republiky.

0 0
možnosti
RJH

Rob J.H.

2. 6. 2011 11:43
jste s tím, řekl bych,...

....až moc rychle hotov. Každý klademe jiné otázky, potom nám holt vycházejí jiné odpovědi. Třeba u té po smyslu života. Ačkoli - sám jsem věřící, ale souhlasím spíš s Vaší odpovědí, život podle mě smysl nepotřebuje, je sám sobě smyslem. Víru také nechápu jako odpověď na tuhle otázku. Spíš je pro mě víra prostě přirozená, tak jako pro Vás ne-víra. Luther říká "Zde stojím a nemůžu jinak," Pavel z Tarsu zase o víře mluví jako o daru. Hledat pro ni důvody se mi zdá takové kapku - malověrné :-)

0 0
možnosti
F

Folcwine

2. 6. 2011 11:18
Otázka

Žádného Nietzheho, budhismums ani mein kamf jsem nečetl, ale na otázku co je smyslem lidského bytí bych odpovědět dokázal takžka bez přemýšlení:

Žiji a jsem, abych zajistil pokračování lidského rodu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Někdy chci být slyšet.

Seznam rubrik